Finanţări pentru moldoveni din străinătate
Dimensiune font:
Ministerul Afacerilor Extrene a lansat programe de finanţare dedicate românilor care trăiesc în străinătate * de aceşti bani ar putea beneficia şi sutele de mii de locuitori ai Reginuii de Nord – Est care se afală peste hotare * finanţările pot fi utilizate pentru organizarea de conferinţe, simpozioane, cursuri şi schimburi de experienţe
Prin intermediul Departamentului Politici pentru relaţia cu românii de pretutindeni, ce aparţine Ministerului Afacerilor Externe, s-au lansat programe de finanţare dedicate românilor care traiesc în străinătate. Obiectivul acestor programe de finanţare este de a facilita organizarea de conferinţe, seminarii, simpozioane, manifestări culturale, expozitii, spectacole, în scopul promovării limbii, culturii şi civilizaţiei române. Aceste programe de finanţare se împart în cinci ramuri distincte fiecare dintre acestea având un specific aparte. Cele cinci ramuri pentru care se vor acorda finanţări sunt: cultură, mass-media, educaţie, spiritualitate şi tradiţie, şi societate civilă.
Cine pierde şi cine câştigă în economia Moldovei
Finanţările pentru ramura aferentă culturii doresc să sprijine înfiinţarea şi susţinerea activităţii curente a bibliotecilor de carte românească, organizarea de concursuri şi premierea unor creaţii ale artiştilor români de peste hotare, organizarea de concerte în ţară şi în străinătate, cu participarea unor solişti români sau de origine română, organizarea de tabere de creaţie, în România şi în străinătate, cu participarea unor artişti români de pretutindeni, publicarea operelor şi a unor materiale referitoare la personalităţile culturii române de peste hotare. În ceea ce priveşte finanţările pentru ramura mass-media acestea viziează promovarea şi sprijinirea mass-media de expresie româneasca din comunităţanilor de peste hotare, realizarea de emisiuni şi programe româneşti în vederea difuzării sau a retransmisiei, în colaborare cu instituţiile de profil şi sprijinirea realizării de emisiuni şi programe de prezentare a realităţilor din ţară şi din comuniăţile româneşti.
Prin finanţările aordate ramuriei de educaţie se urmăreşte organizarea de cursuri de limbă, cultură şi civilizaţie română în centre universitare şi şcoli din ţări cu comunităţi româneşti semnificative şi sprijinirea înfiinţării de instituţii de învăţământ, şcoli sau clase – pilot cu predare în limba română, în state cu comunităţi româneşti numeroase.
Condiţii de eligibilitate
Solicitanţii eligibili pot fi organizaţiile, fundaţiile, organizaţiile, instituţiile, persoanele fizice şi juridice care dezvoltă programe şi proiecte în sprijinul românilor de pretutindeni. Se impun însă condiţii suplimentare în cazurile în care: „proiectele implică execuţia de lucrări, proiectul implică achiziţionarea de bunuri de natura mijloacelor fixe, şi în cazul proiectelor care implică crearea şi dezvoltarea unui site/platforma online, în acest caz, beneficiarul este obligat să facă dovada titlului de înregistrare a domeniului pentru site-ul deja existent şi să prezinte specificaţiile tehnice minimale, precum şi strategia de promovare”, se precizează în ghidul de finanţare. Aceste finanţări nerambursabile se acordă pe baza evaluării proiectelor sau acţiunilor de către o comisie de evaluare şi se realizeaza efectiv prin contracte încheiate cu solicitanţii ce au întrunit condiţiile cumulative prevăzute în ghidul de eligibilitate, în condiţiile Legii nr. 321/2006. Cererile de finanţare se pot depune fie pe platforma online, fie personal, fie prin corespondenţă recomandată sau curier, termenul limită fiind 29 februarie 2016. Georgiana BĂNUC
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau