Economia pe scurt
Dimensiune font:
Preferinţe pentru minivacanţa de 1 Mai * Probleme în sistemul privat de pensii *
Măsuri mai dure împotriva evaziunii fiscale * Discuţii pentru reorganizarea televiziunii publice
Preferinţe pentru minivacanţa de 1 Mai
Românii aleg să-şi petreacă minivacanţa de 1 Mai şi Paşte în staţiunile româneşti, pe litoralul bulgăresc, dar şi în city-break-uri în Europa, alocând un buget mediu de 150 de euro de persoană. În acelaşi timp, circa jumătate din locurile rezervate în Mamaia sunt pentru turişti străini, foarte mulţi provenind din Marea Britanie. „Gradul de ocupare al hotelurilor de pe Valea Prahovei este aproape de 75%, cu locaţii care au vândut deja tot, dar mai există încă unităţi de cazare cu multe camere libere. Este un grad bun de ocupare, ţinând cont că anul acesta Paştele coincide cu 1 Mai, deci cu deschiderea sezonului estival. Cei mai mulţi turişti, 80%, vin cu pachete cumpărate prin agenţii online şi offline, inclusiv portaluri de rezervări. Tarifele, în general, nu par a fi crescut, poate un pic la structurile de categorie superioară. şi are justificare din cauza creşterilor de taxe şi impozite locale, precum şi la serviciile externe structurii transporturi şi furnizori. Da, putem spune că există creşteri de 5-8%“, a declarat preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului (APDT) Prahova, Adrian Voican.
Probleme în sistemul privat de pensii
Sistemul actual de pensii private este subdezvoltat, dar cu un potenţial ridicat de creştere, este de părere Radu Crăciun, director general şi preşedinte al BCR Pensii. „Sistemul este în prezent subdezvoltat, dar cu un potenţial ridicat de creştere. Ar necesita câteva măsuri de natură să îi crească atractivitatea atât pentru angajaţi, cât şi pentru angajatori. Creşterea plafonului de deductibilitate fiscală ar putea fi o astfel de măsură“, a mai spus el. Pensiile private au fost lansate în urmă cu aproape opt ani, însă din cauza lipsei de educaţie financiară a românilor şi a lipsei de preocupare pentru perioada pensionării au atras active relativ reduse, de numai 21 miliarde de lei. Radu Crăciun consideră că vulnerabilităţile sistemului rezidă pe deoparte în mentalitatea populaţiei şi lipsa de conştientizarea a situaţiei financiare de după pensionare, şi lipsa încrederii în sistem pe de altă parte.
Măsuri mai dure împotriva evaziunii fiscale
Uniunea Europeană vrea un nou set de măsuri pentru a descuraja evaziunea fiscală, în condiţiile în care mai multe partide populiste susţin că guvernele închid ochii la inegalităţile din economia mondială, şi se folosesc de scandalul Panama pentru a-şi demonstra teoria, scrie Bloomberg. Impulsionaţi de „revoltele“ populare de peste tot din Europa în urma informaţiilor făcute publice în scandalul Panama, miniştrii europeni au arătat un front comun în lupta împotriva evaziunii fiscale şi vor o nouă lege pentru paradisurile fiscale şi pentru transparenţa fiscală. „Riscul ascensiunii populismului este extrem de ridicat, mai ales dacă nu acţionăm destul de decisiv sau destul de rapid pentru a face o schimbare“, a spus Michel Sapin, ministrul francez de finanţe.
Discuţii pentru reorganizarea televiziunii publice
Autorităţile analizează mai multe variante de reorganizare a Societăţii Române de Televiziune (SRTv), astfel încât aceasta să poată fi sprijinită de stat în condiţiile respectării legislaţiei în materie de ajutor de stat, precizează un comunicat al Ministerului Finanţelor Publice. Reprezentanţii TVR au avut o întâlnire tehnică la Ministerul Finanţelor Publice, în urma anunţului că România a fost exclusă de la Eurovision. Discuţiile s-au axat pe datoriile istorice pe care Televiziunea Publică le are la European Broadcasting Union (EBU). Reprezentanţii televiziunii naţionale au subliniat că au achitat taxa de participare de anul acesta, dar nu au reuşit să plătească tranşele eşalonate ale datoriei către EBU, arată MFP.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau