EXCLUSIV Patronii din Moldova sunt puşi la zid de Antifraudă FOTO
Dimensiune font:
Inspectorii Direcţiei Antifraudă din regiune au sancţionat agenţii economici cu amenzi drastice, dar şi cu suspendarea activităţii pentru lipsa deţinerii caselor de marcat şi neemiterea bonurilor fiscale * în urma controalelor din perioada 16-25 martie, au fost aplicate în jur de 160 de amenzi în valoare de peste 625.000 de lei * 35 de magazine au fost închise pentru perioade ce variază de la o lună la trei luni * în ciuda încălcării legii, comercianţii şi patronii de restaurante acuză instituţia de hărţuire
Controale pe bandă rulantă au fost desfăşurate de inspectorii Antifraudă în Moldova. Acţiunile de control desfăşurate în regiune de inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) Suceava au scos la iveală indiferenţa agenţilor comerciali în privinţa emiterii bonurilor fiscale, precum şi nepăsarea cu care aceştia preferă să încalce legea.
Astfel, în perioada 15-24 martie, au fost efectuate 259 de controale „în vederea verificării respectării prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999, privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale. Acţiunile de control efectuate de DGAF se bazează inclusiv pe informaţiile primite prin intermediul serviciului TelVerde (0800.800.085) şi al petiţiilor adresate ANAF“, a precizat Alexandru Cristea, purtătorul de cuvânt al DGAF.
În urma solicitării din partea reporterilor Ziarului „Evenimentul Regional al Moldovei“, inspectorii Antifraudă au transmis că au fost dispuse un număr de 158 de amenzi, valoarea acestora atingând un total de 625.300 de lei. Mai mult, ca urmare a verificărilor, „inspectorii antifraudă fiscală au dispus suspendarea de la o lună la trei luni a activităţii comerciale a 35 de agenţi economici pentru încălcarea obligaţiei de a utiliza aparate de marcat electronice fiscal“, a adăugat Alexandru Cristea.
Patronii acuză sacţiuni aberante aplicate de inspectorii ANAF
Schimbarea legislaţiei din această lună a intensificat acţiunile de control, comercianţii şi patronii de restaurante susţinând că se simt hărţuiţi de verificările desfăşurate mult prea agresiv de inspectorii DGAF. Aceştia îi acuză că le închide activitatea pentru sume infime depistate în casele de marcat şi că le ruinează afacerile pe nedrept. În replică, şeful Fiscului susţine că plângerile nu reflectă realitatea, controalele urmând să continue în toată ţara.
„Vreau să vă confirm intensificarea acestor controale care fac parte dintr-o amplă acţiune la nivel naţional ce vizează îmbunătăţirea conformării voluntare şi a disciplinei fiscale. În al doilea rând, este important de ştiut că, la baza conceperii listei cu agenţii economici ce urmează a fi controlaţi, s-au aflat atât sesizările primite la Tel Verde, cât şi analizele de risc efectuate de structurile de specialitate care utilizează un set de criterii de selectivitate riguroase”, a declarat preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Gelu Ştefan Diaconu.
Conform legislaţiei, firmele sancţionate pot face o plângere în termen de 15 zile pentru a contesta măsurile luate, însă, potrivit noilor prevederi, plângerea nu mai suspendă executarea sancţiunilor dispuse, iar ruperea sigiliului constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de până la un an. Potrivit Ordinului 218/2015, sigilarea se face la toate căile de acces pentru clienţi şi este însoţită de afişarea la loc vizibil a anunţului referitor la suspendarea activităţii. Andra PETRARIU
„Direcţia Generală Antifraudă Fiscală îi îndeamnă pe cumpărători să ceară bon fiscal pentru fiecare bun sau serviciu achiziţionat, pentru că astfel beneficiază atât de siguranţă în consum şi echitate în tratament fiscal, cât şi de posibilitatea participării la Loteria Bonurilor Fiscale“ - Alexandru Cristea, purtătorul de cuvânt al instituţiei
Amenzi drastice pentru restaurantele din Iaşi
Suspendarea sau sigilarea activităţii agenţilor economici este dispusă dacă nu sunt utilizate corect aparatele de marcat electronice fiscale, dacă nu sunt emise bonuri fiscale pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate, dacă nu sunt emise bonuri cu valoare reală sau dacă nu sunt întocmite documente justificative pentru sumele de bani introduse sau extrase în/din sertarul casei de marcat.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau