Discuţii maraton la Iaşi pentru un program guvernamental întârziat
Dimensiune font:
La o lună de la data la care trebuia să fie lansat, în marile oraşe încă se mai organizează sesiuni de informare cu privire la Start-up Nation România * din cauza numărului mare de înscrieri, astăzi, la Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi sunt programate două rânduri de întâlniri de la 10.00 şi de la 13.00
Unul dintre cele mai aşteptate programe de finanţare pentru mediul de afaceri, Start-up Nation România, care trebuia să pornească de la 1 mai 2017, încă necesită numeroase clarificări. În acest context, astăzi, la Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi sunt organizate două întâlniri pentru informarea potenţialilor beneficiari. Acestera sunt programate de la orele 10.00 şi 13.00 şi sunt organizate de Oficiul Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie Iaşi (OTIMMC Iaşi), în colaborare cu Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi şi cu sprijinul direct al BCR.
„Întrucât numărul de confirmări a fost ridicat, peste 150 de persoane, pentru a asigura posibilitatea unei discuţii cu adevărat interactive între viitorii antreprenori şi experţii Oficiului Teritorial pentru IMM şi Cooperaţie am decis organizarea a doua sesiuni de informare consecutive, în aceeasi zi (alocând participanţii pe două serii). O sesiune va începe de la ora 10.00, iar cealaltă sesiune de la ora 13.00. Informaţia prezentată de echipa OTIMMC va fi identica“, au anunţat oficialii Camerei de Comerţ şi Industrie.
Pracric, reprezentanţii OTIMMC vor prezenta varianta actualizată a normelor de implementare a programului şi vor răspunde la întrebările puse de viitorii antreprenori, pentru a aduce cât mai multe clarificări în privinţa depunerii şi implementării cu succes a proiectelor. „Este un dialog mai mult decât binevenit cu reprezentanţii OTIMMC Iaşi, cu care noi, de altfel, avem plăcerea să colaborăm constant. La capătul unei atât de ample campanii de consultare publică la nivel naţional, derulată de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, vom vedea ce sugestii a fost reţinute şi ce îmbunătăţiri au fost aduse variantei iniţiale. şi, mai ales, experţii OTIMMC Iaşi vor clarifica eventualele aspecte interpretabile. Recomandăm viitorilor beneficiari ai programului să participe la această discuţie, pentru ca apoi să elaboreze sau să ajusteze corespunzător cererea de finanţare”, a declarat Sorin Gheorghiu, director în cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi.
Program amânat
Iniţial, lansarea programului era programată pentru luna mai, ca mai apoi Harry Ilan Laufer, secretar de stat în Ministerul pentru Mediu de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, să anunţe „final de mai, început de iunie“, fapt ce nu va putea fi respectat având în vedere că discuţiile de la Camera de Comerţ vor avea loc pe 29 mai. Tergiversările au fost criticate de Florin Jianu, membru al Consiliului Naţional al Intreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) şi fost ministru în cabinetul condus de Sorin Grindeanu. „Prea mult se vorbeşte de programul Start-Up Nation, dar prea puţin se face. În repetate rânduri, în spaţiul public a fost promovată lansarea efectivă a programului, prin perioada de depunere a aplicaţiilor, în prima parte a lunii mai 2017. Acum aflăm însă că programul se va lansa luna viitoare. Primul ministru ar trebui să ia atitudine şi să intervină”, a afirmat Jianu.
Somaţie de tot râsul de la Fiscul ieşean
OUG 10/2017 pentru stimularea înfiinţării de noi întreprinderi mici şi mijlocii – programul „România Start-Up Nation” a fost înregistrat pe 30 ianuarie 2017 la Senat pentru dezbatere, fiind adoptat în data de 20 martie. La momentul respectiv, programul a fost definit astfel încât se puteau acorda ajutoare de minimis în sumă maximă de 200.000 lei pentru un beneficiar, reprezentând 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, unui număr maxim anual de 10.000 de beneficiari.
Bugetul total al proiectului este de 1,7 miliarde de lei, iar granturile oferite sunt de 100.000 de lei pentru antreprenorii care creează un loc de muncă şi maximum 200.000 de lei pentru cei care înfiinţează şi menţin 3 ani două locuri de muncă. „Pentru a putea aplica trebuie să îndeplineşti trei condiţii. Prima este ca să ai o firmă înfiinţată după 30 ianuarie 2017, să creezi 1 sau 2 locuri de muncă, după ce eşti declarat eligibil, şi să menţii locul de muncă pentru o perioadă de 3 ani. Sumele oferite de stat sunt nerambursabile, iar contribuţia beneficiarului este zero“, a punctat Laufer atunci când a prezentat proiectul la Iaşi.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau