Evaluarea strategiilor de dezvoltare locală EXCLUSIV
Dimensiune font:
Grupurile de acţiune locală au fost evaluate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale * în baza acestei analize vor fi repartizate sume ce depăşesc în total 563 milioane de euro
Documentaţiile prin care vor fi atraşi bani europeni destinaţi dezvoltării comunităţilor rurale au fost evaluate de Ministerul Agriculturii. La începutul acestei luni a fost publicat raportul de evaluare pentru strategiile de dezvoltare locală depuse de fiecare Grup de Acţiune Locală (GAL) din ţară. La nivelul întregii ţări sunt înfiinţate 239 de grupuri de Acţiune Locală dintre care 45 au în componenţă judeţe ale Regiunii de Nord-Est. Fiecare grup a fost evaluat în funcţie de numeroase criterii şi a primit un punctaj total.
În judeţul Bacău, cele mai mari punctaje au fost obţinute de GAL-urile Valea Muntelui şi Asociaţia „Confluenţe Moldave“, fiecare cu câte 92 de puncte. Cea mai mare valoare publică aferentă teritoriului şi populaţiei la nivelul judeţului Bacău revine Asociaţiei GAL Valea Trotuşului, respectiv peste 2,9 milioane de euro. Din această asociaţie fac parte localităţi atât din judeţul Vrancea, cât şi din Bacău, inclusiv oraşul Târgu Ocna.
Unul dintre grupurile cu cel mai mare punctaj este Asociaţia Leader Colinele Moldovei, din care fac parte localităţi din judeţele Botoşani şi Iaşi. Acest for a obţinut 97de puncte, iar valoarea sa a depăşit 2,4 milioane de euro. Din asociaţia aceasta fac parte 12 comune şi oraşul Flămânzi din Botoşani, iar din judeţul Iaşi este înscrisă comuna Deleni.
Antreprenorii Moldovei şi criza din piaţa muncii
La nivelul judeţului Iaşi s-au constituit şi cele mai multe grupuri, respectiv 12. Printre cele care s-au înfiinţat luând în componenţă şi localităţi din judeţele vecine se numără- Asociaţia GAL „Colinele Iaşilor“ şi Asociaţia GAL Iaşi Sud -Vest, în care sunt incluse şi comunităţi din Neamţ, Asociaţia GAL Ştefan cel Mare, cu oraşul Negreşti şi patru comune din judeţul Vaslui, dar şi două grupuri cu localităţi din Botoşani- Asociaţia GAL Valea Prutului şi Asociaţia GAL Rediu-Prăjeni. Valorile grupurilor constituite în judeţul Iaşi variază între 550.000 şi puţin peste 2,1 milioane de euro. Cea mai mică valoare fiind a asociaţiei Poiana Vlădicăi, din care fac parte Holboca şi Tomeşti, cu 544.711 euro, iar cea mai mare fiind la „Colinele Iaşilor“, cu 2,1 milioane de euro.
Unul dintre grupurile cu cea mai mare valoare din Neamţ este Ceahlău, cu 3,4 milioane de euro, din care fac parte oraşul Bicaz şi alte 15 comune. Valori de peste 2,4 milioane de euro fiecare s-au calculat la Asociaţia GAL Drumurile Bistriţei, cu localităţi din Neamţ şi Bacău, şi la Asociaţia GAL Ţinutul Răzeşilor, cu parteneriate între zone din Neamţ şi Iaşi.
Ponturi pentru dezvoltarea economică a Moldovei
10 grupuri din judeţul Suceava au trimis strategii de dezvoltare pentru a fi evaluate. Cea mai mare valoare a fost înregistrată la Asociaţia GAL Bazinul Dornelor- peste 2,8 milioane de euro, din care fac parte oraşul Broşteni, 10 comune din Suceava şi Bilbor din judeţul Harghita.
În judeţul Vaslui au fost înregistrate cinci grupuri de acţiune locală, iar cel mai mare punctaj, 91 de puncte, a fost obţinut de Asociaţia „Gal Moldo-Prut“. Acelaşi for are şi o valoare estimată la 2,8 milioane de euro. În baza acestor evaluări vor fi alocate fondurile europene destinate sprijinirii comunităţilor rurale.
563.316.557 euro
Aceasta este suma alocată în noua sesiune de finanţare în exerciţiul 2014-2020.
Vezi listele cu evaluările Ministerului Agriculturii le puteţi consulta AICI
Pe 4 iulie, Ministerul a publicat şi o ERATĂ la raportul de evaluare
LOCURI DE MUNCĂ ÎN STRĂINĂTATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau