Decapitare la una dintre cele mai vechi fabrici de textile din ţară
Dimensiune font:
SIF Moldova, care deţine o treime din acţiunile de la Iaşitex SA, a cerut ca în şedinţa din martie a Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor să fie revocat întregul Consiliu de Administraţie * motivul ar fi lipsa de măsuri după pierderi de aproape un milion de euro * acţionarul a mai cerut şi un raport detaliat al tranzacţiilor din cadrul SCR deţinut de omul de afaceri Ştefan Vuza, grupul din care face parte şi fosta Ţesătura
În firma Iaşitex SA, care face parte din Grupul Servicii Comerciale Române (SCR) deţinut de omul de afaceri Ştefan Vuza, se anunţă o „curăţenie de primăvară“. O completare a ordinii de zi solicitată de SIF Moldova anunţă schimbări totale în structura Consiliului de Administraţie de la fosta Ţesătura, fabrică ce funcţionează la Iaşi din 1910. Astfel, la ordinea de zi a şedinţei din 13 martie a Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor s-au adăugat şapte puncte. Practic, pe lângă votul privind „revocarea d-lui Gabriel Tischer din funcţia de administrator şi preşedinte al Consiliului de Administraţie de la SC Iaşitex SA Iaşi, ca urmare a demisiei“ s-a cerut şi „revocarea întregului Consiliu de Administraţie“.
Ce a cerut SIF Moldova
Motivul invocat de SIF Moldova, care deţine aproape 30% din acţiuni vizează „realizarea unei pierderi în cursul anului 2015 de peste 4 milioane de lei, precum şi faptul că nu a fost adoptată nicio măsură concretă pentru rezolvarea situaţiei nelegale generate de participaţiile la capitalul social al persoanelor afiliate“. Un alt punct fierbinte de pe ordinea de zi vizează şi „introducerea acţiunii în răspundere împotriva membrilor Consiliului de Administraţie pentru prejudiciile aduse societăţii în urma tranzacţiilor cu persoane afiliate“. Totodată, în şedinţa din 13 martie se va analiza şi „un raport al Consiliului de Administraţie privind justificarea economică a tranzacţiilor încheiate cu persoanele juridice afiliate. Raportul va viza tranzacţiile intragrup din ultimii 3 ani (actele juridice încheiate între SC Iaşitex SA şi persoanele juridice care fac parte din grupul Serviciile Comerciale Române, ori se află sub controlul aceluiaşi acţionar final ca şi SC Iaşitex SA). De asemenea, raportul va prezenta valoarea tuturor pachetelor de acţiuni deţinute de Iaşitex SA la societăţi aflate în acelaşi grup“.
Bani de la stat pentru făbricuţe private
Potrivit aceleiaşi ordini de zi, înlocuitorul lui Gabriel Tischer va fi ales în baza unor propuneri înregistrate la companie, dar care încă nu au fost făcute publice, iar numirea sa va fi pe o perioadă de doar patru luni, respectiv până la data de 24.07.2017, când ar fi expirat mandatul început în septembrie 2014. „În situaţia în care la data de 13.03.2017 nu se întruneşte cvorumul necesar desfăşurării în condiţiile legii a lucrătorilor AGOA, aceasta se va desfăşura la a doua convocare, în data de 14.03.2017“, se arată în convocatorul întâlnirii.
Potrivit unui raport de la mijlocul lui 2015, membrii CA erau Tischer Gabriel, Anişoara Alexa, Romeo Mungiu Paris, Viorel Hotea şi Mikhaela Albăstrel. Directorul executiv al firmei este Gheorghe Dulhai.
Preşedintele CA, Gabriel Tischer, care şi-a dat demisia din funcţie, are dublă cetăţenie româno-germană şi a venit de la Sibiu pentru a conduce compania din Iaşi. Cifra de afaceri a Iaşitex a scăzut drastic între 2014 şi 2015. Astfel, la finele lui 2014, compania a derulat afaceri totale de 38,6 milioane de lei, un profit net de 140.118 lei, având 293 salariaţi. Datoriile totale la nivelul lui 2014 ajunseseră la 34,6 milioane de lei. Cifra de afaceri de la finalul lui 2015 a coborât până la 28,4 milioane de lei şi s-au raportat pierderi de 4,3 milioane de lei. Iaşitex SA şi-a diminuat şi numărul mediu de angajaţi până la 223, dar şi-a redus şi datoriile care au fost de 29,9 milioane de lei, la finalul anului 2015.
Acţionarii principali ai companiei sunt SC A2Impex SRL Ploieşti, membră a SCR, cu un pachet de peste 60%, SIF Moldova Bacău- 29%, AAAS Bucureşti 3,1% şi alţi acţionari 4,7%.
CAMPANIE EVE
„MOLDOVA de 10“ - Un deceniu în jungla europeană
„MOLDOVA de 10“ Eşecul zonelor metropolitane
„MOLDOVA de 10“- Performanţa grupurilor de acţiune locală
„MOLDOVA de 10“ - Apariţia structurilor-pilon din economia regiunii
„MOLDOVA de 10“- Lecţiile Iaşului în 10 ani ca punct pe harta UE FOTO
„MOLDOVA de 10“- Realizările pe bani UE de la polul sărăciei
MOLDOVA de 10- „Aderarea la Uniunea Europeană ne obligă să fim mai buni“
MOLDOVA de 10- „ABC-ul civilizaţiei“ în Suceava din bani europeni
MOLDOVA de 10- „Aderarea la UE ne-a obligat să ne adaptăm la noi realităţi“
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau