Economia pe scurt
Dimensiune font:
400 milioane lei în plus la buget după reducerea TVA * Judecătorii taxează clauzele bancare abuzive * A început instalarea primelor contoare inteligente
400 milioane lei în plus la buget după reducerea TVA
Impactul introducerii TVA redusă la alimente de 9% de la 1 iunie a fost unul pozitiv, cu un plus de 400 milioane de lei la bugetul statului, a declarat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. „Impactul prognozat pe iunie al introducerii cotei TVA de 9% la alimente era unul negativ de 500 milioane de lei. Nu numai că datele arată o apropiere, dar avem un plus de 400 milioane de lei, deci per total avem 900 milioane de lei. Deci măsura a fost binevenită şi nu este niciun dubiu ca şi celelalte măsuri din Codul Fiscal vor avea efect. Nu numai că am acoperit gaura prognozată de 500 milioane lei, dar avem şi un plus de 400 milioane lei“, a afirmat Teodorovici. El a arătat că situaţia efectivă a impactului va fi publicată pe 3 august. Raportat la iunie 2014, bugetul a atras 60 milioane de lei în plus în urma introducerii TVA reduse de 9%.
Judecătorii taxează clauzele bancare abuzive
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a câştigat la Tribunalul Bucureşti un proces cu OTP Bank privind clauze abuzive din contracte de credit. „Este un prim pas, începutul care ne dă încredere că se va face dreptate, că vom intra în normalitate, iar cetăţenii vor avea contracte curate, fără clauze abuzive care să le afecteze grav interesele economice. În cazul în care vom obţine o decizie definitivă, OTP Bank va trebui să modifice toate contractele care conţin acele clauze, pentru eliminarea acelor clauze prin care banca putea să modifice dobânzile fără acordul clienţilor“, a declarat Marius Dunca, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). Preşedintele ANPC a precizat că este vorba de credite de nevoi personale, garantate cu ipotecă şi credit ipotecar, în care este o clauză potrivit căreia clientul va plăti băncii o rată cu dobândă revizuibilă în conformitate cu politica băncii. Astfel, banca poate să modifice dobânda fără să anunţe clientul.
A început instalarea primelor contoare inteligente
Companiile din România ale grupului energetic italian Enel au început să instaleze primele 30.000 de contoare electronice inteligente (smart meters). Aceste aparate permit Enel să gestioneze de la distanţă operaţiuni precum conectarea sau reconectarea la reţea a consumatorilor. Principalul beneficiu este că, la fiecare client, consumul de energie va fi facturat la zi, fiind astfel eliminate facturările estimate sau cele de regularizare.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau