Economia pe scurt
Dimensiune font:
Piaţa berii a crescut în 2015 cu 6,5% în volum * Lider în UE la creşterea comerţului cu amănuntul * Cine ar trebui să beneficieze de Legea dării în plată * Închiderea centralelor nucleare din UE ar costa peste 250 de miliarde de euro
Piaţa berii a crescut în 2015 cu 6,5% în volum
Volumul pieţei berii a atins anul trecut 15,8 milioane de hectolitri, în creştere cu 6,5% raportat la cifrele înregistrate anul anterior, consumul pe cap de locuitor urcând astfel la 80 de litri, de la 74 de litri, a anunţat Ciprian Sandu, public affairs manager, Asociaţia Berarii României. „Consumul total al berii a crescut de la 14,9 milioane de hectolitri, în 2014, la 15,8 milioane de hectolitri în 2015. Observăm că, după doi ani de recul al pieţei, am înregistrat o creştere a pieţei, dar totuşi suntem departe de anul de vârf din 2008, anul de dinainte de criză. Ulterior evoluţia a cunoscut un trend descendent, apoi o creştere organică în 2012 şi acum o revenire, în 2015. Această cifră de 15,8 milioane de hectolitri plasează România într-un top european al consumului pe locul 7, după Germania, care este lider detaşat cu 80 de milioane hectolitri, Marea Britanie, Polonia, Spania, Franţa şi Italia“, a spus Sandu. Din punct de vedere al consumului pe cap de locuitor, România, cu 80 de litri, ocupă locul opt într-un top european de profil, după Cehia, Germania, Polonia, Austria, Irlanda, Croaţia, Lituania.
Lider în UE la creşterea comerţului cu amănuntul
Volumul comerţului cu amănuntul în România a urcat cu 19,3% în februarie, comparativ cu perioada similară din 2015, aceasta fiind cea mare creştere în ritm anual înregistrată de o ţară membră a Uniunii Europene, arată datele publicate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat). În zona euro, comerţul cu amănuntul a crescut cu 2,4% în ritm anual, în timp ce în Uniunea Europeană s-a înregistrat un avans de 3%. Comerţul cu amănuntul în UE 28 a fost influenţat de faptul că vânzările de produse non-alimentare au crescut cu 2,8%, în timp ce vânzările de alimente, băuturi şi ţigări s-au majorat cu 3,2%, în timp ce vânzările de combustibili s-au menţinut stabile. În februarie, comparativ cu luna precedentă, România a înregistrat a treia creştere a volumului comerţului cu amănuntul, cu un avans de 1,8%, expansiuni mai mari fiind înregistrate doar de Luxemburg (4,9%) şi Portugalia (2,7%).
Cine ar trebui să beneficieze de Legea dării în plată
Peste trei sferturi dintre români (77%) consideră că, în situaţia în care ar exista o lege care obligă banca să preia casa, atunci de această lege ar trebui să beneficieze numai cei care nu pot plăti şi nu cei care pot plăti, dar nu mai vor, se arată în sondajul „Opinia românilor despre Legea dării în plată“, realizat de IRSOP Market Research & Consulting şi preluat de Asociaţia Română a Băncilor. „Majoritatea respondenţilor s-a pronunţat împotrivă ca beneficiarii legii să fie cei care şi-au cumpărat mai multe case/terenuri şi au dificultăţi, fiind indicaţi ca beneficiari ai legii numai cei care au o singură casă (81%). De altfel, 89% dintre români consideră că este bine să existe o lege care să ajute persoanele fizice care au luat un credit şi se află în dificultate financiară“, se menţionează într-un comunicat al ARB.
Închiderea centralelor nucleare din UE ar costa peste 250 de miliarde de euro
Comisia Europeană a estimat că ar fi nevoie de investiţii de 253 de miliarde de euro pentru închiderea tuturor centralelor nucleare din Uniunea Europeană şi managementul deşeurilor nucleare până în anul 2050, informează AFP Pe baza datele furnizate de statele membre UE, executivului comunitar estimează că va fi nevoie de o sumă de 123 de miliarde de euro pentru dezafectarea centralelor nucleare ajunse la finalul duratei lor de viaţă şi alte 130 de de miliarde de euro ar fi necesare pentru gestionarea deşeurilor nucleare, conform ultimului Program Ilustrativ Nuclear (PNIC), publicat după accidentul de la Fukushima din 2011.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau