Cursa mărţişoarelor
Dimensiune font:
Cu câteva zile înainte de 1 martie comercianţii de mărţişoare au început să împânzească cu tarabe zonele aglomerate ale Iaşului * misiunea cumpărătorilor devine astfel imposibilă, aceştia putând cu greu să se decidă * marfa expusă însă arată în proporţie de 99% la fel
Cursa mărţişoarelor a început deja, iar cumpărătorii petrec chiar şi ore în sir uitându-se la tarabele care comercializează în mare parte aceeaşi marfă „Made în China”. Primul instinct este să cumperi de la prima tarabă şi să fugi. Comercianţii înşiraţi în calea trecătorilor supraveghează cu atenţie marfa şi nu scapă din ochi nicio persoană care se apropie. „Vă servim cu ceva, avem mărţişoare la preţuri pentru toate buzunarele”, spune un comerciant sărind în întâmpinarea unui client. „Nu mulţumesc, deocamdată mă uit”, spune posibilul client.
Clienţii se uită debusolaţi la sutele de modele de mărţişoare disponibile sub diferite forme şi culori. Pe cele mai multe tarabe, comercianţii vând marfă cumpărată de la chinezi şi ambalată acasă. Astfel, pentru copii există mărţişoare cu diverşi actori sau eroi din filmele animate, gen Hanna Montana, Tom sau Jerry, în funcţie de preferinţe, Tweety sau chiar surorile din regatul de gheaţă din Frozen. Oferte există bineînţeles şi pentru tradiţionalişti, astfel că de pe tarabe nu lipsesc ghioceii, coşarii sau trifoiul cu patru foi. În general, acestea se poartă la mână, dar fiind din plastic, domnişoarele pot spune că au noroc dacă au apucat să le lege la încheietură.
Mărţişoarele costă între 1 şi 5 lei, în funcţie de model şi de aviditatea celui care le vinde. La tarabe poţi găsi cu siguranţă şi mărţişoarele mai serioase, ce se pretează, potrivit comercianţilor, pentru soţii, bunici sau profesoare. Acestea sunt reprezentate de broşe din diverse metale, pline de ştrasuri, ambalate frumos, în cutii mai mult sau mai puţin asortate cu ştrasurile, acest aspect depinzând de gustul ambalatorului, şi au preţuri între 10 şi 20 de lei.
Finanţări pentru moldovenii din străinătate
Mărţişoare speciale
Cele mai scumpe sunt cele din argint. Acestea sunt disponibile sub formă de broşe, lănţişoare, brăţări şi au preţuri între 15 şi 50 de lei. Acestea sunt şi mărţişoarele care se bucură de cel mai mare succes în rândul cumpărătorilor întrucât par a fi mai de bun gust iar comercianţii sunt dispuşi chiar să lase la preţ dacă achiziţionezi mai multe modele de la taraba lui. „Cred că o să cumpăr ceva din argint sunt mai deosebite plus că le poţi negocia”, spune un cumpărător aflat în căutarea mărţişoarelor potrivite.
Există şi mărţişoare handmade lucrate de artişti plastici care au muncit pentru ele toată toamna însă doar cei care apreciază într-adevăr munca depusă de artişti se opresc să arunce câte o privire către tarabele lor şi poate mai cumpără câte ceva. O altă mândrie a comercianţilor de mărţişoare handmade sunt minigoblenurile croşetate la gherghef. Sunt de formă rotundă, cât o acadea mai mare, bolduite de o margine de o altă culoare, şi au ţesute forme de coşari, ghiocei, gărgăriţe.
Preţul unui mărţişor goblen este de cinci lei. Pe lângă acestea, pe tarabe mai poţi găsi mărţişoare din ceară sau din plastilină specială pentru arte plastice numită fimo, care se bucură şi ele de succes în rândul cumpărătorilor. „Avem persoane care ne apreciază mărţişoarele, mai ales pentru că sunt făcute manual, unii dintre ei sunt chiar clienţi fideli şi ne întâlnim cu ei an de an. Cele mai multe vânzări le avem de obicei în ultima zi din februarie şi chiar pe data de 1 martie”, ne-a spus Elena o tânără posesoare a unei tarabe de mărţişoare handmade. Preţurile mărţişoarelor handmade variază între 5 şi 20 de lei şi se prezintă în general sub forma unor accesorii utile domnişoarelor. Georgiana BĂNUC
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau