Cum puteţi scăpa de restanţele de la Fisc
Dimensiune font:
Persoanele juridice şi cele fizice, dar şi entităţile fără personalitate juridică pot beneficia de prevederile OUG 44/2015 privind acordarea unor facilităţi fiscale * vor fi şterse toate penalităţile şi 54,2% din dobânzile înregistrate până la finele lunii septembrie 2015 * cererile pot fi depuse până pe 30 iunie 2016
În jur de 35.000 de persoane juridice din Moldova, care au dificultăţi financiare, ar putea beneficia de prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 44 din 2015, publicată în Monitorul Oficial săptămâna trecută. Actul normativ vizează acordarea unor facilităţi fiscale persoanelor juridice, celor fizice, dar şi entităţilor fără personalitate juridică, care au datorii la bugetul de stat acumulate până la data de 30 septembrie 2015.
Sectoarele vulnerabile ale economiei
Condiţiile pentru a beneficia de aceste facilităţi vizează pe de o parte achitarea debitului până la 31 martie 2016, iar până la 30 iunie 2016 trebuie plătită o cotă de 45,8% din dobânda acumulată. În acest interval, contribuabilii trebuie să aibă toate declaraţiile fiscale depuse la termen. Practic, se şterg integral penalităţile şi o cotă de 54,2% din valoarea dobânzilor.
„Potrivit Ordonanţei de Urgenţă, pentru a beneficia de anularea penalităţilor de întârziere şi a cotei de 54,2% din dobândă, contribuabilii trebuie să depună o notificare la organul fiscal competent cu privire la intenţia sa, până cel târziu la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor, respectiv 30 iunie 2016“, a precizat Doina Naum, director executiv în cadrul Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice Iaşi.
Depozitele din Iaşi, răscolite de inspectorii Antifraudă FOTO
Aceasta a mai menţionat că cei care, la data de 30 septembrie 2015, beneficiază de eşalonarea la plată pot beneficia şi de anularea unei cote de 54,2% din dobânzile eşalonate la plată şi nestinse la finalul lunii septembrie 2015, dacă eşalonarea la plată se finalizează până la 31 martie 2016. În acest caz, cota de 54,2% din dobânda achitată odată cu plata ratei de eşalonare se restituie potrivit Codului de procedură fiscală.
Totodată, contribuabilii cărora le-au fost instituite popriri asiguratorii sau executorii la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă au posibilitatea de a efectua plăţi din sumele indisponibilizate ca efect al popririi. „Măsura se aplică temporar, prin derogare de la prevederile art. 149 Cod procedura fiscala, pentru perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a ordonanţei şi 30 iunie 2016. Măsura se va aplica şi pentru popririle înfiinţate ulterior intrării în vigoare a actului normativ, dar nu mai târziu de 30 iunie 2016“, a mai explicat directorul executiv Doina Naum.
Potrivit OUG 44/ 2015 pot beneficia de aceste facilităţi fiscale şi cei care au achitat debitele până la data de 30 septembrie, dar nu au reuşit să plătească penalităţile şi dobânzile. Pe de altă parte, prevederile ordonanţei pot viza şi datoriile înregistrate la bugetele locale, dar în acest sens, fiecare deliberativ local trebuie să ia o decizie. În acest moment, se aşteaptă normele metodologice pentru aplicarea acestei ordonanţe de urgenţă.
Începând cu 1 ianuarie 2016, dobânzile de întârziere la plata se reduc de la 0,03% pe zi, cât sunt în prezent, la 0,02% pe zi, iar penalităţile de întârziere la plată se reduc de la 0,02% pe zi, cât sunt în prezent, la 0,01 % pe zi.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau