Directive de la Bruxelles pentru strategia de Transport
Dimensiune font:
Prezent în România, comisarul european pentru politici regionale, Corina Creţu, a transmis un mesaj foarte clar în ceea ce priveşte priorităţile forului comunitar * la Comisia Europeană se află în discuţie Masterplanul General de Transport al României, documentul care va stabili investiţiile majore pentru următoarele două decenii
Corina Creţu, comisarul european pentru politici regionale, îşi încheie astăzi vizita de trei zile în România. În această perioadă, Creţu s-a întâlnit atât cu preşedintele Klaus Iohannis, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, dar şi cu cel al Transporturilor, Ioan Rus. Cu acesta din urmă, discuţiile principale au vizat Masterplanul de Transport, document aflat în analiză la Comisia Europeană.
Banii din spatele noului Masterplan de transport
„Din punctul nostru de vedere, al Comisiei Europene, prioritatea numărul 1 a Masterplanului este să asigure realizarea la timp în primul rând a proiectelor din cadrul reţelei principale TEN-T, reţeaua de transport transeuropeană. În al doilea rând, Comisia se aşteaptă ca Master Planul să identifice proiectele cele mai importante pentru reţeaua TEN-T extinsă, proiecte care, la rândul lor, pot beneficia de susţinerea financiară a CE. Aceasta înseamnă că Master Planul-ul trebuie să implice proiectele cele mai importante din punct de vedere economic şi să se asigure că ele vor beneficia de susţinere financiară nu numai pentru realizare, ci şi pentru întreţinere“, a explicat Creţu.
6,8 miliarde de euro, bani europeni
Potrivit acesteia, CE este foarte interesată de masterplan, deoarece este un document strategic şi reprezintă o pre-condiţie pentru accesarea fondurilor Uniunii Europene pentru marile proiecte de transport în perioada 2014 — 2020.
„Desigur, din punctul nostru de vedere, mai sunt subiecte care trebuie clarificate, unele dintre ele sunt extrem de importante — le-am discutat cu domnul ministru — ca, de exemplu, stabilirea criteriilor după care proiectele vor fi sortate în ordinea priorităţii, evaluarea strategică a impactului asupra mediului şi o serie de chestiuni tehnice legate de transportul maritim şi de cel pe cale ferată. În perioada 2014-2020, Comisia va contribui cu 6,8 miliarde de euro la punerea în practică a acestui Masterplan de Transport“, a adăugat oficialul european.
Potrivit ministrului Ioan Rus, documentul strategic ar putea fi aprobat la finele primăverii. „Vom reuşi, probabil la finele lunii aprilie, să ne apropiem de aprobarea finală şi atunci putem vorbi despre strategia de implementare la modul adevărat, fără ca ea să poată fi modificată de nimeni, pentru că în structura aceea de proiecte şi în structura aceea de priorităţi şi Comisia ne va finanţa şi instituţiile financiare internaţionale şi bugetul statului“, a spus Rus, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, proiectele vor fi finanţate în proporţie de 25% cu bani europeni, 15% va fi cofinanţare de la bugetul de stat, iar diferenţa va fi asigurată din credite BEI şi BERD. În plus, a fost aprobată în Guvern o contribuţie suplimentară de şapte miliarde de euro de la bugetul statului, atât cât a permis spaţiul fiscal.
Printre proiectele majore care apar în documentul strategic se numără Autostrada Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş- cu porţiuni de drum expres între Târgu Neamţ şi Târgu Mureş, Autostrada Bacău-Braşov, modernizarea Aeroportului Internaţional Iaşi, pentru care sunt necesare investiţii de 93,5 milioane de lei, dar şi un centru intermodal la Holboca.
„UE nici nu vrea să audă de Iaşi-Târgu Mureş“
Comisarul Creţu va participa, astăzi, la conferinţa Oportunităţi de finanţare pentru IMM-uri 2014 – 2020, eveniment organizat de către Euractiv.ro şi Reprezentanţa Comisiei Europene în România, precum şi la lansarea oficială a Programului Operaţional „Capacitate Administrativă 2014 - 2020“. În a doua parte a zilei, dna Creţu îl va însoţi pe comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Phil Hogan, în vizită la un proiect finanţat cu fonduri europene - ferma de creştere a porcinelor Suinprod Radic, comuna Răteşti, judeţul Argeş.
Ministrul Transporturilor a precizat că a fost elaborată lista de proiecte pe toate domeniile de transport, respectiv rutier, naval, feroviar, naval, aerian, cuprinse în Masterplanul General de Transport, dar şi pe centre modale.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau