Efervescenţă pe piaţa de zidărie din Moldova
Dimensiune font:
Piaţa zidăriei a crescut cu 5% atât pe segmentul produselor de tip BCA, cât şi pe cel de zidărie ceramică, după cum unul dintre jucătorii importanţi din această piaţă. Astfel, valoarea totală a pieţei de BCA din România se apropie de 100 de milioane de euro.
Începutul acestui an 2016 a evidenţiat o efervescenţă în zona Moldovei, unde a fost eliberat un număr important de autorizaţii de construire, potrivit Xella, în timp ce, spre comparaţie, anul trecut cel mai mare volum al lucrărilor de construcţii a fost raportat pentru Bucureşti - Ilfov, unde s-a atins o valoare maximă de unităţi rezidenţiale noi livrate. „Statistic vorbind, în intervalul 2014- 2015 au fost emise peste 127.000 de autorizaţii pentru locuinţe, în timp ce numărul total al locuinţelor finalizate în această perioadă a fost în jur de 90.000 de unităţi conform datelor oficiale, existând astfel un pol important de proiecte care urmează să fie finalizate în perioada următoare. Evoluţia pozitivă înregistrată este un semnal că piaţa începe să se aşeze. Activitatea a fost una susţinută, chiar efervescentă în unele momente. Ne aşteptăm la menţinerea acestui trend uşor pozitiv şi în 2016. Multe dintre proiectele rezidenţiale care au livrat locuinţe noi în piaţă sunt proiecte gândite în etape, aici vor fi livrate locuinţe şi în anii următori“, spune Marius Dragne, CEO al Xella România, citat de zf.ro.
Pierderi de jumătate de milion de euro la un mare arendaş
Zidăria de tip BCA are o pondere de aproximativ 53% în întreaga piaţă de zidărie, depăşind astfel contribuţia cărămizii. Numărul mai mare de autorizaţii de construire acordate pentru clădiri multifamiliale - blocuri - în raport cu ridicarea de case individuale arată apetitul investitorilor pentru clădiri cu mai multe locuinţe, acolo unde zidăria BCA este din ce în ce mai prezentă.
„Produsele noastre au fost prezente pe şantierele care au permis realizarea unor proiecte importante precum United Business Center în Iaşi sau mallul Coresi din Braşov, dezvoltat de Immochan, una dintre clădirile de birouri ale proiectului Coresi Business Park aflat în desfăşurare sau clădirile Emerson şi Bosch din Cluj-Napoca pe segmentul industrial“, precizează Marius Dragne.
El adaugă că, în mod tradiţional, cele mai efervescente regiuni în construcţii sunt cele în care populaţia are un nivel superior al veniturilor - Bucureşti, Cluj Napoca, Braşov, Timişoara, Constanţa, Bacău, Iaşi. Anul trecut, Xella România şi-a majorat afacerile cu 12%, ajungând la 12 milioane de euro.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau