Economia pe scurt
Dimensiune font:
Cele mai mari exporturi de gaze naturale * Pe primul loc la volumul comerţului cu amănuntul *
Transportul de pasageri şi de persoane, în creştere
Cele mai mari exporturi de gaze naturale
Volumul de gaze naturale exportate anul trecut a depăşit 2,451 milioane MWh, exporturile fiind realizate de cinci companii, conform unui raport publicat de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei. În 2014, 34 de furnizori au desfăşurat activităţi comerciale pe piaţa angro din România. Cantitatea totală furnizată de aceştia a scăzut în ultimul an, atingând nivelul de 145,044 milioane MWh, cu o diminuare de circa 3% faţă de anul precedent, pe fondul unei uşoare reduceri a consumului clienţilor finali. Primii trei furnizori au avut împreună o cotă de aproximativ 75%, aceştia având cote cuprinse între 15% şi 30%. Producţia internă de gaze naturale, ce a intrat în consum, a reprezentat anul trecut 92,53% din totalul surselor. Primii doi producători (Romgaz şi OMV Petrom) au acoperit 97,31% din această sursă.
Pe primul loc la volumul comerţului cu amănuntul
Volumul comerţului cu amănuntul în România a crescut cu 1,7% în iunie, comparativ cu luna precedentă, cel mai semnificativ avans înregistrat în Uniunea Europeană /UE/, arată datele prezentate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat). În UE, comerţul cu amănuntul a rămas scăzut, cu 0,5% creştere, iar în zona euro avansul a fost de 0,6%. Vânzările de alimente, băuturi şi ţigări s-au redus cu 0,6%, în timp ce vânzările de combustibil auto au înregistrat un declin de 0,4%. Cele mai mari creşteri au fost raportate în România (1,7%), Austria (1,3%) şi Danemarca (1,1%), iar cel mai semnificativ declin s-a înregistrat în Germania (minus 2,3%), Slovenia (minus 1,6%) şi Polonia (minus 1,4%).
Transportul de pasageri şi de persoane, în creştere
Înmatriculările noi de autovehicule destinate transportului pasagerilor au crescut cu 12,9% în primele şase luni din acest an, până la 151.661 de unităţi, faţă de cele 134.378 de unităţi consemnate în semestrul I din 2014, se arată în datele Institutului Naţional de Statistică. Pe de altă parte, înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul mărfurilor s-au majorat cu 8,2%, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, ajungând în 2015 la un număr de 44.516 unităţi. În cazul vehiculelor destinate transportului de pasageri, cele mai multe unităţi au fost înregistrate la autoturisme, respectiv 147.139, în creştere cu 13,2%, comparativ cu primele şase luni din anul anterior. O creştere importantă a fost consemnată pe segmentul înmatriculărilor de autobuze şi microbuze noi, în intervalul ianuarie — iunie 2015 înregistrându-se 1.407 unităţi (+44,3% faţă de primul semestru din 2014).
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau