EXCLUSIV Antreprenorii Moldovei, corijenţi la banii din START
Dimensiune font:
Doar o afacere din Regiunea de Nord-Est a intrat pe lista scurtă a finanţărilor alocate prin programul START, dedicat tinerilor întreprinzători * alte două business-uri sunt pe lista de rezervă * faţă de alte zone ale ţării, suntem practic inexistenţi, deşi fondurile nerambursabile disponibile puteau ajunge la 120.000 de lei pe fiecare proiect
Lista dosarelor admise în cadrul Programului START arată descurajator pentru viitorul antreprenoriatului regiunii de Nord-Est. Doar trei dosare ale tinerilor antreprenori din Moldova apar pe listele de finanţare, dintre care două sunt printre investiţiile de rezervă, neavând banii asiguraţi. Firma care a are asigurată finanţarea va beneficia de bani nerambursabili, respectiv 119.409 lei, iar celelalte două afaceri sunt lista de aşteptare. „Problema este punctajul obţinut de aplicanţi, pentru a primi finanţare este nevoie de un număr cât mai mare de puncte, iar anul acesta pragul nu a coborât sub punctajul maxim de 100 de puncte, aceasta este cauza pentru care unii aplicanţi nu au putut intra în evaluare, iar regiunea noastră apare cu atât de puţine finanţări”, a declarat Laura Craiciu, reprezentant al Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie Iaşi.
Debutanţii în afaceri evită să ia bani de la stat
Singurul beneficiar din Moldova este o firmă din Târgu Neamţ, care se ocupă cu fabricarea pâinii şi a produselor de patiserie. Speranţe de aprobare a finanţărilor există şi pentru celelalte două afaceri de la Iaşi, deoarece se aşteaptă intrarea unui nou buget de finanţare. „Se aşteaptă intrarea unui nou buget, ceea ce înseamnă că cei aflaţi pe lista de aşteptare vor putea primi finanţare”, a mai declarat Laura Craicu. Celelalte două afaceri admise pe lista de aşteptare a noului buget ar putea primi în total finanţare în valoare de 228.122 lei.
Mai multe finanţări în celelalte regiuni
Cu aceeaşi problemă nu se confruntă însă şi celelalte regiuni ale ţării, cele mai multe finanţări aprobate îndreptându-se către zona Ardealului, unde la Cluj au primit bani pentru dezvoltare nu mai puţin de 53 de afaceri aplicante. Următorul oraş în top este în mod surprinzător Ploieşti, aici tinerii antreprenori care au primit finanţare nerambursabilă în cadrul programului START fiind în număr de 27. Pe următoarele poziţii s-au situat Constanţa, oraş în care tinerii antreprenori au primit 14 finanţări, şi Timişoara unde au fost aprobate pentru finanţare 10 idei de afaceri.
Studenţilor din Moldova le lipseşte spiritul antreprenorial
„Regiunile care au primit mai multe finanţări au avut mai mulţi aplicanţi care au reuşit să atingă punctajul maxim şi să întrunească cât mai multe condiţii de eligibilitate”, a mai declarat reprezentanta O.T.I.M.M.C. Iaşi. Doar la Craiova şi Braşov au mai fost alocate la fel de puţine finanţări ca la Iaşi. Lista aplicanţilor admişi a cuprins 119 afaceri care au obţinut finanţare în limita bugetului existent. Georgiana BĂNUC
Prin programul START se urmăreşte dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale în rândul tinerilor, stimularea înfiinţării de noi întreprinderi mici şi mijlocii, îmbunătăţirea performanţelor economice ale celor existente şi creşterea potenţialului de accesare a surselor de finanţare. Beneficiarii programului trebuie să aibă o contribuţie minimă de 10% în dezvoltarea afacerii, restul de 90% fiind reprezentaţi de finanţarea nerambursabilă, dar care nu trebuie să fie mai mare decât suma maximă prevăzută de program şi anume 120.000 de lei.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau