Economia pe scurt
Dimensiune font:
Scădere a înmatriculărilor Dacia în Germania * România are cel mai ridicat deficit la încasare din UE * Soluţii de sprijin pentru fermieri şi producători din industria laptelui * Export de produse chimice în valoare de 1,14 miliarde euro
Scădere a înmatriculărilor Dacia în Germania
Înmatriculările de autoturisme Dacia în Germania au scăzut cu 6,7% în primele opt luni ale anului 2015, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 31.893 autoturisme, în timp ce piaţa a urcat cu 5,6%, la 2.135.459 unităţi, potrivit datelor publicate de Biroul german de înmatriculări auto. În primele opt luni, Dacia a înregistrat pe piaţa germană o cotă de 1,5%. Vânzările de autoturisme noi Dacia în Germania au scăzut în luna august cu 2,2%, la 3.813 unităţi, iar cota de piaţă a atins 1,7%. Pe ansamblul pieţei germane, înmatriculările au avansat în august cu 6,2%, la 226.314 autoturisme.
România are cel mai ridicat deficit la încasare din UE
România a îmbunătăţit rata de colectare a TVA în 2013, însă a pierdut 8,3 miliarde de euro din TVA necolectat, diferenţa dintre veniturile teoretice şi cele obţinute de stat, sumă reprezentând un procentaj de 41,1%, cel mai ridicat din Uniunea Europeană. Veniturile teoretice din TVA au fost estimate la 20,2 miliarde în cazul României, însă încasările au totalizat 11,91 miliarde de euro în anul 2013, cel mai recent pentru care Comisia Europeană a furnizat date. România este singurul stat din UE în care deficitul de colectare a TVA trece de 40%, potrivit unui raport publicat vineri de Comisia Europeană. Rate ridicate de necolectare a TVA au consemnat şi Lituania (37,7%), Slovacia (34,9%), Grecia (34%) şi Italia (33,6%), în timp ce nivelul minim, de aproximativ 4%, a fost consemnat în Finlanda, Olanda şi Suedia.
Soluţii de sprijin pentru fermieri şi producători din industria laptelui
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, va solicita, astăzi, la Bruxelles, soluţii de sprijin pentru urgente atât pentru fermierii afectaţi de secetă, cât şi pentru producătorii cărora criza din sectorul laptelui le-a diminuat veniturile. Daniel Constantin, împreună cu secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, George Turtoi, participă, luni, la reuniunea Consiliului Uniunii Europene (Agricultură şi Pescuit).
Export de produse chimice în valoare de 1,14 miliarde euro
România a exportat, în primele cinci luni din 2015, produse chimice şi produse conexe în valoare de 1,14 miliarde euro, cu 30 milioane euro peste nivelul din perioada similară din 2014, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică. Importurile de produse chimice şi produse conexe s-au cifrat la 4,434 miliarde euro, fiind cu 198,7 milioane euro mai mari faţă de cele din perioada ianuarie-mai 2014, înregistrându-se astfel un deficit de 2,293 miliarde euro pe acest segment. În sectorul de fabricare a substanţelor şi produselor chimice lucrau, la finele lunii mai, 26.300 persoane, câştigul salarial mediu net fiind de 2.070 lei.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau