EXCLUSIV Afacerile producătorilor de vin din Iaşi
Dimensiune font:
Firmele din judeţul Iaşi care au în exploatare suprafeţe agricole pe care cultivă vie au raportat business-uri în creştere * cel mai mare producător din judeţ este Cotnari, care a raportat la Fisc afaceri de peste 111,2 milioane de lei * pe această piaţă încep să apară şi micii producători care ţintesc piaţa HoReCa * totodată, mari fermieri, precum Vasile Lungu, anunţă intrarea pe această piaţă
Companiile ieşene care au valorificat anul trecut suprafeţe importante de vie au raportat creşteri ale afacerilor. O corelare între datele Direcţiei Agricole Iaşi şi bilanţurile fiscale aferente anului trecut arată cât de profitabile au fost culturile de viţă de vie, în 2014. Cele mai mari suprafeţe cultivate cu vie aparţin societăţilor comerciale - foste I.A.S. Compania Cotnari apare în datele Direcţiei Agricole cu o suprafaţă de 1.741 de hectare de viţă de vie în comunele Cotnari, Scobinţi şi Balş. Unul dintre cei mai importanţi producători de vin, de la nivel naţional, a încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri de peste 111,2 milioane de lei şi profit de 24,2 milioane de lei. Firma cu peste 330 de angajaţi a avut un business în creştere faţă de 2013.
Mult mai recent înfiinţata Casa de Vinuri Cotnari a avut afaceri, în 2014, de aproape 15 milioane de lei şi profit de 5,1 milioane de lei. „Noi am zis să facem revoluţie antreprenorială! Am pornit de la zero o firmă nouă, care îi are ca acţionari pe copiii foştilor acţionari de la Cotnari. Antreprenoriatul românesc asistă la o perioadă interesantă: la schimbul de generaţii în firmele consacrate şi sper să se finalizeze cu bine. Noi am vrut să facem ceva nou, firma veche însemna tradiţie, vinuri albe, noi am spus că vrem să intrăm pe o piaţă nouă, pe HoReCa. În 2011 am înfiinţat noua firmă, până acum am avut succes şi încercăm să ne dezvoltăm pe tendinţele pieţei. Cred că trebuie să învăţăm întotdeauna şi să ne adaptăm la nevoile clienţilor“, a povestit Remus Deleanu, deţinător al Casei de Vinuri Cotnari, în cadrul unui eveniment dedicat mediului de business ieşean.
Tot un fost I.A.S.- Agroindustriala Bucium deţine 119 hectare de viţă de vie. Cifra de afaceri netă de anul trecut a depăşit 10 milioane de lei, în timp ce profitul a fost de doar 8.911 lei, în uşoară scădere faţă de anul precedent. Vini-Com Copou, un alt fost I.A.S., deţine 20 de hectare de viţă de vie, iar anul trecut a înregistrat o cifră de afaceri de peste 800.000 de lei, dar şi pierderi de 4.121 de lei.
Companii care au făcut bani din vie
Firma Agrovest Bucium are în proprietate 19 hectare de viţă de vie, iar anul trecut a avut cifră de afaceri de 84.945 de lei şi un profit de aproape 6.000 de lei, în uşoară scădere faţă de anul anterior. Un exemplu fericit este cel al celor de la Casa Olteanu, care au avut afaceri anul trecut de 1,9 milioane de lei şi profit de peste 59.000 de lei. Firma deţine 14 hectare de vie la Vişani, iar situaţia financiară s-a îmbunătăţit considerabil după 2013. O situaţie la fel de fericită este la Casa de Vinuri Tibu, care deţine 55 de hectare de vie în Iaşi şi Bârnova. Anul trecut afacerile firmei au depăşit 311.246 de lei, profitul net ajungând la 78.278 de lei.
O altă firmă care deţine vie este Agro Industrial Ceres Bivolari a lui Vasile Lungu. Din cele 867 de hectare deţinute de firmă, peste 117 sunt cu viţă de vie. Firma a încheiat anul trecut cu afaceri de aproximativ 9,3 milioane de lei, iar profitul net a ajuns la 4,2 milioane de lei. „Avem o primă producţie la Agroindustrial Ceres din 2014, la Crama Hermeziu- Domeniile Lungu. Avem o primă hală de vinificare şi construim acum alta pentru îmbuteliere şi învechire. Investiţia a fost de 2,5 milioane de euro, din fonduri proprii. Este o nouă afacere, o nouă provocare. Producători mai mari au început să dispară din judeţ şi trebuia completat locul din piaţă“, a explicat Vasile Lungu.
Pierderile anului trecut
O recent înfiinţată firmă, Agricola Budăi deţine o suprafaţă de 20 de hectare de vie, iar pe anul trecut a raportat afaceri de 1,2 milioane de lei şi un profit modic de 6.786 de lei. Agro-Verd deţine în exploatare peste 2.100 de hectare de teren, din care 125 sunt vii, aflate în comuna Ţuţora. Potrivit bilanţului de anul trecut, firma a avut afaceri nete de peste 15,2 milioane de lei, dar a raportat şi pierderi de 1,2 milioane de lei. Firma are ca domeniu de activitate „ferme mixte- cultură vegetală combinată cu creşterea animalelor“. Tot cu pierderi a încheiat anul trecut şi firma Bohotin Prodvin de la Cozmeşti. Cifra de afaceri din fabricarea vinului a ajuns la peste 128.000 de lei, dar pierderile nete au depăşit 63.000 de lei. Tot la Cozmeşti, Cramele Huşi deţin 61 de hectare de vie, dar şi aici situaţia financiară nu este una îmbucurătoare. Cifra de afaceri netă a ajuns la aproape 20.000 de lei, în timp ce pierderile firmei au fost de trei ori mai mari. Bilanţ negativ a raportat şi Weingut T&D, care a încheiat anul trecut cu pierderi de 1.601 lei la o cifră de afaceri de aproape 260.000 de lei.
Firma Suin Trif din Trifeşti apare cu 84 de hectare de vie şi alte 163 de teren arabil. Anul trecut, afacerile au ajuns la aproape un milion de lei, în timp ce profitul a fost peste 49.000 de lei, în scădere faţă de 2013, când firma avea şi un alt domeniu de activitate „creşterea porcinelor“. Anul acesta a fost înfiinţată şi Vip PD SRL, care administrează 71 de hectare de viţă de vie. Alina STAN
Datele Direcţiei Agricole Iaşi arată că societăţile comerciale cu capital privat deţin 671 de hectare de vie, unităţile de cercetare şi dezvoltare agricolă au pe rod 80 de hectare de vie, iar fostele IAS-uri au 1.863 de hectare cu viţă de vie.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau