Cum se împart banii în MOLDOVA prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală
Dimensiune font:
Programul are cele mai mari sume alocate în proiectul de buget de la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene * se pun la bătaie 31 de miliarde de lei, prin credite de angajament, sume ce depăşesc cu mult fondurile alocate în anii trecuţi * doar la nivelul Regiunii de Nord-Est, listele cu proiectele transmise până acum de autorităţile locale, arată un necesar de aproximativ 3 miliarde de lei
Una dintre cele mai controversate alocări din proiectul de buget pe 2017 este cea din dreptul Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) de la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene condus de vicepremierul Sevil Shhaideh. Practic, în acest an, ca niciodată până acum în istoria programului gândit în 2013 de Liviu Dragnea, sunt alocări de peste 2,2 milioane de lei din credite bugetare şi 31 de milioane de lei din credite de angajament, care „reprezintă o autorizare de angajament, care, în parte, poate genera plăţi şi în exerciţiile bugetare viitoare“.
Câţi bani ajung în Moldova PROIECT DE BUGET
PNDL „stabileşte cadrul legal pentru implementarea unor proiecte de importanţă naţională, care susţin dezvoltarea regională prin realizarea unor lucrări de infrastructură rutieră, tehnico-edilitară şi socio-educativă“. Concret, programul are trei submăsuri: „Modernizarea satului românesc“, „Regenerarea urbană a municipiilor şi oraşelor“ şi „Infrastructură la nivel judeţean“. Fondurilor sunt alocate pentru proiecte ce vizează înfiinţarea de sisteme de alimentare cu apă şi staţii de tratare a apei, sisteme de canalizare şi staţii de epurare a apelor uzate, refacerea de unităţi de învăţământ şi sanitare, drumuri publice, baze sportive, platforme de gunoi, dar şi pieţe publice. Practic, banii sunt alocaţi către administraţiile publice pentru implementarea de proiecte pe care le-au transmis către Ministerul Dezvoltării.
Proiecte în Regiunea de Nord-Est
Pe pagina de internet a instituţiei publice se află o listă care vizează investiţii ce ar urma să fie derulate până în 2019, iar fiecare judeţ are inventariate priorităţile. Această listă a fost actualizată la începutul acestui an, iar pentru cele şase judeţe din Regiunea de Nord-Est valoarea totală a investiţiilor înaintate pentru finanţare prin PNDL ajunge la 3 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 10% din bugetul programat pe acest an.
RUŞINOS Singura „autostradă“ pentru Moldova din proiectul de buget pe 2017 este cea culturală
Astfel, la nivelul regiunii, cele mai multe fonduri sunt solicitate de la Iaşi, respectiv 623,3 milioane de lei pentru 249 de proiecte. Printre cele mai mari investiţii sunt solicitate de la Bivolari, unde un proiect de „Modernizare drumuri de interes local“ a fost estimat la 11,6 milioane de lei. La Grajduri, o investiţie în mai multe drumuri comunale a fost estimată la 16,8 milioane de lei, în timp ce sistemul integrat de alimentare cu apă şi canalizare din aceeaşi localitate apare în documentele PNDL ca având un cost estimativ de peste 20 de milioane de lei. Refacerea drumurilor de la Ion Neculce este estimată la peste 11 milioane de lei, în timp ce Consiliul Judeţean apare cu un proiect de modernizare a DJ 208I, în valoare de peste 14,2 milioane de lei. Tot peste 14 milioane de lei sunt solicitaţi şi pentru modernizarea drumurilor locale din satele Mogoşeşti, Mânjeşti şi Budeşti.
Valoarea proiectelor depuse de judeţul Neamţ depăşeşte 575,6 milioane de lei. Printre cele mai mari proiecte se numără cel al comunei Boghicea, de peste 8,2 milioane de lei, pentru modernizarea drumurilor din localitate, şi cel de la Boteşti, de înfiinţarea reţelei de canalizare, estimat la peste 10 milioane de lei. Proiectul de alimentare cu apă de Ion Creangă a fost estimat la 11,2 milioane de lei, iar cel de la Negreşti a ajuns la 9,1 milioane de lei. Comuna Tarcău apare cu un proiect de peste 19,8 milioane de lei pentru „Modernizarea şi reabilitarea drumului comunal DC 135“. Totodată, reabilitarea străzilor din oraşul Târgu Neamţ ar costa 9,6 milioane de lei.
96 de investiţii la Bacău
La Suceava, valoarea totală a proiectelor propuse prin PNDL ajunge la 533,9 milioane de lei. Proiecte care depăşesc 10 milioane de lei sunt propuse de la Broşteni şi Iaslovăţ. Printre investiţiile cele mai mici se află „Reabilitarea grădiniţei cu program normal din Drăgoieşti“- 344.183 lei, „Lucrări de modernizare“ la grădiniţa cu program normal din Dumbrăveni- 49.804, refacerea unei grădiniţe din comuna Udeşti costă în jur de 15.000 de lei, în timp ce pietruirea unui drum comunal de doi kilometri din comuna Ulma ajunge la 35.000 de lei. Refacerea unei şcoli din Vicovu de Jos ar costa 30.000 de lei.
Costurile pentru proiectele de la Vaslui depăşesc 464,6 milioane de lei. Unul dintre proiectele de peste 10 milioane de lei este cel din comuna Dimitrie Cantemir pentru modernizarea drumurilor comunale şi săteşti. Asfaltarea unui drum de la Fălciu este estimată la 14,9 milioane de lei. Pe listă apare şi un proiect de 43,8 milioane de lei trimis de Consiliul Judeţean Vaslui pentru modernizarea DJ 248.
La Botoşani, valoarea proiectelor depăşeşte 335,6 milioane de lei. Cel mai mare proiect este cel trimis de comuna Vorona, de 12,1 milioane de lei, care vizează un sistem de alimentare cu apă a localităţilor. Cei mai puţini bani, la nivelul Regiunii de Nord-Est, sunt în dreptul judeţului Bacău, unde valoarea totală a proiectelor ajunge la 297,3 milioane de lei pentru 96 de investiţii. Cel mai scump proiect este cel depus de Consiliul Judeţean, care a estimat pentru modernizarea DJ 243 B un cost de 12,3 milioane de lei.
Deşi lista cu investiţiile din PNDL a fost reactualizată la începutul acestei luni, proiectul de buget pe 2017, de la Ministerul Dezvoltării, este foarte evaziv în ceea ce priveşte modul de prioretizare a investiţiilor. Astfel, se precizează că vor fi alocate peste 30 de miliarde de lei în perioada 2017-2020, „pentru realizarea celor circa 9.500 de obiective ce urmează a fi introduse în Program, iar pentru anul 2017 se estimează finalizarea a circa 1.500 de investiţii incluse în Programul naţional de dezvoltare locală, Etapa I“.
CAMPANIE EVE
„MOLDOVA de 10“ - Un deceniu în jungla europeană
„MOLDOVA de 10“ Eşecul zonelor metropolitane
„MOLDOVA de 10“- Performanţa grupurilor de acţiune locală
„MOLDOVA de 10“ - Apariţia structurilor-pilon din economia regiunii
„MOLDOVA de 10“- Lecţiile Iaşului în 10 ani ca punct pe harta UE FOTO
„MOLDOVA de 10“- Realizările pe bani UE de la polul sărăciei
MOLDOVA de 10- „Aderarea la Uniunea Europeană ne obligă să fim mai buni“
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau