Economia pe scurt
Dimensiune font:
Fondul Proprietatea suspendă o ofertă de cumpărare de acţiuni * OTP a revizuit contractele pentru conversia creditelor în franci elveţieni * Creşte numărul înnoptărilor în unităţile de cazare turistică * Nemulţumiri privind taxa de reciclare
Fondul Proprietatea suspendă o ofertă de cumpărare de acţiuni
Fondul Proprietatea (FP) a suspendat procesul privind derularea ofertei publice de cumpărare a acţiunilor proprii în cadrul celui de-al şaselea program de răscumpărare de titluri, decizia fiind luată ca urmare a „ajustărilor majore recente a preţurilor de pe piaţă de capital“. În cadrul acestei oferte, FP a anunţat intenţia de a cumpăra 430 de milioane de acţiuni proprii, cu o valoare de piaţă de peste 300 de milioane de lei (69 milioane de euro) în ziua anunţului. De obicei, astfel de oferte presupun un preţ mai ridicat decât cel din piaţă. „Această decizie este luată că urmare a creşterii semnificative a volatilităţii pieţelor financiare la nivel global care s-a manifestat după data la care a fost depusă cererea de aprobare a ofertei de cumpărare. Pentru a se asigura că oferta de cumpărare este evaluată la un preţ adecvat în comparaţie cu preţul de piaţă, în scopul maximizării valorii pentru acţionarii Fondului, administratorul Fondului va continuă să urmărească îndeaproape evoluţiile pieţei şi este pregătit să reînceapă acest proces în momentul în care condiţiile de piaţă sunt mai favorabile“, se arată într-un raport transmis de FP Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
OTP a revizuit contractele pentru conversia creditelor în franci elveţieni
OTP Bank a definitivat contractul pentru conversia creditelor în franci elveţieni, eliminând clauzele considerate că ar putea fi abuzive în urma discuţiilor cu clienţii şi ANPC, a anunţat instituţia de credit, care a precizat că propunerea iniţială de contract nu a fost semnată de niciun client. „În definirea termenilor contractuali, oficialii băncii au ţinut cont de informaţiile primite din partea clienţilor şi a reprezentanţilor asociaţiilor de profil, pe marginea soluţiilor ce vizează creditele în CHF. Pentru consolidarea unei relaţii solide şi sănătoase cu clienţii săi, OTP Bank România a modificat, în scop de clarificare, acele clauze care au fost interpretate negativ, interpretare care s-a îndepărtat de sensul real al contractului propus iniţial“, se arată într-un comunicat al băncii.
Creşte numărul înnoptărilor în unităţile de cazare turistică
Cel mai rapid ritm de creştere a numărului de înnoptări în hoteluri şi unităţi de cazare turistice - de 15,9% - a fost înregistrat în 2015 de România (23,4 milioane de nopţi), în timp ce totalul din Uniunea Europeană (UE28) a ajuns la nivelul record de 2,8 miliarde, o expansiune de 3,2% faţă de 2014, relevă datele prezentate marţi de Oficiul de Statistică al Uniunii Europene (Eurostat). Topul statelor europene cu cel mai mare număr de înnoptări în hoteluri şi unităţi de cazare turistice în 2015 este condus de Spania (421 milioane de nopţi, în creştere cu 4,3% faţă de 2014), Franţa (413 milioane de nopţi, un avans de 2,8%), Italia (385 milioane de nopţi, o expansiune de 1,8%) şi Germania (379 milioane de nopţi, un avans de 3,3%). Datele pentru Irlanda, Luxemburg şi Marea Britanie nu sunt disponibile.
Nemulţumiri privind taxa de reciclare
Reprezentanţii industriei de conserve din România şi cei din piaţa laptelui afirmă că plata taxei de reciclare de 2 lei/kilogramul de ambalaj va aduce falimentul multor fabrici de profil şi disponibilizarea a peste jumătate dintre angajaţi din aceste sectoare, toate aceste costuri urmând să fie plătite din buzunarele consumatorilor. Din datele prezentate de producători reiese că ponderea şi influenţa taxei de mediu în preţul final al unor produse ieftine, cum ar fi zacusca şi tocana de legume, este de 25%, respectiv 19%, prin aplicarea acestei supra-taxări.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau