Export masiv la o firmă din Bacău
Dimensiune font:
Cifra de afaceri la Aerostar SA a crescut cu 25%, în primele trei luni din acest an, iar profitul s-a dublat * peste 92% din afaceri vin din valorificarea bunurilor şi serviciilor peste hotare * principalii clienţi ai societăţii sunt din Europa şi Asia
Raportul trimestrial al uneia dintre cele mai importante companii din Moldova, SC Aerostar Bacău, arată o creştere a cifrei de afaceri pentru firma ce are ca domeniu de activitate „Fabricarea de aeronave şi nave spaţiale“. Astfel, cifra de afaceri, în perioada ianuarie-martie, a depăşit 81,1 milioane de lei, în creştere de la 64,4 milioane de lei, cât a raportat în aceeaşi perioadă din 2015.
Valoarea vânzărilor la export a depăşit 74,7 milioane de lei. Practic, ponderea exporturilor depăşeşte 92%. Peste 60% din produse şi servicii au fost valorificate în Europa, în timp ce 22% din producţie a fost valorificată
în Asia, 7,9% în România, 7,8% în Africa şi 1,7% în Canada.
Afaceri în scădere pentru o companie de construcţii
Mai mult, profitul net s-a dublat de la 8,3 milioane de lei ajungând la 16,6 milioane de lei. Cei mai mulţi bani au venit din fabricarea de produse de aviaţie. Astfel, de la 37,8 milioane de lei, în 2015, s-a ajuns la peste 40,1 milioane de lei.
Un alt element important vizează creşterea numărului de angajaţi. Concret, de la 1.877 de persoane s-a ajuns la 1.977. „În trimestrul I din 2016, în Aerostar activau efectiv 1.977 de salariaţi din care 198 de salariaţi au fost atraşi şi puşi la dispoziţie de către Airpro Consult SRL, care acţionează pe piaţă ca agent de muncă temporară. În primele 3 luni ale anului, 863 de salariaţi au participat la diferite programe de formare profesională“, explică oficialii Aerostar, o companie care funcţionează din 1953.
Cheltuielile cu angajaţii au depăşit 22,2 milioane de le, în timp ce cheltuielile cu materiile prime şi materialele au fost de 28,8 milioane de lei. O valoare mare la capitolul cheltuieli revine şi celor privind prestaţiilor externe- costuri de transport, reparaţii sau cheltuieli cu chirii, respectiv 8,1 milioane de lei. Practic, totalul cheltuielilor din exploatare au fost de 66,5 milioane de lei, în creştere de la 59,9 milioane de lei.
În primele trei luni din acest an, cheltuielile pentru investiţii au fost de peste 4 milioane de lei. Totodată, compania a încasat din fonduri nerambursabile peste 4,5 milioane de lei în cadrul proiectelor derulate de firma din Bacău.
În contextul în care 92% din afacerile companiei vizează comerţul internaţional, Aerostar este expusă riscului de schimb valutar. Practic, variaţiile de schimb valutar ar putea afecta atât veniturile sale nete, cât şi poziţia financiară, fiind exprimate în lei. „Aerostar este expusă în principal la variaţia cursului de schimb valutar USD/RON având în vedere expunerea netă totală de 16.721.000 USD înregistrată în trimestrul I 2016 şi variaţia de 2% a cursului mediu valutar USD/RON faţă de începutul anului“, se arată în analiza de sensibilitate.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau