De ce scad depozitele şi cresc conturile curente
Dimensiune font:
Volumul depozitelor de conturi curente şi de economii a ajuns la 27,8 miliarde de lei (6,3 miliarde euro ) la sfârşitul lunii iunie 2014, depăşind rata anuală de creştere a depozitelor la termen, comunică Banca Naţională a României.
Cea mai mare parte a sumelor păstrate în bănci, echivalentul a 17 miliarde de lei, a fost în monedă naţională, fapt explicat prin faptul că depozitele sunt conturi curente în care populaţia încasează venituri. BNR a scăzut dobânzile la depozite pe fondul politicii de relaxare monetară B.N.R., rezultând dobânzi neatractive cu o scadenţă medie de 3% în timp ce la euro, bonificaţia este de circa 2%.
O serie de calcule efectuate de Ziarul Financiar arată că, în cazul în care un client ajunge să retragă la scadenţă 4.981 de euro la 5.000 euro depuşi iniţial, comisioanele de retragere în numerar ajung până la 0,6% din suma depusă, adica 30 de euro la un depozit de 5.000 de euro. Spre comparaţie, la o bonificaţie de 2% pe an, dobânda încasată este de 21 de euro. Concret, pentru a acoperi costul comisionului de retragere, un deponent trebuie să aleagă un depozit cu dobândă de 2,5% -3% pe an sau unul cu scadenţă de cel puţin 6 luni. „Clienţii trebuie să se uite la toate caracteristicile depozitului, nu doar la anunţul băncii. Băncile merg pe ideea de a descuraja clienţii să-şi retragă banii la prima scadenţă. Vor să se asigure că au resurse pe termen lung să-şi asume riscul să plătească dobânzi mari pentru a atrage clienţi care să-şi ţină banii în depozite cu scadenţă iniţială mai lungă. Sunt preferate astfel, depozite pe una sau 3 luni, dar reînnoite la scadenţă”,comentează analistul Dragoş Cobat.
Ziarul Financiar menţionează că nevoia de a identifica alte surse de venituri pe fondul prăbuşirii vânzărilor de credite, bancherii au introdus comisioane noi în criză şi au schimbat mai des grila de tarife pentru servicii curente. Jucătorii mari, în special, încearcă să profite de baza largă de clienţi pentru a compensa veniturile mai mici din dobânzi.
Pe de altă parte, jumătate din băncile mari care şi-au anunţat rezultatele din primul semestru au raportat scăderi ale veniturilor, semn că, atâta timp cât dau drumul creditării bancherii au marjele de câştig tot mai mici. prof. dr. Victor Budeanu
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau