Economia pe scurt
Dimensiune font:
Unul din cinci tineri nu are loc de muncă * Fondurile de investiţii susţin afacerile de tip start-up *
Cea mai mare creştere a lucrărilor de construcţii din UE
Unul din cinci tineri nu are loc de muncă
Rata şomajului a fost anul trecut de 6,8% la nivel naţional, similar cu nivelul din anul precedent, cel mai mare procent fiind în cazul tinerilor de 15-24 de ani, respectiv 21,7%, a anunţat luni Institutul Naţional de Statistică. Raportat la nivelul de studii, rata este mai mare în cazul absolvenţilor învăţământului scăzut şi mediu, de 8,1%, respectiv 7,2%, în timp ce în cazul persoanelor cu studii superioare rata şomajului a fost de 4,1%. Pe sexe, ecartul dintre cele două rate ale şomajului a fost de 1,7 puncte procentuale (7,5% la bărbaţi faţă de 5,8% la femei), iar pe medii de rezidenţă de 0,4 puncte procentuale (7% în urban faţă de 6,6% în rural). Rata şomajului de lungă durată, în care persoana este în şomaj de minim un an, a fost de 3%, iar incidenţa şomajului de lungă durată (ponderea persoanelor aflate în şomaj de un an şi peste în total şomeri) a fost de 43,9%. Pentru tineri (15-24 ani), rata şomajului de lungă durată (în şomaj de şase luni şi peste) a fost de 13,1%, iar incidenţa şomajului de lungă durată în rândul tineretului de 60,6%.
Fondurile de investiţii susţin afacerile de tip start-up
Firmele noi nu sunt finanţate de bănci, iar când apare un start-up acesta pleacă spre fondurile de investiţii, a declarat Bogdan Olteanu, viceguvernator al Băncii Naţionale a României (BNR), într-o conferinţă de specialitate. „Simţim că piaţa financiară a României este debalansată cu accent puternic pe bănci, bănci de economii ca să fiu mai clar. Asta creează dificultăţi exact pentru sectorul pe care Friedman îl evoca, adică firmele mici. În special companiile noi nu sunt finanţate de bănci. Este un risc pe care banca îl ia. Când apare un start-up, el pleacă la altcineva, fonduri de investiţii“, a spus Olteanu. Potrivit acestuia, sectorul financiar românesc trebuie diversificat. „Trebuie să diversificăm sectorul financiar şi una dintre provocări, atât pentru autorităţile publice, cât şi pentru piaţă, este să facă România destul de atractivă, de stabilă, de predictibilă, înţeleaptă economic, politic, judiciar, pentru ca acest tip de bani să vină“, a afirmat oficialul BNR.
Cea mai mare creştere a lucrărilor de construcţii din UE
România a avut în februarie cea mai mare creştere a lucrărilor de construcţii din toate statele membre ale Uniunii Europene, comparativ cu luna precedentă, arată datele prezentate marţi de Oficiul european de Statistică (Eurostat). În schimb, lucrările de construcţii au scăzut cu 0,4% în UE şi cu 1,1% în zona euro. În rândul statelor membre, cele mai mari scăderi ale lucrărilor de construcţii s-au înregistrat în Franţa (minus 6%), Suedia (minus 5,1%) şi Slovenia (minus 4,1%), iar cele mai mari creşteri s-au înregistrat în România (5,1%), Marea Britanie (3,1%) şi Bulgaria (2,7%).
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau