Economia pe scurt
Dimensiune font:
Vor scădea facturile la energie electrică * Zeci de mii de autoturisme noi au fost înmatriculate *
Apel neobişnuit al autorităţilor din Elveţia * Achiziţie pe piaţa de telefonie
Vor scădea facturile la energie electrică
Facturile la energia electrică vor scădea cu 8% în medie din ianuarie, după reducerea TVA şi a tarifelor de distribuţie, a declarat, marţi, ministrul Energiei, Victor Grigorescu. „Monitorizăm care sunt efectele scăderii TVA, inclusiv pe piaţa de energie electrică, unde, după reducerile operate de reglementator, există estimări pentru o scădere de 8 procente în medie“, a precizat Grigorescu, la un post de televiziune central. Taxa pe Valoarea Adăugată a fost redusă la 1 ianuarie de la 24% la 20%. Totodată, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a diminuat cu 12% în medie tarifele de distribuţie a energiei electrice de la 1 ianuarie. Aceste tarife reprezintă 40% din preţul final. În schimb, ponderea certificatelor verzi în factură a crescut de la 35 de lei pe MWh la 43 de lei pe MWh, astfel că reducerea preţului, în final, a fost de 3,5%. Dacă nu ar fi crescut ponderea certificatelor verzi, reducerea operată de ANRE ar fi fost de 5,5%.
Zeci de mii de autoturisme noi au fost înmatriculate
Peste 81.100 de autoturisme noi au fost înmatriculate în cursul anului 2015, în creştere cu 15,77% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, numai la nivelul lunii decembrie fiind consemnate 8.739 de înregistrări, mai multe cu 56,19%, comparativ cu decembrie 2014, arată datele publicate de Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor. Potrivit sursei citate, în decembrie 2015, în România au fost înmatriculate 11.570 autovehicule noi, ceea ce reprezintă o creştere de 52,06% faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior. În ceea ce priveşte mărcile preferate de şoferii români, pe primul loc continuă să se claseze Dacia, cu 2.895 de unităţi noi înmatriculate în decembrie (+57,94% faţă de decembrie 2014), urmată de Skoda (881 unităţi, +33,08%), Ford (722 unităţi, +114,54%) şi Renault (657 unităţi, +84,03%).
Apel neobişnuit al autorităţilor din Elveţia
Autorităţi locale din Elveţia recomandă contribuabililor să amâne cât mai mult posibil plata impozitelor, pentru a reduce costurile generate de dobânzile negative acordate la depozite de băncile din ţară, relatează Financial Times. Zug, un canton mic dar populat din apropierea oraşului Zurich, a anunţat că nu va mai acorda discount-uri pentru plata anticipată a impozitelor. Motivul este reprezentat de costurile de păstrare în conturi a banilor. Autorităţile cantonului consideră că prin această decizie pot economisi 2,5 de milioane de franci elveţieni pe an. Apelul neobişnuit făcut de cantonul Zug, care ar putea fi urmat şi de alte autorităţi locale, este una dintre consecinţele nedorite ale măsurilor extraordinare adoptate de Banca Naţională a Elveţiei (BNE) pentru deprecierea francului supraevaluat, care afectează industriile exportatoare ale ţării.
Achiziţie pe piaţa de telefonie
Grupul francez Orange a anunţat că a ajuns la un acord privind achiziţionarea integrală a Cellcom, al doilea mare operator de telefonie mobilă din Liberia, valoarea tranzacţiei nefiind dată publicităţii, transmit AFP, MarketWatch şi Bloomberg. „Achiziţia va permite Orange să-şi întărească poziţia pe piaţa din Africa, care reprezintă o prioritate strategică a grupului“, se arată în comunicatul celei mai mari companii de telefonie din Franţa. Piaţa telecomunicaţiilor din Liberia are potenţial de creştere, două treimi din populaţie deţine un telefon mobil, o rată mai scăzută decât în alte state africane. Având deja un număr ridicat de clienţi, „Cellcom are un potenţial de creştere semnificativ în următorii ani“, susţine Orange. La Bursa de la Paris, acţiunile Orange au urcat marţi cu 3,5%, la 15,72 euro, în timp ce titlurile Bouygues au crescut cu 0,7%, la 35,71 euro.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau