Cum şi-a dublat Iaşul populaţia într-un an
Dimensiune font:
În jur de 300.000 de persoane s-au cazat în unităţile de primire turistică din capitala Moldovei, în cursul anului trecut * practic, numărul turiştilor a crescut cu 21% faţă de anul precedent
Anul trecut a fost unul bun pentru sectorul turistic din judeţul Iaşi. Din datelor raportate de Direcţia Judeţeană de Statistică Iaşi, în cursul lui 2016 sosirile înregistrate în structurile de primire turistică au însumat 298.589 persoane, în creştere cu 21,1% faţă de 2015. Pe de altă parte, înnoptările înregistrate în acelaşi interval au ajuns la 544.809, în creştere cu 20% faţă de anul precedent. „Durata medie a şederii a fost de 1,82 zile - 1,76 zile turişti români şi 2,12 zile turişti străini“, reiese din analiza Direcţiei de Statistică. Cei mai mulţi turişti au fost români, respectiv 83%, în timp ce ponderea vizitatorilor străini a ajuns la 17%. „Pe tipuri de structuri de primire turistică, sosirile în hoteluri deţin 84,0% din totalul sosirilor, iar pe categorii de clasificare a structurilor de primire turistică, categoria «3 stele» deţine 46,1% din total sosiri“, arată datele statisticienilor ieşeni.
Creşteri şi în ultima lună din an
O creştere a prezenţei turiştilor a fost şi raportată şi în decembrie 2016. Astfel, sosirile doar în acest interval au însumat 19.999 persoane, în creştere cu 7,5% faţă de cele din luna decembrie 2015. Doar la nivelul lunii decembrie, ponderea turiştilor străini a fost cu mult mai ridicată, ajungând la aproape 20%. „Turiştii străini provin în proporţie de 76,3% din ţări situate în Europa“, se arată în datele statisticienilor. Şi la nivelul înnoptărilor s-a înregistrat o creştere de peste 19%, fiind peste 36.200 de înregistrări.
Afaceri în picaj pentru o firmă care lucrează cu branduri de top
„Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare în luna decembrie 2016 a fost de 29,0% pe total structuri de cazare turistică, mai mare cu 4,5% faţă de cel din luna decembrie 2015 (24,5%). Pe tipuri de structuri de primire turistică, cei mai ridicaţi indici de utilizare netă a locurilor de cazare în luna decembrie 2016 s-au înregistrat la hoteluri (33,5%) şi hosteluri (37,4%)“, arată analiza Direcţiei Judeţene de Statistică.
Creştere spectaculoasă a traficului pe Aeroport
O altă statistică îmbucurătoare pentru sectorul turistic este cea legată de traficul pe Aeroportul Internaţional Iaşi. Potrivit cifrelor Consiliului Aeroporturilor Internaţionale din Europa (ACI Europe), asociaţie ce reprezintă peste 500 de aeroporturi din 45 de ţări, Aeroportul Internaţional Iaşi se clasează pe podiumul reuşitelor în ceea ce priveşte creşterea traficului de pasageri. Statistic, în 2016, Aeroportul Internaţional Iaşi s-a clasat pe locul al doilea în Europa cu un avans anual de 131,3% a numărului de pasageri procesaţi, în spatele Aeroportului Oradea (487,7%) dar în faţa Aeroportului Internaţional Aurel Vlaicu (121,8%) şi Aeroportului Ostend (64,5%), Belgia.
ACI Europe a arătat că principalii factori care au dus la aceste creşteri au fost operatorii low-cost, conducând la o concentrare a traficului pe aeroporturile secundare şi cele de dimensiuni medii. „Anul trecut, numărul celor care au călătorit cu avionul de la/spre Iaşi a fost de 882.628, creşterea fiind de aproximativ 132% faţă de cea înregistrată în 2015. Aeroportul Iaşi îşi menţine astfel locul pe podiumul aeroporturilor regionale din ţară, după Cluj şi Timişoara, numărul-ţintă de pasageri estimat până la finele acestui an fiind de 1,2 milioane de călători”, au transmis reprezentanţii Aeroportului Iaşi. În 2017, Iaşul va fi conectat cu 18 destinaţii externe şi cinci interne, cursele fiind operate de patru companii diferite. Începând din vara acestui an, Aeroportul Iaşi îşi va îmbogăţi portofoliul de rute cu trei oraşe noi, respectiv Berlin, Valencia şi Constanţa.
318.871 persoane- aceasta este populaţia municipiului Iaşi, potrivit recensământului din 2011
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau