EXCLUSIV Gardienii Moldovei FOTO

default

Dimensiune font:

| 09-12-2014 11:00

 

La Iaşi funcţionează de aproape 30 de ani singura staţie de radioactivitate din Moldova. Specialiştii de aici sunt primii care descoperă creşteri ale nivelului de radiaţii din aer, în cazul unei explozii nucleare, cum a fost cea de săptămâna trecută din Ucraina. Din cauza respectivului eveniment, la Iaşi a fost, timp de patru zile, declarată stare de prealarmare. Cu toate acestea, acum nu a fost înregistrată nicio depăşire a nivelului admis de radioactivitate în atmosferă.

 

 

La Agenţia pentru Protecţia Mediului din Copou este o cameră în care nu s-a stins niciodată lumina de aproape 30 de ani. Cinci specialişti lucrează aici non-stop, în trei schimburi, pentru a se asigura că Regiunea de Nord-Est şi întreaga ţară sunt ferite de eventualii nori de poluare radioactivă. Staţia de Radioactivitate de la Iaşi a fost înfiinţată în 1986, după explozia centralei atomoelectrice de la Cernobîl, din Ucraina, considerată cel mai grav accident din istoria energiei nucleare. Probe din sol, aer, apă şi plante sunt monitorizate constant în laboratorul de la APM Iaşi, iar în cazul unei depăşiri a nivelul admis de radioactivitate rezultatele sunt trimise în maximum 60 de minute la Bucureşti, de unde vor porni măsurile urgente de avertizare şi protejare a populaţiei.

Staţia de la Iaşi este unică în Moldova. Puncte de lucru există în toate judeţele regiunii, dar toate rezultatele sunt aduse şi analizate aici. „Avem singura staţie din regiunea de Nord Est. Suntem dotaţi cu aparatură pentru măsurătorile complexe şi suntem singurii cu activitate non-stop, în trei schimburi. În fiecare judeţ există o staţie care face o singură analiză. Mai avem şi pompa de aspiraţie de pe vârful Toaca, de unde tot noi preluăm datele şi le analizăm. Deci noi, la Iaşi, ne ocupăm de toate probele din Moldova, inclusiv din Galaţi şi Vrancea, probe de aer, sol şi apă”, a detaliat Victor Bogdan Davideanu, directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Iaşi.

 

Stare de prealarmare după explozia din Ucraina

Săptămâna trecută, pe data de 3 decembrie, Ucraina a fost martorul unei noi explozii a unei centrale nucleare. Accidentul a fost anunţat de premierul Ucrainei, Arsenii Iaţeniuk. În sud-estul Ucrainei sunt două centrale active. Accidentul a avut loc la una dintre aceste centrale, cea din Zaporoje, la 200 de kilometri de Donetsk şi la 700 de kilometri de România. Centrala de la Zaporoje este cea mai mare din Europa şi a cincea din lume. Cu toate acestea, impactul radioactiv asupra populaţiei din România a fost unul minim. „Iniţial a apărut pe surse informaţia. Am intrat imediat în starea de prealarmare, iar întregul personal a fost instruit. Din fericire, nu a fost detectată nicio creştere a nivelului de radiaţii. Am primit probe din toată Moldova, inclusiv de la filtrele de pe vârful Toaca şi nici acolo nu au fost depăşiri. De sâmbătă (6 decembrie – n.red.) s-a ieşit din starea de prealarmare”, a completat directorul APM Iaşi.

În cazul unui nor radioactiv provenit din Ucraina, care ar tranzita teritoriul României, specialiştii de la Iaşi ar fi primii care ar putea detecta urmele de radioactivitate, anume iod, stronţiu, cesiu sau, mai rar, uraniu radioactiv. Iodul, cu o perioadă de înjumătăţire (timpul necesar scăderii la jumătate a concentraţiei unei substanţe – n.red.) de opt zile, reprezintă cel mai mare pericol în primele săptămâni după accident. Corpul confundă iodul radioactiv cu elementul natural, stabil, iod şi îl depozitează în special în glanda tiroidă. „Cesiul radioactiv, cu o perioadă de înjumătăţire de 30 de ani, este până acum cel mai răspândit izotop. Între 125.000 şi 146.000km2 sunt consideraţi contaminaţi cu cesiu. O radioactivitate însemnată o manifestă şi stronţiul (Sr 90), cu perioadă de înjumătăţire de 29 de ani, precum şi plutoniul (Pu 241) şi produşii acestuia de descompunere. Unii vor fi descompuse la jumătate abia în 24.000 ani”, se arată în studiul Urmările accidentului nuclear de la Cernobîl (Ucraina) după 25 de ani de la producerea sa, realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea de Vest din Timişoara. 


Primii paşi în caz de poluare radioactivă

Conform specialiştilor de la Iaşi, măsurile pe care populaţia le poate lua pentru a se feri de efectele radiaţiilor sunt limitate. Inclusiv ei, în laborator, lucrează cu echipamente de protecţie care, însă, nu sunt disponibile publicului larg. Astfel, primele măsuri de protecţie ţin de izolarea în propriile case. Contactul cu aerul sau precipitaţiile poluate de afară trebuie evitat. De asemenea, fructele şi legumele cu risc de contaminare nu trebuie consumate, nici măcar tratate termic, deoarece particulele radioactive nu pot fi eliminate prin fierbere. După etanşeizarea locuinţelor, următorul pas este administrarea de iodură de potasiu, pentru ca iodul radioactiv să nu fie asimilat de organism.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Cât costă o franciză pentru o sală de jocuri în realitate virtuală
25/11/2019 18:37

 În urmă cu doi ani, un antreprenor a deschis in Bucuresti o sală de jocuri in realitate virtuală (VR), cu ajutorul unei finanţări obţinute prin programul StartUp Nation. Startup-ul a lansat in ...

Cu cât crește factura la energie dacă lași în priză electronicele și electrocasnicele
21/09/2019 14:25

  Alimentarea cu energie a aparatelor electrocasnice dintr-o locuinţă atunci cand acestea sunt in stand-by poate creşte cu pană la 180 de lei anual factura de electricitate, susţine compania ge ...

Cum poți verifica dacă Google știe de unde ți-ai făcut cumpărăturile
17/06/2019 08:37

 Există o modalitate prin care puteti verifica ce stie Google despre dumneavoastră, inclusiv date despre toate cumpărăturile pe care le-ati făcut. În esentă, dacă utilizati un produs Google, ...

ULUITOR! N-o sa crezi in ce conditii locuieste cel mai bogat cioban din Romania
18/01/2015 00:00

 Dumitru Andresoi, catalogat drept cel mai bogat cioban din Romania, cu o avere de 25 de milioane de euro, nu si-a cumparat vile somptuoase sau palate, ba dimpotriva. Locul in care a ales sa locuiasca i-a ...

Afaceri online - cum să gestionezi corect propria afacere online
21/11/2014 08:47

 Cu alte cuvinte, discutam de ore intregi de munca si organizare pentru a pune bazele unei afaceri prospere. In online, este loc pentru oricine, insa conteaza cum iti gestionezi magazinul online sau site-u ...

ŞOCANT! 1,5 milioane de români au dat banii degeaba pe asigurare. Eşti printre ei?
16/09/2014 13:40

 Cutremur, inundaţie sau incendiu devastator? Teoretic, 1,5 milioane de romani care au respectat legea şi au incheiat o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţei ar trebui să stea cat de cat liniş ...

Răzbunarea DIABOLICĂ a unei angajate concediate. S-a asigurat că
05/09/2014 18:00

 În momentul in care a aflat că urma să rămană fără job, o angajată a unei companii de cosmetice a pus la cale un plan care ar fi putut să distrugă imaginea companiei pentru care lucrase. &I ...

Veste ŞOC pentru români: Se dublează preţul la asigurarea obligatorie a locuinţei
18/07/2014 10:53

 Asigurarea obligatorie a locuinţei se va scumpi cu pană la 100% iar o astfel de  propunere se află deja pe masa Autorităţii de Supraveghere Financiară, au  arătat, pentru Economica.n ...

Aparatele din gospodaria noastra care consuma curent si cand sunt INCHISE
07/07/2014 13:32

Dispozitivele smart sunt atat de destepte incat consuma curent si atunci cand nu le folosim. Potrivit unui studiu recent, aparatele care se conecteaza le net ne umfla substantial facturile chiar si cand stau de ...

Topul datornicilor: 20 de malluri au datorii cumulate de aproape 2 miliarde de euro. Palas din Iaşi peste 200 milioane de euro , AFI Palace Cotroceni
06/07/2014 11:15

Cele mai indatorate 20 de centre comerciale din Romania au datorii cumulate de 1,9 miliarde de euro, de zece ori mai mari decat cifra de afaceri realizată anul trecut de aceste proiecte, pe fondul creditelor m ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei