Datoriile moldovenilor la finalul lui 2016
Dimensiune font:
Datele centralizate de Banca Naţională a României arată că restanţele la creditele acordate firmelor şi populaţiei depăşeau 13,7 miliarde de lei, la finalul lunii noiembrie * faţă de perioada similară anului trecut, valoarea este în scădere cu o treime * la nivelul Regiunii de Nord-Est, cele mai însemnate restanţe la credite sunt în judeţele Vaslui şi Iaşi
Restanţele la creditele acordate firmelor şi populaţiei însumau peste 13,7 miliarde lei la finalul lui noiembrie, valoarea acestora fiind în scădere cu 38,5% faţă de cea consemnată la sfârşitul aceleiaşi luni din 2015, potrivit datelor centralizate de Banca Naţională a României (BNR). Din această sumă, peste 5,94 miliarde lei reprezentau restanţe în moneda naţională, în scădere cu 37,6%, iar circa 7,77 miliarde lei restanţe în valută, în coborâre cu 39,1%.
Cadou de Sărbători pentru antreprenorii din regiune
Totalul creditelor depăşea 223,4 miliarde lei la finele lunii noiembrie, fiind cu 0,97% mai mare decât valoarea consemnată la finalul aceleiaşi luni din 2015. În ceea ce priveşte creditele acordate populaţiei, de peste 112,9 miliarde lei, cele pentru consum totalizau mai mult de 52,3 miliarde lei, cele pentru locuinţe depăşeau 58 miliarde lei, iar cele destinate altor scopuri - peste 1,32 miliarde lei.
Situaţia la nivelul regiunii
O analiză comparativă a creditelor luate de persoanele fizice şi juridice din cele şase judeţe ale Regiunii de Nord-Est arată că la nivelul Iaşului au fost raportate credite în lei în valoare de peste 4 miliarde de lei. Dintre acestea 3,8 miliarde de lei reprezintă creditele curente, iar restanţele au o valoare de 164,3 milioane de lei. În regiune, pe locul secund este Bacău, cu o valoare a creditelor de peste 2,3 miliarde de lei, dintre care restanţele ajung la 66,9 milioane de lei. La Suceava, valoarea creditelor în lei, la finele lunii noiembrie, era de 1,8 miliarde de lei, iar restanţele depăşeau 73,2 milioane de lei.
Afacerile la care visează moldovenii EXCLUSIV
Creditele în lei acordate în judeţul Neamţ au ajuns la 1,4 miliarde de lei, iar restanţele au depăşit 64,8 milioane de lei. În cel mai sărac judeţ al regiunii, la Vaslui, valoarea creditelor în lei a ajuns la un miliarde de lei, dar restanţele sunt cele mai mari din zonă, după Iaşi, depăşind 146 de milioane de lei. Cele mai mici valori la creditele în lei au fost la Botoşani, respectiv peste 975 milioane de lei, dintre care restanţele erau de 33,3 milioane de lei.
Şi la creditele în valută ierarhia este aceeaşi, la Iaşi valoarea lor fiind de 3,7 miliarde de lei, la Bacău- 1,1 miliarde lei, iar în celelalte patru judeţe sumele nu depăşesc 900 de milioane de lei.
În ceea ce priveşte depozitele, cele mai mari valori sunt în Iaşi şi Bacău, unde valorile depăşesc 2,1 miliarde de lei, la Neamţ şi Suceava acestea sunt de peste 1,3 miliarde de lei, la Vaslui s-a raportat o valoare de 720 de milioane de lei, iar la Botoşani 636 milioane de lei.
Împrumuturile în moneda naţională se cifrau la 125,7 miliarde de lei.
CAMPANIE EVE
„MOLDOVA de 10“ - Un deceniu în jungla europeană
„MOLDOVA de 10“ Eşecul zonelor metropolitane
„MOLDOVA de 10“- Performanţa grupurilor de acţiune locală
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau