Dezbatere pentru creşterea Iaşului ca pol IT
Dimensiune font:
Grupul de Lucru pentru Tehnologia Informaţiei din Iaşi a avut primele discuţii din acest an privind facilităţile din unul dintre cele mai atractive domenii de activitate din municipiu * principalul scop al întâlnirii a vizat analiza facilităţilor fiscale de care vor beneficia societăţile de profil după 1 februarie 2017
Industria care creştere puternic în Iaşi şi în care productivitatea pe angajat este de 40.000 de dolari a avut prima întâlnire din 2017. În cadrul Grupului de Lucru pentru Tehnologia Informaţiei, oficialii Primăriei Iaşi alături de Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii – ANIS, de PricewaterhouseCoopers şi alţi reprezentanţi ai mediului de business din acest sector au pus pe tapet provocările pe care le întâmpină industria.
Impactul real al măsurii de taxare a salariilor de top LISTĂ
„Creşterea Iaşului ca pol IT nu depinde doar de municipalitate ci de mai mulţi factori, de mediul de afaceri implicat în această industrie, de mediul academic şi de toate instituţiile care pot deveni un sprijin pentru domeniul IT“, a punctat primarul Mihai Chirica. Edilul-şef i-a asigurat pe reprezentanţii industriei din tehnologia informaţiei că municipalitatea va continua să sprijine acest sector de activitate, care a avut o creştere constantă în ultimii ani, punând Iaşul pe harta principalilor poli ai industriei IT&C. „Atractivitatea Iaşului trebuie să rămână pe câteva principii: un oraş sustenabil, pe o perioadă cât mai lungă de timp astfel încât investiţiile făcute să se poată amortiza, un oraş deschis pentru activităţi colaterale celor care lucrează în domeniul IT, dar şi un oraş care să aducă facilităţi din punct de vedere fiscal astfel încât sectorul să devină cât mai profitabil pentru investitori“, a afirmat primarul.
Fiscalitatea în domeniul IT
Una dintre temele principale ale întâlnirii de ieri a vizat zona fiscală şi modificările anunţate de la începutul anului. „Sunt câteva modificări importante între Ordinul 217 şi 172, cel care va intra în vigoare de la 1 februarie. Prima modificare substanţială este definirea activităţii de creaţie de program de calculator. În trecut, societatea trebuia să înregistreze un plafon minim de 10.000 de dolari venit pe persoana pe care o consideră eligibilă pentru această scutire. Această plafonare s-a eliminat“, a declarat Andreea Mitirita, Tax Director în cadrul PwC. Aceasta a menţionat că guvernanţii vor trebui să mai facă unele clarificări în legături cu noul ordin ce va intra în vigoare în câteva zile. Pentru a beneficia de facilităţile destinate industriei, societatea trebuie să aibă CAEN-ul din categoria dezvoltării produselor şi programelor informatice, s-a eliminat plafonul de 10.000 de $/ angajat, iar aceste beneficii pot fi aplicate şi de societăţile nou înfiinţate.
„Această măsură pozitivă vizează societăţile nou-înfiinţate indiferent cum iau naştere, fie crearea de la zero, fie printr-o divizare, şi vor beneficia de facilitate încă din primul an“, a mai transmis specialistul PwC. Facilităţile se aplică pentru administratori baze de date, analist, inginer de sistem în informatică şi software, programator sistem informatic, proiectant de sistem, programator şi manager de proiect. „Toţi aceşti oameni formează o echipă care desfăşoară activităţi ce duc la formarea programului informatic“, a menţionat Andreea Mitirita, Tax Director în cadrul PwC. Un alt aspect dezbătut în cadrul întâlnirii de ieri a vizat atragerea de talente în industrie. În acest moment, în Iaşi sunt angajaţi în această industrie mii de salariaţi.
CAMPANIE EVE
„MOLDOVA de 10“ - Un deceniu în jungla europeană
„MOLDOVA de 10“ Eşecul zonelor metropolitane
„MOLDOVA de 10“- Performanţa grupurilor de acţiune locală
„MOLDOVA de 10“ - Apariţia structurilor-pilon din economia regiunii
„MOLDOVA de 10“- Lecţiile Iaşului în 10 ani ca punct pe harta UE FOTO
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau