Economia pe scurt
Dimensiune font:
Sectorul rezidenţial a devenit principalul consumator de energie * Aurul a încheiat recent cel mai bun trimestru din ultimii 30 de ani * Discuţii pentru o listă neagră a constructorilor * Controale la fermieri
Sectorul rezidenţial a devenit principalul consumator de energie
Sectorul industriei şi cel al construcţiilor au fost devansate de segmentul rezidenţial, care a devenit în ultimii doi ani cel mai mare consumator de energie din România, a declarat Emil Calotă, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE). „ANRE consideră că investiţiile viitoare se vor regăsi în reţelele inteligente. Dar reţelele nu trebuie doar să fie înlocuite, ci să vizeze flexibilitate, să permită interconectări cu ţările vecine şi să aibă capacitatea de a prelua energie din surse regenerabile“, a arătat Calotă. Acesta a adăugat şi faptul că, în acest an, în România vor începe primele proiecte-pilot de implementare a reţelelor inteligente. Ultimele date publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată un consum final naţional de energie electrică în creştere cu 5,8% pentru primele două luni ale acestui an, faţă de perioada similară a anului trecut, ajungând la 9,3 TWh, după cum a anunţat luni INS. Iluminatul public a înregistrat o scădere cu 6,6%, iar consumul populaţiei a crescut cu 1%.
Aurul a încheiat recent cel mai bun trimestru din ultimii 30 de ani
Aurul a încheiat recent cel mai bun trimestru din ultimii 30 de ani, avansând cu 16% faţă de sfârşitul lui 2015, pe fondul reorientării investitorilor către activele de refugiu şi al celui mai prost debut de an din istoria burselor de acţiuni, afectate de scăderea continuă a petrolului şi de turbulenţele de pe piaţa valutară din China, arată o analiză realizată de o platformă de tranzacţionare online Potrivit sursei citate, pentru a atinge maximul de 1.900 USD/uncie consemnat în 2011, metalul galben ar trebui să se aprecieze cu circa 55% într-un an 2016 care are ingredientele pentru un an turbulent. „Într-un context în care riscurile globale revin în atenţia investitorilor, dobânzile reale rămân aproape de zero (un indice global al randamentelor pentru obligaţiuni tocmai a scăzut la minime record), iar aprecierea dolarului american ia o pauză, aurul poate continua să urce“, apreciază analiştii Tradeville. Potrivit acestora, după atingerea minimelor la începutul lui februarie, pieţele şi-au revenit puternic în condiţiile în care în câteva săptămâni de creştere susţinută, bursa americană şi-a recuperat integral pierderile, iar bursele emergente s-au bucurat în martie de cea mai bună lună din ultimii patru ani. Deşi această întoarcere la optimism a investitorilor ar fi trebuit însoţită de retragerea din activele de refugiu, acest lucru nu s-a întâmplat, iar aurul nu a pierdut din valoare.
Discuţii pentru o listă neagră a constructorilor
România are nevoie reală de o listă neagră a constructorilor, precum şi de standarde generale cost şi de calitate, a declarat, marţi, Robert Negoiţă, preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România (AMR). „O lege a achiziţiilor publice trebuie să fie clară, nu cu interpretări. Vrem procedură simplificată, dacă îndeplinim două condiţii: să se facă standarde de cost generale, fără să depăşeşti un plafon, respectiv să avem standarde de calitate. Din moment ce va exista un plafon de preţ clar şi nu te poţi duce mai sus, nu mai poţi fura. Am pierdut enorm de mulţi bani europeni, pentru că nu am fost în stare să facem proceduri standard de cost. E un calvar să participi la o licitaţie publică. De ce să nu mergem pe o chestiune simplificată? Avem nevoie de o reală listă neagră, pentru că sunt prea mulţi constructori neserioşi, agenţi economici neserioşi. E nevoie de o reglementare mai clară pentru autorităţile publice. Mediul de afaceri, în speţă constructorii, trebuie să fie mai responsabili. Astfel, îi încurajăm pe cei mai serioşi să facă treabă“, a subliniat Negoiţă.
Controale la fermieri
În jur de 55.000 de fermieri, care deţin 1,5 milioane hectare, au fost controlaţi clasic şi prin teledetecţie în acest an, la nivel naţional. „Rapoartele sunt introduse în sistem şi este în curs rularea controlului administrativ şi gestionarea erorilor care au rezultat pentru aceşti fermieri. Cifra exactă a acestora nu o ştiu, dar sunt în jur de 55.000 de fermieri care au fost controlaţi clasic şi prin teledetecţie la nivel naţional şi pe cererile acestor fermieri se lucrează pe controlul administrativ. Ei deţin în jur de 1,5 milioane hectare“, a spus directorul general adjunct al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Nicolae Horumbă.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau