Economia pe scurt
Dimensiune font:
Alpha Bank a înregistrat pierderi * Creştere cu 8% a rezervelor valutare * Peste 7,2 milioane de turişti în România * Uşoară creştere a resurselor de energie
Alpha Bank a înregistrat pierderi
Alpha Bank, a patra mare bancă elenă, prezentă şi în România, a raportat pierderi de 838,4 milioane de euro în primele nouă luni ale anului, după ce a obţinut profit în aceeaşi perioadă a anului trecut, din cauza provizioanelor pentru creditele neperformante, transmite Reuters. În urmă cu un an, Alpha Bank, la care Fondul Elen de Stabilitate Financiară deţine o participaţie de 66%, a consemnat un profit de 129,3 milioane de euro. Rata creditelor neperformante a urcat la 36,5% din totalul împrumuturilor, la sfârşitul lunii septembrie, de la 33,8% în primul trimestru. Alpha Bank desfăşoară în România operaţiuni sub brand propriu, având 149 de sucursale şi 2.035 de angajaţi.
Creştere cu 8% a rezervelor valutare
Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României au depăşit 31,5 miliarde euro, în octombrie, în creştere cu 8,61% faţă de luna precedentă, potrivit unui comunicat al BNR. În cursul lunii au avut loc intrări de peste 2,8 miliarde de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice (inclusiv suma rezultată din emisiunea de euroobligaţiuni a Ministerului Finanţelor Publice în valoare nominală de 2 miliarde euro), alimentarea contului Comisiei Europene (509 milioane euro) şi altele. „La capitolul plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută se regăsesc rambursări de capital din împrumutul de la Fondul Monetar Internaţional pentru care Banca Naţională a României a plătit circa 120 milioane echivalent euro. Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 3.479 milioane euro“, informează BNR.
Peste 7,2 milioane de turişti în România
Numărul sosirilor vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, a depăşit în primele 9 luni 7,205 milioane, în creştere cu 10,2% faţă de perioada perioada similară din 2014, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Cei mai mulţi vizitatori străini provin din ţări situate în Europa (92,8%). Din totalul sosirilor vizitatorilor străini în România, 56,7% provin din statele Uniunii Europene, cele mai multe din Ungaria (30,6%), Bulgaria (27,4%), Germania (8,5%), Polonia (7,3%), Italia (5,9%) şi Austria (3,6%). Plecările vizitatorilor români în străinătate, înregistrate la punctele de frontieră, au însumat în primele 9 luni 10,2 milioane, în creştere cu 5,7% comparativ cu perioada similară din 2014.
Uşoară creştere a resurselor de energie
Resursele de energie şi producţia de energie primară au înregistrat o uşoară creştere, de 2,5%, respectiv de 1,8%, în 2014 comparativ cu anul precedent, informează, luni, Institutul Naţional de Statistică (INS). Importul de produse energetice a crescut cu 7,6% faţă de anul trecut, iar consumul final energetic a scăzut cu 0,7% raportat la 2013. Potrivit datelor INS, resursele de energie disponibile au totalizat, anul trecut, 41,7 milioane de tone echivalent petrol (tep), în creştere cu 1,031 milioane tep (2,5%) faţă de anul precedent, datorită creşterii producţiei de energie primară şi a importurilor de produse energetice. Producţia de energie primară în anul 2014, de 26,3 milioane tep, a crescut cu 461.000 tep faţă de anul 2013 şi a continuat să-şi păstreze ponderea semnificativă în totalul resurselor de energie, reprezentând 63,1% din acestea.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau