Cum se dau banii pentru firmele mici şi mijlocii
Dimensiune font:
Microîntreprinderile şi societăţile mici din Regiunea de Nord-Est sunt favorizate la atragerea banilor alocaţi prin schema de ajutor de minimis pregătită de guvernanţi * fiecare investiţie ar putea beneficia de un sprijin de maximum de 5 milioane de euro, iar proporţia banilor nerambursabili poate ajunge chiar şi la 70%
Sprijinul guvernamental pentru întreprinzători va fi alocat diferit în funcţie de regiunile de dezvoltare ale ţării. Potrivit unui act normativ adoptat de Guvern în această toamnă, sprijinul pentru cele şase judeţe ale Regiunii de Nord-Est va fi maxim, ajungând până la 70% din valoarea eligibilă a proiectului. Firmele mici şi mijlocii vor primi ajutoare de stat de până la 5 milioane de euro, prin noua schemă de ajutoare de minimis, în valoare totală de 200 de milioane de euro, aferentă perioadei 2017-2020.
Topul oficial al celor mai puternice firme din Iaşi
Conform deciziei Guvernului, pentru regiunile defavorizate în care este inclusă şi zona de Nord-Est, intensitatea maximă a ajutorului de stat pentru microîntreprinderi şi întreprinderi mici este de 70%, în timp ce pentru întreprinderile mijlocii valoarea ajutorului de la bugetul de stat ajunge la 60% din valoarea proiectului. Sprijinul diferă de la o regiune la alta. Astfel, în zona de Vest, pentru firmele din judeţele Timiş, Arad, Hunedoara şi Caraş-Severin, intensitatea ajutorului este de maxim 40%, în timp ce pentru cele din Capitală şi Ilfov sprijinul este de numai 30%.
Condiţii de acordare a sprijinului
Antreprenorii cu afaceri mici vor beneficia de investiţii minime de 4,5 milioane de lei, fără TVA. Nivelul maxim al ajutorului de stat acordat unui beneficiar în cadrul acestei scheme nu poate depăşi 22,5 milioane lei, respectiv 5 milioane de euro. Fondurile se mai acordă pentru investiţii considerate iniţiale, pentru proiecte care îşi demonstrează eficienţa economică şi viabilitatea în perioada implementării, dar şi 5 ani de la data finalizării acesteia. Totodată, un punctaj bun primesc şi investiţiile care generează contribuţii la dezvoltarea regională prin plata de taxe şi impozite la bugetul statului.
Bani pentru comunităţile vulnerabile din regiune
Potrivit documentului lansat de Ministerul Economiei nu pot fi sprijinite prin această schemă de minimis investiţii în domenii precum: agricultura, fabricarea vinurilor şi berii, construcţii de clădiri, comerţ, transporturi, facilităţi în hoteluri şi restaurante.
Vasile ASANDEI: „Mai avem cu toţii de învăţat ce înseamnă performanţă“
Pe de altă parte, sunt considerate cheltuieli eligibile aferente investiţiilor iniţiale, costurile fără TVA aferente realizării, respectiv achiziţionării de active corporale şi/ sau necorporale, precum şi cheltuielile legate de închirierea construcţiilor aferente investiţiei iniţiale, în scopul realizării unor obiective de investiţii. Concret, pot fi realizate construcţii pentru desfăşurarea activităţii, dar pot fi achiziţionate şi echipamente tehnologice, maşini, utilaje şi instalaţii de lucru. Totodată, beneficiarii pot obţine finanţare pentru activităţi legate de export către ţări terţe sau către alte state membre, respectiv ajutor direct legat de cantităţile exportate, de înfiinţarea şi funcţionarea unei reţele de distribuţie sau de alte costuri curente legate de activitatea de export, pot beneficia de ajutor pentru utilizarea preferenţială a produselor naţionale faţă de produsele importate.
Firmele ieşene care fac performanţă la nivel naţional
Bugetul total al schemei de ajutor de stat este de 900 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 200 milioane euro. Bugetul anual maxim al schemei este de 225 milioane lei, echivalentul a aproximativ 50 milioane euro.
200 de firme
Atâtea societăţi ar putea fi sprijinite prin această schemă de minimis.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau