Finanţare pentru 2.500 de întreprinderi mici şi mijlocii
Dimensiune font:
Programul Operaţional Iniţiativa pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii a fost lansat oficial ieri * sumele nerambursabile ajung la 100 de milioane de euro, iar banii pot fi accesaţi de antreprenorii din întreaga ţară * efectul de pârghie în economie ar determina investiţii de 400 de milioane de euro
Oficiali ai Comisiei Europene şi ai Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice au semnat ieri declaraţia comună privind Programul Operaţional Iniţiativa pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii 2014-2020. Astfel, IMM-urile din toate cele opt regiuni de dezvoltare ale ţării vor avea la dispoziţie 100 de milioane de euro. Prin acest program se vor acorda garanţii neplafonate ce vor avea destinatari finali IMM-urile non-agricole din mediul urban şi rural, pentru toate tipurile de activităţi mai puţin agricole. Practic, prin POI IMM se facilitează accesul la credite, prin oferirea unei rate de garantare de până la 80%.
Performanţa micilor afaceri din capitala Moldovei
„Acum două săptămâni, am avut ocazia să întâlnesc la Iaşi câţiva antreprenori care m-au asigurat că sunt pregătiţi să investească în modernizarea şi dezvoltarea afacerilor lor, să devină mai activi la nivel regional, naţional, dar şi pe pieţele europene. 99% din afacerile derulate în România sunt ale antreprenorilor din IMM, care asigură locuri de muncă pentru două treimi din totalul forţei de muncă“, a spus Corina Creţu, comisar european pentru Politică Regională.
Aceasta a adăugat: „Eu cred că întreprinderile mici şi mijlocii din România sunt deseori chiar mai competitive decât cele europene, totuşi ele înregistrează întârzieri în termeni de internaţionalizare, mediu de afaceri, inovare sau capacitatea de creare de noi locuri de muncă. Totodată, aceste întreprinderi au avut mult de suferit ca urmare a crizei economice recente şi încă au nevoie de timp pentru a-şi reveni. POI IMM este unul din răspunsurile europene la provocările pe care le întâmpină întreprinderile mici şi mijlocii. Este o măsură inovatoare de utilizare a fondurilor europene“.
Firmele ieşene care fac performanţă la nivel naţional
Prezent la Bucureşti, Norman Popens, director adjunct al Direcţiei Generale Politică Regională şi Urbană, a subliniat că POI IMM este unul dintre cele trei programe prin care se sprijină mediul de business din România. „Acest mod de finanţare a fost lansat deja în şase ţări. Pentru România sunt disponibili 100 de milioane de euro, cu ajutorul cărora, prin efectul de pârghie, ne aşteptăm la investiţii de peste 400 de milioane de euro. Acesta este doar începutul pentru finanţarea europeană în România. Trebuie să lucrăm împreună pentru creşterea performanţei IMM-urilor şi a locurilor de muncă disponibile“, a transmis Norman Popens.
Cum se dau banii
Prioritatea programului este de a sprijini capacitatea întreprinderilor mici şi mijlocii de a creşte pe pieţele regionale, naţionale şi internaţionale, dar şi de a se angaja în procesele de inovare. „POIIMM va acoperi atât regiunea Bucureşti- Ilfov, care este clasificată ca regiune «mai dezvoltată», cât şi celelalte 7 regiuni ale ţării, care sunt «mai puţin dezvoltate». Acordarea de credite se va face la nivel naţional, în funcţie de cererea IMM, fără obiective regionale“, au transmis oficialii ministrului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Practic, Regiunea de Nord-Est va fi inclusă în cele „mai puţin dezvoltate“, fiind una dintre cele mai sărace de la nivelul Uniunii Europene. O noutate propusă de acest document este faptul că acordarea de credite către întreprinderile mici şi mijlocii se va face la nivel naţional, în funcţie de proiectele înaintate de mediul de business, şi nu vor fi vizate obiective regionale.
Bani europeni pentru comunităţi smart
„POI IMM va facilita accesul IMM-urilor la finanţare prin furnizarea de garanţii printr-un instrument care va utiliza resurse HORIZON 2020, FEI, BEI şi FEDR, în cooperare cu BEI/ FEI, cu scopul de a genera împrumuturi adiţionale IMM-urilor. Pentru a sprijini creşterea competitivităţii IMM-urilor, în implementarea POIIMM se va acorda o atenţie specială activităţilor inovative, inclusiv prin crearea unui sub-portofoliu minim de credite care corespund criteriilor de eligibilitate HORIZON 2020. POIIMM va sprijini accesul IMM-urilor la finanţare prin combinarea fondurilor FEDR cu cele ale altor programe sprijinite din resursele UE“, au punctat oficialii Ministerului Dezvoltării Regionale. Alocarea financiară pentru cele 7 regiuni „mai puţin dezvoltate“ este de peste 86 de milioane de euro, iar pentru Regiunea Bucureşti-Ilfov, singura prezentă în categoria „regiune dezvoltată“, sunt repartizate peste 13,8 milioane de euro.
„IMM-urile sunt un fel de furnici ale economiei. Acest program va veni în sprijinul întreprinderilor mici şi mijlocii“, Vasile Dâncu, viceprim-ministru şi ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice
2.500 - Atâtea întreprinderi mici şi mijlocii vor putea fi sprijinite prin POI IMM 2014- 2020.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau