Cunoscut fermier ieşean intră pe o piaţă de nişă
Dimensiune font:
* Vasile Lungu, unul dintre cei mai importanţi arendaşi din judeţul Iaşi, dezvoltă un nou business * omul de afaceri a investit peste 2,5 milioane de euro într-un cramă, iar prima producţie de la „Domeniul Lungu“ este din 2014 * acesta a construit şi o pensiune, „La Domenii“ prin care îşi propune să valorifice potenţialul turistic al zonei
„O nouă provocare“ aşa descrie Vasile Lungu investiţia familiei sale în cultivarea viţei de vie şi valorificarea strugurilor. „Cea mai mare noutate la noi este Crama pentru vinificaţie. La Agroindustrial Ceres avem o primă producţie din 2014: Crama Hermeziu- Domeniile Lungu. Am făcut o primă hală de vinificare şi construim, acum, alta pentru îmbuteliere şi învechire. Investiţia a fost de 2,5 milioane de euro, din fonduri proprii. Este o nouă afacere, o nouă provocare“, subliniază fermierul care deţine importante firme în domeniul agricol. Decizia de a investi în producţia de vin a venit ca o consecinţă a schimbărilor din piaţă. „Producători mai mari au început să dispară din judeţ şi trebuia completat locul din piaţă“, explică Vasile Lungu. Vinul de la „Domeniile Lungu“ participă deja în competiţiile de profil şi este distribuit în pensiunile din Moldova. „Îl distribuim printr-o reţea proprie la o parte din pensiunile din Iaşi, Botoşani şi Suceava“, detaliază fermierul, care deţine Astra Trifeşti şi Agroindustrial Ceres Bivolari. Vasile Lungu deţine în jur de 130 de hectare de viţă de vie pentru vin, butaşii fiind aduşi special din Italia.
Vila „La Domenii“
Pe moşia lui Vasile Lungu, între comunele Bivolari şi Trifeşti, acesta a amenajat şi o pensiune cochetă. Vila „La Domenii“ oferă diferite tipuri de servicii care să întregească domeniul de activitate al firmelor deţinute de familia Lungu. Omul de afaceri susţine că diversificarea tipurilor de afaceri îi poate aduce o distribuire a veniturilor pe parcursul întregului an.
Lungu este unul din puţinii agricultori din judeţul Iaşi care are aproape toată suprafaţa de teren irigată. „Lucrăm 2.000 de hectare şi irigăm cam 95%, avem câteva parcele unde nu ajunge apa. Practic, 1.900 de hectare sunt irigate. Toată suprafaţa este în arendă, proprietarii au contract de arendă cu firma, inclusiv proprietatea noastră este tot în arendă. Contractele au fost încheiate în urmă cu 3-4 ani pentru o perioadă de 15 ani. Am făcut investiţii foarte mari pe teren, inclusiv sistem de irigaţii şi am încheiat contracte pe perioade lungi ca să putem amortiza investiţia“, a punctat fermierul. În jur de 60% din suprafaţă este cu porumb în loturi de hibridare. A avut doar 45 de hectare de grâu pe care le-a recoltat, iar producţia a fost una record pentru acest an: „am obţinut o producţie medie, la irigat, de 7.240 de kilograme“. „Avem organizaţii ale udătorilor şi apa o extragem singuri din Prut, în trei trepte de pompare“, a detaliat omul de afaceri. Alina STAN
2014, un an bun pentru familia Lungu
Bilanţurile de la Fisc pe anul trecut arată că Agro Industrial Ceres Bivolari a încheiat 2014 cu afaceri de aproximativ 9,3 milioane de lei, iar profitul net a ajuns la 4,2 milioane de lei. Prin Astra Trifeşti, Vasile Lungu a derulat afaceri de peste 12 milioane de lei, iar profitul a fost de aproape 3,1 milioane de lei. O altă firmă deţinut de Lungu, Jurex Lv Srl Bivolari, a avut în 2014 o cifră de afaceri de 13,8 milioane de lei şi profit de 3,5 milioane de lei. „Tot grupul de firme are în jur de 120 de angajaţi. Pe lângă asta, în perioadele în care avem nevoie luăm zilnic şi câte 300 de muncitori zilieri. Avem, în funcţie de lucrări, între 100 şi 300 de muncitori zilieri“, a precizat omul e afaceri.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau