EXCLUSIV Marii fermieri, faţă în faţă cu seceta FOTO

default

Dimensiune font:

| 03-08-2015 15:45

Pagubele produse de temperaturile ridicate, de lipsa de precipitaţii din această vară, dar şi de grindină au determinat pierderi de peste 36 de milioane de lei la nivelul judeţului Iaşi, doar până în prezent * cele mai calamitate culturi sunt cele de porumb şi de grâu * peste 22.500 de hectare au fost „arse“ * cu toate acestea, marii cultivatori ieşeni nu au ajuns încă în pragul disperării * instalaţiile de irigaţii, intrarea bună în anul agricol 2014-2015 şi lucrările realizate la timp se simt pe terenurile administrate de „marii arendaşi“ * deşi au pierderi de aproape 20%, speră ca preţurile care deja au crescut cu 25%- 30% să le acopere o parte din prejudicii

Agricultura este o loterie, mai ales când nu poţi influenţa principalii factori – apa şi utilajele, iar asta o simt cei mai mulţi fermieri din judeţ care au de înfruntat capriciile vremii. „Fără apă nimic nu se face!“, spun oamenii resemnaţi,şi asta se consemnează zilnic în registrele Direcţiei Agricole.

Arşiţa a pârjolit, până acum, zeci de mii de hectare de grâu, porumb sau floarea-soarelui. Astfel, valoarea pagubelor raportate la Direcţia Agricolă depăşeşte 36 de milioane de lei, din care peste 29 de milioane de lei sunt produse de secetă. Cele mai calamitate culturi sunt grâul- pagube de 11.450 hectare cu o valoare de peste 8,7 milioane de lei, porumbul- cu daune pe aproximativ 11.110 hectare, valoarea pierderilor depăşind 13,2 milioane de lei, în timp ce cultura de floarea-soarelui este distrusă pe o suprafaţă de 8.500 de hectare, cu pagube de peste 2 milioane de lei.

„Avem 4,5 hectare de pepeni şi producţia este în jumătate faţă de anul trecut, fără apă nu putem salva nimic. Pepenii cei mai mari au acum 8 kilograme, iar anul trecut aveam şi de 12-13 kilograme. Vindem şi noi ce putem, dar dacă nu o să fie ploaie, nici nu ne gândim să avem şi a doua producţie. Nu o să fie pepeni de murat“, spune dezamăgit un fermier din Probota.

EXCLUSIV/FOTO Agricultura ieşeană se întoarce în epoca de piatră

La fel de disperaţi sunt şi micii crescători de animale. Oamenii cară apă cu butoaiele, în fiecare zi, pentru a adăpa vacile din cireadă, iar sute de oi pasc zilnic din aceeaşi iarbă uscată de pe islaz. „Mănâncă şi ele ce este. Nu avem voie să intrăm cu oile în pădure şi atunci le ţinem aici, pe arsura asta“, explică trist un cioban din Hermeziu (Trifeşti), arătând spre islazul pârjolit de soare şi de gurile hulpave ale sutelor de oi care îl calcă zilnic.


„Se putea şi mai rău!“
Marii fermieri recunosc că acest an este unul „greu şi atipic“, dar speră să-l treacă „onorabil“. Ioan Buimac deţine Agricola Andrieşeni şi Agral Mixt SA. În total, are arendate în jur de 2.800 de hectare. A avut cultivate 1.000 de hectare de păioase, pe care le-a recoltat deja. „La grâu şi orz am făcut peste 5 tone la hectar, iar la rapiţă am estimat 4 tone şi am făcut 3,2 tone. Oricum este bine, faţă de condiţiile care au fost“, susţine fermierul. Mai are cultivate 900 de hectare porumb, 600 de hectare de floarea-soarelui şi 300 de soia.

„Intrarea în anul agricol 2014-2015 a fost bună, cu mici excepţii la rapiţă. Problemele au apărut în prima parte a lunii mai, după 10 mai nu a mai plouat deloc. La tehnologia pe care o aveam trebuia să facem cam 7 tone de grâu la hectar, dacă aveam precipitaţii. Cu toate astea suntem mulţumiţi. Se putea şi mai rău!“, spune Ioan Buimac.

Din cele 2.800 de hectare are irigate doar 250, pe care cultivă porumb pentru seminţe. „Între 2013-2015, împreună cu cinci fermieri din zonă, alături de firma Monsanto, am investit 4 milioane de euro şi irigăm în total 2.000 de hectare. La loturile de hibridare este necesară asigurarea apei pentru că sunt densităţi mari de plante- peste 100 de plante pe metru pătrat şi îngrăşămintele sunt de trei ori mai multe“, explică fermierul.

Acesta susţine că până acum, pierderile la porumb şi floarea soarelui ar fi de 20%. „Cea mai afectată este cultura de soia, aici probabil vom face 60% din producţia scontată, iar la porumb şi floare sper să fac 80% din producţia scontată“, afirmă fermierul, care este de părere că apa şi realizarea la timp a lucrărilor în teren sunt „secretele“ succesului în agricultură. Acesta susţine că nu aşteaptă despăgubiri pentru pierderile înregistrate, deoarece birocraţia este mare, iar sumele sunt infime. În schimb, speră ca preţurile, care deja au crescut cu 25% -30%, să compenseze din pierderi.


„A fost un an atipic“
Seceta o va simţi în buget şi Vasile Lungu, un alt mare fermier care are arendate în jur de 2.000 de hectare în localităţile Bivolari- Trifeşti. „Anul acesta a fost unul atipic. Din 2 mai până în 20 iunie nu am avut nicio picătură de ploaie. Din 25 mai am început irigaţiile şi costul apei este foarte mare, pentru că energia este foarte scumpă“, a punctat fermierul care deţine Astra Trifeşti şi Agroindustrial Ceres Bivolari. Acesta este unul dintre puţinii ce se poate lăuda cu un sistem de irigaţii care să asigure intervenţia pe 95% din suprafaţa cultivată.

„Lucrăm 2.000 de hectare şi irigăm cam 95%, avem câteva parcele unde nu ajunge apa. Practic, 1.900 de hectare sunt irigate. Toată suprafaţa este în arendă, proprietarii au contract de arendă cu firma, inclusiv proprietatea noastră este tot în arendă. Contractele sunt încheiate acum 3-4 ani pentru o perioadă de 15 ani. Am făcut investiţii foarte mari pe teren, inclusiv sistem de irigaţii şi am încheiat contracte pe perioade lungi ca să putem amortiza investiţia“, a explicat fermierul.

În jur de 60% din suprafaţă este cu porumb în loturi de hibridare. A avut doar 45 de hectare de grâu pe care le-a recoltat, iar producţia a fost una record pentru acest an: „am obţinut o producţie medie la irigat de 7.240 de kilograme“.

Potrivit datelor de la Direcţia Agricolă Iaşi recoltatul la grâu s-a încheiat, iar producţia medie la hectar a fost de 3.050 de kilograme. În judeţ au fost cultivate cu grâu peste 30.500 de hectare.

 

93.080 de tone
Aceasta este cantitatea de grâu recoltată în judeţul Iaşi, în acest an

„Existenţa fermierilor mici, terenurile fărâmiţate nu-mi permit să extind sistemul de irigaţii pe care îl acum doar pe 250 de hectare. Nu pot intra peste ei, sunt proprietari care care lucrează terenul în ritmul lor şi nu vor să dea terenul în arendă“- Ioan Buimac, fermier

 În judeţul Iaşi sunt 40.000 hectare amenajate cu sistem de irigaţii, însă mai puţin de 15% sunt contractate de organizaţii, restul fiind în paragină, potrivit datelor de la Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF).

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Cât costă o franciză pentru o sală de jocuri în realitate virtuală
25/11/2019 18:37

 În urmă cu doi ani, un antreprenor a deschis in Bucuresti o sală de jocuri in realitate virtuală (VR), cu ajutorul unei finanţări obţinute prin programul StartUp Nation. Startup-ul a lansat in ...

Cu cât crește factura la energie dacă lași în priză electronicele și electrocasnicele
21/09/2019 14:25

  Alimentarea cu energie a aparatelor electrocasnice dintr-o locuinţă atunci cand acestea sunt in stand-by poate creşte cu pană la 180 de lei anual factura de electricitate, susţine compania ge ...

Cum poți verifica dacă Google știe de unde ți-ai făcut cumpărăturile
17/06/2019 08:37

 Există o modalitate prin care puteti verifica ce stie Google despre dumneavoastră, inclusiv date despre toate cumpărăturile pe care le-ati făcut. În esentă, dacă utilizati un produs Google, ...

ULUITOR! N-o sa crezi in ce conditii locuieste cel mai bogat cioban din Romania
18/01/2015 00:00

 Dumitru Andresoi, catalogat drept cel mai bogat cioban din Romania, cu o avere de 25 de milioane de euro, nu si-a cumparat vile somptuoase sau palate, ba dimpotriva. Locul in care a ales sa locuiasca i-a ...

Afaceri online - cum să gestionezi corect propria afacere online
21/11/2014 08:47

 Cu alte cuvinte, discutam de ore intregi de munca si organizare pentru a pune bazele unei afaceri prospere. In online, este loc pentru oricine, insa conteaza cum iti gestionezi magazinul online sau site-u ...

ŞOCANT! 1,5 milioane de români au dat banii degeaba pe asigurare. Eşti printre ei?
16/09/2014 13:40

 Cutremur, inundaţie sau incendiu devastator? Teoretic, 1,5 milioane de romani care au respectat legea şi au incheiat o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţei ar trebui să stea cat de cat liniş ...

Răzbunarea DIABOLICĂ a unei angajate concediate. S-a asigurat că
05/09/2014 18:00

 În momentul in care a aflat că urma să rămană fără job, o angajată a unei companii de cosmetice a pus la cale un plan care ar fi putut să distrugă imaginea companiei pentru care lucrase. &I ...

Veste ŞOC pentru români: Se dublează preţul la asigurarea obligatorie a locuinţei
18/07/2014 10:53

 Asigurarea obligatorie a locuinţei se va scumpi cu pană la 100% iar o astfel de  propunere se află deja pe masa Autorităţii de Supraveghere Financiară, au  arătat, pentru Economica.n ...

Aparatele din gospodaria noastra care consuma curent si cand sunt INCHISE
07/07/2014 13:32

Dispozitivele smart sunt atat de destepte incat consuma curent si atunci cand nu le folosim. Potrivit unui studiu recent, aparatele care se conecteaza le net ne umfla substantial facturile chiar si cand stau de ...

Topul datornicilor: 20 de malluri au datorii cumulate de aproape 2 miliarde de euro. Palas din Iaşi peste 200 milioane de euro , AFI Palace Cotroceni
06/07/2014 11:15

Cele mai indatorate 20 de centre comerciale din Romania au datorii cumulate de 1,9 miliarde de euro, de zece ori mai mari decat cifra de afaceri realizată anul trecut de aceste proiecte, pe fondul creditelor m ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei