Efectele raportărilor zilnice ale băncilor la Fisc
Dimensiune font:
Noul Cod de Procedură Fiscală obligă unităţile bancare să raporteze zilnic Fiscului lista celor care îşi închid sau deschid un cont bancar * această prevedere a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2016 * măsura este menită să întărească disciplina fiscală şi financiară a statului * economiştii ieşeni consideră că măsura este bună, dar nu îi vizează pe contribuabilii de rând
Începutul noului an aduce obligaţii în plus şi pentru bancheri. Astfel, băncile vor fi obligate, începând cu data de 1 ianuarie 2016, să raporteze zilnic Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală lista persoanelor care îşi deschid sau închid un cont bancar, de orice fel. Aceeaşi regulă se aplică şi în cazul celor care închiriază sau renunţă la o cutie de valori.
Aceste schimbări sunt prevăzută în noul Cod de Procedura Fiscala, care a intrat în vigoare cu 1 ianuarie 2016, aşadar băncile au dat deja primele raportări Fiscului. „Instituţiile de credit sunt obligate să comunice organului fiscal central, în fiecare zi lucrătoare, următoarele informaţii aferente zilei bancare anterioare: lista titularilor persoane fizice, juridice sau orice alte entităţi fără personalitate juridică ce deschid ori închid conturi, precum şi datele de identificare ale persoanelor care deţin dreptul de semnătură pentru conturile deschise la acestea; lista persoanelor care închiriază casete de valori, precum şi încetarea contractului de închiriere”, se arata în proiectul de Ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală pentru aprobarea procedurii de furnizare a acestor informaţii.
Potrivit acestui document, prin conturi se face referire la toate tipurile de conturi de care poate dispune un client, indiferent de monedă, iar informaţiile furnizate se vor referi inclusiv la modificările survenite după data deschiderii contului cu privire la cel puţin un element de structură din formatul de raportare pus la dispoziţie de către ANAF.
Regiunile şi domeniile care au nevoie de cei mai luţi angajaţi
Specialiştii sunt de părere că această măsură este benefică, întrucât statul va reuşi să controleze mai bine veniturile la bugetul public. „Principalul efect care se urmăreşte cu introducerea acestei reglementări este întărirea controlului pe care statul îl are asupra veniturilor la bugetul public. Raportările zilnice către ANAF vor aduce o întărire a disciplinei fiscale şi financiare pe care statul o are asupra veniturilor”, a explicat Dan Chirleşan, conferenţiar în cadrul Facultăţii de Economie şi Administrare a Afacerilor din Iaşi.
Efecte inexistente asupra contribuabilului de rând
Românul de rând nu va fi afectat de această nouă prevedere a Codului de Procedură Fiscală întrucât cei mai mulţi dintre aceştia lucrează cu numerar. Vizate în urma acestei măsuri sunt persoanele obligate să realizeze tranzacţii mai mari de 5.000 de RON, tot Codul Fiscal fiind cel care obligă ca tranzacţiile mai mari de 5.000 de RON să nu poată fi efectuate în numerar. „Această măsură nu afectează marea masă a populaţiei, contribuabilul de rând din România are o bancalitate scăzută, el având puţini bani şi preferă să lucreze cu cash, măsura îi vizează în special pe cei care în timp s-au învăţat să eludeze obligaţiile fiscale”, a mai spus Chirleşan.
Prin această raportare zilnică ANAF speră să oprească speculaţiile ce se realizau în perioada anterioară când băncile făceau aceste raportări o dată la 30 de zile. „În acest mod ANAF va reuşi să oprească speculaţiile, înainte raportările se făceau la 30 de zile, în această perioadă unii reuşeau să speculeze şi mutau banii din conturile pe care avea popriri şi taxe în alte conturi sau îi scoteau în numerar şi îi duceau la sediile firmelor acolo unde nu ar fi fost obligaţi să plătească taxe şi impozite pentru ei”, a mai declarat Dan Chirleşan. Georgiana BĂNUC
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau