Două firme din Moldova sunt interzise la licitaţiile publice EXCLUSIV
Dimensiune font:
Instanţe de judecată din Neamţ şi Bacău au decis ca două companii să nu mai poată participa la procedurile de achiziţie publică * astfel, SC Energoterm SRL şi SC Agri Farm SRL, au suspendat acest drept pentru o perioadă de doi, respectiv un an * ambele societăţi comerciale au fost vizate de cercetările procurorilor anticorupţie
Judecătorii de la Tribunalul Neamţ, respectiv Curtea de Apel Bacău au transmis către Sistemul Electronic de Achiziţii Publice că două companii din cele două judeţe ale Moldovei nu mai pot lua parte la procedurile de achiziţie publică. Astfel, potrivit deciziilor făcute publice de SEAP, Tribunalul Neamţ interzice „operatorului economic S.C. Energoterm S.R.L. dreptul de a participa la procedurile de achiziţie publică, în perioada 17.05.2016 – 17.05.2018“. Totodată, „Curtea de Apel Bacău, operatorului economic S.C. AGRI FARM S.R.L. i se interzice dreptul de a participa la procedurile de achiziţie publică, în perioada 11.05.2016 – 11.05.2017“. O altă decizie de la Judecătoria Carei vizează suspendarea dreptului pentru Agrofien Foieni, din Satu Mare, pentru o perioadă de trei ani.
Compania Energoterm din Piatra Neamţ, care are ca domeniu de activitate lucrări de construcţie, a obţinut de-a lungul timpului contracte pentru comuna Taşca, Complexul Energetic Oltenia şi Consiliul Judeţean Neamţ. Firma a primit pentru „Lucrări de construcţii pentru reabilitarea, modernizarea şi extinderea Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Razboieni“ peste 2,1 milioane de lei, fără TVA, iar pentru „Lucrări de construcţii şi servicii de proiectare- Regularizare torenţi montani în comuna Taşca, Neamţ“ alţi peste 3,2 milioane de lei. În mai 2014, firma din Piatra Neamţ a intrat în vizorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-o anchetă la Primăria Girov.
„În luna decembrie 2007, inculpatul Olaru Vasile, reprezentant legal al Autorităţii contractante, Consiliul local Girov jud. Neamţ, cu ocazia executării obiectivului «Reţea de canalizare cu staţie de epurare sat Girov, comuna Girov», a dispus plata sumei de 935.986 lei, reprezentând contravaloarea unei facturi fiscale emise de executantul SC Energoterm SRL Piatra Neamţ, reprezentată de inculpatul Paleu Petru, în condiţiile în care bunurile menţionate în documentul justificativ nu au fost livrate Autorităţii contractante. Astfel, a fost creată o pagubă patrimoniului comunei Girov, judeţul Neamţ, de 935.986 lei, sumă care constituie totodată avantaj patrimonial pentru SC Energoterm SRL Piatra Neamţ, al cărei asociat unic şi administrator era inculpatul Paleu Petru. Pentru justificarea plăţii, inculpaţii Olaru Vasile şi Paleu Petru au întocmit şi folosit mai multe înscrisuri false, în scopul de a crea aparenţa unor operaţiuni reale“, au susţinut procurorii DNA, Serviciul Teritorial Bacău. Dosarul a fost trimis spre Tribunalul Neamţ.
De cealaltă parte Agri Farm SRL din Bălăneşti, Neamţ, care are ca domeniu de activitate cultivarea cerealelor, a avut o cifră de afaceri în 2015 de peste 10,6 milioane de lei şi un profit modic de doar 8.038 de lei. Tot în 2014, s-a cerut deschiderea procedurii de insolvenţă pentru firma din Neamţ. Şi această companie a intrat în atenţia procurorilor anticorupţie.
Astfel, „în cursul lunii aprilie 2010, inculpatul Molodoi Alexu, în calitate de reprezentant al SC AGRI FARM SRL, cu ocazia punerii în practică a proiectului «Modernizare fermă vegetală AGRI FARM», a prezentat A.P.D.R.P Neamţ mai multe documente inexacte- factură, dispoziţie de plată externă, extras de cont, proces verbal de predare primire, etc. privind achiziţia unui utilaj, în condiţiile în care bunul respectiv fusese achiziţionat de inculpatul Kruger Wolfgang August Erich, administrator al SC AGRI FARM SRL, în afara proiectului finanţat din fondurile nerambursabile. Aceste documente au fost prezentate Autorităţii Contractante de către Molodoi Alexu în susţinerea cererii de obţinere a sumei de 548.820 lei (echivalentul a 150.000 euro), reprezentând tranşa a treia în cadrul proiectului finanţat cu bani proveniţi din fondul F.E.A.D.R.(fonduri europene). Având în vedere că cererea de plată a fost respinsă, A.P.D.R.P. nu s-a constituit parte civilă în procesul penal. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Piatra Neamţ“, au explicat procurorii băcăuani.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau