Economia „de aur” a Iaşului
Dimensiune font:
Zeci de firme din judeţ au denumiri cel puţin inedite. Cei din conducere au considerat oportună asocierea numelor cu un metal preţios. Astfel au luat naştere iniţiative precum Baniţa de Aur, Potcoava de Aur, Aro de Aur, Nicovala de Aur, Gutuiul, Garofiţa, Săgeata sau Peştişorul de Aur.
Patronii câtorva zeci de societăţi ieşene s-au gândit că vor da lovitura pe piaţă dacă vor pune pe frontispiciul firmei lor denumirea unui metal preţios. Astfel au luat naştere în capitala Moldovei în ultimii ani peste 20 de companii care conţin în denumire şi cuvântul „aur”. Mărul, baniţa, ciocanul, potcoava, garofiţa, gutuiul, globul, papucul, aro sau săgeata de aur sunt doar câteva dintre societăţile ale căror administratori sau directori şi-au dezvăluit aprecierea faţă de metalul preţios.
Cum era de aşteptat, majoritatea patronilor de firme aurite provin din comuna Grajduri. Societăţile fie au fost dizolvate cu radiere în anii anteriori, fie nu mai au activitate declarată în special de anul trecut. Bineînţeles, cea mai mare parte a acestor întreprinderi au ca obiect de activitate comerţul cu metale şi minereuri metalice. Singura astfel de companie care a avut activitate anul trecut este Baniţa de Aur. Aceasta a raportat către Ministerul de Finanţe o cifră de afaceri de 1,1 milioane de lei, dar a încheiat perioada fiscală cu pierderi în sumă de 1.600 de lei.
Peştişorul de Aur le-a adus noroc
Nu doar comerţul cu metale este domeniul în care activează cele mai multe firme „de aur”. Creşterea de arbuşti fructiferi sau întreţinerea peisagistică sunt domenii în care companiile înregistrează chiar şi profit. Este vorba despre firme precum Mărul de Aur, respectiv Gutuiul de Aur. Prima dintre acestea este chiar menţionată în topul pe anul trecut al Camerei de Comerţ şi Industrie. A avut o cifră de afaceri de 995.188 de lei, venituri de 1,6 milioane de lei, fapt care i-a adus un profit de peste 30.000 de lei. Cea de-a doua dintre acestea, Gutuiul de Aur, a raportat o cifră de afaceri de 147.464 de lei şi profit de 58.280 de lei, cu toate că a fost înfiinţată abia anul trecut şi are un număr de 4 angajaţi.
Cu toate acestea, cea mai profitabilă firmă de aur din judeţ este Peştişorul de Aur import-export. Compania transferată din Ilfov în anul 2007 a avut cele mai mari venituri anul trecut: peste 30 de milioane de lei. De asemenea, aceasta a raportat o cifră de afaceri de 26,5 milioane de lei şi profit de 390.984 de lei, din comerţul cu ridicata al peştelui, crustaceelor şi al moluştelor.
Printre companiile cu nume inedite din judeţ se află şi o societate imobiliară. Cu toate acestea, se pare că numele Globul de Aur nu a adus succes firmei în cauză. Aceasta a avut anul trecut o cifră de afaceri de 15.032 de lei şi pierderi de 1.977 de lei.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau