Cum se dau banii pentru „Start-up Nation Romania“
Dimensiune font:
Prin viitorul program guvernamental, românii care îşi vor deschide mici afaceri vor primi de la stat un ajutor de maximum 200.000 de lei * un proiect de ordonanţă de urgenţă detaliază modul de alocare a fondurilor gestionate de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat
La mijlocul acestei săptămâni, Guvernul a pus pe ordinea de zi a şedinţei un proiect de ordonanţă de urgenţă care vizează „stimularea înfiinţării de noi întreprinderi mici şi mijlocii“, act care însă nu a fost adoptat. Practic, proiectul de ordonanţă de urgenţă viza viitorul Program Start-up Nation Romania. În forma anunţată de guvernanţi, programul ar urma să ofere finanţări firmelor mici şi mijlocii (IMM) noi, care se vor înfiinţa după intrarea în vigoare a viitoarei ordonanţe de urgentă.
RUŞINOS Singura „autostradă“ pentru Moldova din proiectul de buget pe 2017 este cea culturală
Start-upurile solicitante vor putea primi ajutoare de la stat de pana la 200.000 de lei, circa 44.000 Euro fiecare, cu o intensitate de 100%, conform proiectului încă neadoptat.
Practic, dacă se va păstra această formă a actului normativ, antreprenorii nu vor mai fi nevoiţi să contribuie şi ei la investiţie, ca în programele de până acum, finanţate de la bugetul de stat.
Start preconizat la 1 mai
Autoritatea care va gestiona acest program este Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat. Iniţial, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Florin Jianu, declarase că programul ar urma să ofere finanţări de până la 50.000 de euro fiecare.
Potrivit schiţei de buget pentru acest minister, Programul Start-up Nation România va beneficia în anul 2017 de un buget de 500 milioane lei, însă sunt prevazute şi credite de angajament care pot duce cheltuielile la limita a 1,7 miliarde de lei.
Astfel, în acest an, Guvernul îşi propune să finanţeze 10.000 de start-upuri în program. Potrivit ministrului Florin Jianu, programul ar urma să pornească de la 1 mai.
Câţi bani ajung în Moldova PROIECT DE BUGET
După ce Guvernul va adopta acest proiect de ordonanţă de urgenţă, în termen de maxim 30 zile de la intrarea în vigoare, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat va elabora şi supune aprobării Guvernului o hotărâre a Guvernului privind aprobarea normelor de implementare a schemei de ajutor de minimis.
Cine va putea lua banii de la stat
Conform proiectului de OUG, firmele beneficiare ale Programului „Start-up Nation – România” sunt intreprinderile înfiinţate după intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta, în baza prevederilor Legii nr. 31/1990 privind societăţile, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Firmele beneficiare vor trebui să angajeze, cu contract de muncă pe durată nedeterminată şi cu normă întreagă minim 2 salariaţi la momentul depunerii cererii de decont şi să-i menţină în activitate cel puţin 3 ani începând cu anul următor plaţii ajutorului de minimis.
Cu banii de la stat, societăţile vor putea achiziţiona „echipamente tehnologice, maşini, utilaje şi instalaţii de lucru-inclusiv software-ul aferent, necesare desfăşurării activităţilor pentru care a solicitat finanţare, cu excepţia jocurilor de noroc mecanice, electrice, electronice, meselor de biliard, automatelor muzicale“. Mai pot cumpăra aparate şi instalaţii, autoutilitare, pot face investiţii în active necorporale referitoare la brevete de invenţie, mărci de produse, software pentru comerţul online, echipamente IT tehnică de calcul. Se mai pot achiziţiona spaţii de lucru, spaţii de producţie sau spaţii pentru prestări servicii, dar şi mobilier. Se pot realiza pagini web pentru prezentarea activităţii şi a produselor, inclusiv „pentru operatorii economici care nu deţin alt site şi care trebuie să fie funcţional la data depunerii cererii de eliberare a ajutorului financiar nerambusabil, în limita maximă a 10.000 lei“. Banii mai pot fi folosiţi pentru cursuri de dezvoltare a abilităţilor antreprenoriale, dar şi pentru consultanţa necesară întocmirii documentaţiei în vederea finanţării, dar aceste costuri din urmă nu pot fi mai mult de 8.000 de lei, fără TVA.
CAMPANIE EVE
„MOLDOVA de 10“ - Un deceniu în jungla europeană
„MOLDOVA de 10“ Eşecul zonelor metropolitane
„MOLDOVA de 10“- Performanţa grupurilor de acţiune locală
„MOLDOVA de 10“ - Apariţia structurilor-pilon din economia regiunii
„MOLDOVA de 10“- Lecţiile Iaşului în 10 ani ca punct pe harta UE FOTO
„MOLDOVA de 10“- Realizările pe bani UE de la polul sărăciei
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau