Economia pe scurt
Dimensiune font:
„Concedii în aşteptare“ la Complexul Energetic Hunedoara *
O nouă revizuire a Produsului Intern Brut * A scăzut din nou rata şomajului în Germania *
Achiziţie în grupul francez Carrefour
„Concedii în aşteptare“ la Complexul Energetic Hunedoara
Aproximativ 600 de salariaţi ai Complexului Energetic Hunedoara, majoritatea personal TESA, vor fi trimişi în „concedii în aşteptare“, prin rotaţie, din 4 martie, compania urmând să facă o economie de 1,2 milioane de lei lunar. Potrivit unui comunicat transmis de Complexul Energetic Hunedoara, reprezentanţii CEH au decis să adopte măsura întreruperii temporare a activităţii personalului TESA, astfel că circa şase sute de persoane vor fi trimise în „concedii în aşteptare“, din 4 martie. Motivele pentru care activitatea personalului TESA va fi întreruptă sunt de ordin economic. „Măsura întreruperii temporare a activităţii se aplică personalului TESA din cadrul structurii executive şi a sucursalelor EM Lonea, EM Livezeni, EM Vulcan, EM Lupeni, Prestserv, Electrocentrale Paroşeni, Electrocentrale Deva, pe o durată de 10 zile/persoană, cu excepţia personalului pentru care s-a aplicat măsura de reducere a salariilor de bază în vederea reducerii cheltuielilor. Suspendarea contractelor individuale de muncă se va face, pentru fiecare salariat, prin decizia directorului general, respectiv a directorului sucursalei”, se arată în comunicat.
A scăzut din nou rata şomajului în Germania
Numărul şomerilor în Germania a scăzut în februarie pentru a cincea lună consecutiv, în timp ce rata şomajului a rămas la minimul istoric atins în ianuarie, ceea ce înseamnă că în pofida afluxului de refugiaţi relansarea celei mai mari economii europene continuă, informează AFP. Potrivit cifrelor ajustate în funcţie de variaţiile sezoniere, publicate marţi de Oficiul Federal pentru Muncă, numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă a coborât luna trecută cu 10.000, până la cifra ajustată de 2,723 milioane de persoane, iar rata şomajului a rămas până la 6,2%, cel mai mic nivel înregistrat după reunificare. „Piaţa muncii continuă să evolueze într-o manieră pozitivă în contextul unei creşteri economice moderate“, a declarat preşedintele Oficiului Federal pentru Muncă, Frank-Juergen Weise.
O nouă revizuire a Produsului Intern Brut
Comisia Naţională de Prognoză (CNP) a revizuit în creştere la 4,2% proiecţia privind avansul Produsului Intern Brut (PIB) pentru acest an şi estimarea pentru 2015 la 3,7%, potrivit Prognozei de iarnă 2016. În prognoza de toamnă, publicată în luna noiembrie a anului trecut, instituţia estima un avans al PIB de 3,6% în 2015 şi de 4,1% în 2016. În primăvară, proiecţiile CNP indicau o creştere economică de 3,3% în 2015 şi de 3,4% în 2016. Pentru 2017, CNP estimează un avans al economiei româneşti de 4,3%, de asemenea în urcare faţă de prognoza din toamnă, de 4,2%. Produsul Intern Brut nominal este estimat la 751,5 miliarde de lei în 2016 şi la 801 miliarde de lei în anul următor. Cea mai semnificativă contribuţie la creşterea reală a PIB în acest an o vor avea serviciile (1,6%), urmate de industrie (1,2%).
Achiziţie în grupul francez Carrefour
Grupul francez Carrefour, cel mai mare grup european de distribuţie, a anunţat că a semnat un acord cu grupul basc Eroski pentru achiziţia a 36 de hypermarketuri din Spania, cu o suprafaţă totală de 235.000 de metri pătraţi, precum şi a opt galerii comerciale şi a 22 de staţii de alimentare adiacente magazinelor, informează Reuters şi AFP. Grupul Eroski a precizat că valoarea tranzacţiei este de 205 milioane de euro, o sumă confirmată şi de un purtător de cuvânt de la Carrefour. „Această achiziţie permite Carrefour să-şi mărească reţeaua de magazine şi să se implanteze în 27 de noi oraşe precum şi să-şi consolideze poziţia pe piaţa alimentară“, a precizat distribuitorul francez într-un comunicat.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau