Discuţii privind preţul energiei electrice
Dimensiune font:
Secretarul de Stat Robert Tudorache a invitat la sediul Ministerului Energiei reprezentanţi ai Ministerului Economiei, Autorităţii Naţionale de Reglementare a Energiei, Consiliului Concurenţei, OPCOM şi Transelectrica.
La întâlnire au participat atât ministrul Economiei, Alexandru Petrescu, Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, Niculae Havrileţ, precum şi Directorul General OPCOM, Victor Ionescu. În cadrul şedinţei s-a discutat despre momentul actual din piaţa de energie electrică, marcată de creşterea preţurilor la niveluri record, cât şi despre ancheta iniţiată de ANRE şi Consiliul Concurenţei, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Energiei, făcut public joi.
Secretarul de Stat Robert Tudorache a considerat oportună elaborarea, în scurt timp, a unui raport, care să cuprindă primele concluzii ale anchetei pentru ca toate instituţiile responsabile să poată implementa politici adecvate pentru restabilirea normalităţii pe piaţa de energie din România, dar şi pentru evitarea în viitor a unor episoade similare. „Susţin transparentizarea numelor tuturor companiilor care au avut în această perioadă un comportament incorect în piaţă, dacă analiza ANRE şi a Consiliului Concurenţei indică cert astfel de practici. În cazul în care printre acestea se vor regăsi inclusiv entităţi aflate în coordonarea Ministerului Energiei vom lua toate măsurile legale care se impun. În acelaşi timp, în discuţiile de astăzi am insistat ca Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei să se asigure că această situaţie fără precedent nu se va resimţi în facturile plătite de populaţie”, a precizat Robert Tudorache, citat de Mediafax.
Totodată, Secretarul de Stat a ţinut să sublinieze că „Sistemul Energetic Naţional şi-a dovedit eficienţa în această perioadă, acoperind atât cererea internă, cât şi solicitările la export, România fiind un factor de stabilitate în regiune. Europa a traversat o perioadă dificilă resimţită pe toate bursele de energie, state precum Italia, Belgia, Bulgaria apelând la măsuri de salvgardare care au mers până la sistarea temporară a exporturilor. Autorităţile române au avut o atitudine preventivă creând cadrul legal pentru aplicarea unor măsuri similare în caz de necesitate. Din fericire, România nu s-a găsit în situaţia în care să aplice astfel de măsuri limitative”.
Potrivit zf.ro, evoluţia preţului spot de pe bursa de energie locală OPCOM i-ar putea ului pe scandinavii de la Nord Pool, cea mai mare platformă de tranzacţionare a energiei din Europa, acolo unde anul trecut s-au comercializat 505 TWh de energie, de aproape 10 ori consumul local. În perioada 1 ianuarie - 2 februarie, preţul mediu spot de pe bursa de energie OPCOM a fost de 77 euro pe MWh, în timp ce pe Nord Pool tranzacţiile spot s-au încheiat la 34,32 euro pe MWh, potrivit informaţiilor publice. Pe 28 ianuarie, de exemplu, energia spot din România era de aproape patru ori mai scumpă faţă de cea tranzacţionată pe Nord Pool. Ceea ce atrage atenţia este că în perioada scursă de la începutul anului este un decalaj evident între cantitatea zilnică ofertată la cumpărare şi cea oferită la vânzare pe platforma spot, în unele zile diferenţa fiind chiar şi de 60%.
CAMPANIE EVE
„MOLDOVA de 10“ - Un deceniu în jungla europeană
„MOLDOVA de 10“ Eşecul zonelor metropolitane
„MOLDOVA de 10“- Performanţa grupurilor de acţiune locală
„MOLDOVA de 10“ - Apariţia structurilor-pilon din economia regiunii
„MOLDOVA de 10“- Lecţiile Iaşului în 10 ani ca punct pe harta UE FOTO
„MOLDOVA de 10“- Realizările pe bani UE de la polul sărăciei
MOLDOVA de 10- „Aderarea la Uniunea Europeană ne obligă să fim mai buni“
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau