Cum se scot 40 de milioane de euro de pe cadavrul Fortus
Dimensiune font:
Administratorii Fortus SA vor să scoată la vânzare până şi sediul central al companiei. 11 bunuri imobile, hale, depozite, terenuri, forje şi halde vor fi scoase în curând la vânzare, în cazul în care creditorii vor aproba acest lucru. Suma totală la care au fost evaluate activele este de aproximativ 40 de milioane de euro.
Administratorii judiciari ai fostului Combinat de Utilaj Greu cheamă creditorii la vot pentru a decide soarta Fortus. Pe data de 24 iulie Adunarea Creditorilor va vota scoaterea la vânzare prin licitaţie a 11 active din patrimoniul companiei ieşene. Suma pe care administratorii speră să o obţină prin acest demers este de aproape 40 de milioane de euro. Astfel, consorţiul de administratori judiciari format din EuroBusiness LRJ SPRL şi ISD Insolvency va propune mâine, pe 24 iulie, creditorilor valorificarea, într-o primă etapă a 11 active imobiliare, considerate ca fiid „excedentare şi neesenţiale, reprezentând bunuri imobile de tip industrial, fiind destinate industriei metalurgice şi celei constructoare de maşini”. Printre bunurile imobile ce urmează să fie scoase la mezat se numără chiar şi sediul administrativ al combinatului, pavilionul central cu o suprafaţă de 13.133 de metri pătraţi şi teren aferent de 16.936 de metri pătraţi. Suma pe care administratorii o solicită pentru acesta este de 5,85 milioane de lei. „Clădirea principală se compune din două corpuri A şi C cu 8 şi respectiv 7 etaje supraterane şi două subsoluri, legate între ele cu un corp B care asigură circulaţia pe verticală şi conţine anexele sanitare pentru fiecare etaj, înălţimea maximă a ansamblului fiind de circa 35 de metri. Structura de rezistenţă este formată din fundaţii de beton, cadre din beton armat şi planşee casetate, având acoperişul tip terasă circulabilă, închiderile laterale sunt executate din tâmplărie metalică şi sticlă, iar pardoselile sunt din mozaic”, se arată în raportul de evaluare a bunurilor.
Faliment contestat
Astfel, valoarea totală la care au fost evaluate cele 11 active imobile de către specialistul Nistor Dan Niţescu este de nu mai puţin de 38.361.182 de euro! În primă fază administratorii vor încerca valorificarea activelor la preţul de evaluare stabilit pentru fiecare bun în parte. Vor fi, astfel, organizate o serie de patru şedinţe de licitaţie publică cu strigare pornind de la valoarea de evaluare,prima şedinţă de licitaţie urmând a avea loc la un interval de 30 de zile de la data Adunării Creditorilor.
Oficial, Fortus SA Iaşi a intrat în faliment. Decizia a fost luată pe data de 8 iulie de Tribunalul Comercial Mureş. Instanţa a admis cererea creditorilor de deschidere a procedurii, dispunând falimentul societăţii. SC Security Force, Automobile Dacia SA, Marsipo Prod SRL, Euro Metal Trading şi E.On Energie România sunt creditorii care au solicitat falimentul companiei ieşene şi au avut şi câştig de cauză. Hotărârea este una intermediară, următorul termen în acest caz fiind stabilit abia pe data de 24 septembrie.
Deja administratorii Fortus au contestat decizia instanţei, un răspuns final fiind aşteptat săptămâna viitoare. „Hotărârea este una intermediară, nu este definitivă. Societatea a făcut deja apel. Am depus o cerere şi la Curtea de Apel de suspendare provizorie a executării sentinţei. Avem şansa suspendării sentinţei. Dacă nu se respectă apelul, vom aplica prevederile legilor speciale, cu continuarea activităţii de producţie. Este un eveniment deloc îmbucurător”, a precizat Gheorghe Chişcă, directorul Fortus SA.
Fostul Combinat de Utilaj Greu pierde în medie, 1,5 – 2 milioane de lei pe lună, în pofida planurilor de reorganizare, conform reprezentanţilor foştilor salariaţi. În medie, cei care au fost disponibilizaţi de-a lungul timpului de la Fortus SA mai au de recuperat aproximativ 8.000 de euro de persoană.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau