Firma deputatului Cristina Nichita, în faliment!
Dimensiune font:
Casa de modă a deputatului ieşean Cristina Nichita a intrat în faliment, deoarece nu a fost depus un plan de reorganizare a activităţii * firma are datorii totale de 4,47 milioane lei, iar bilanţul pentru 2012 arată că mai mult de jumătate din această sumă nu poate fi recuperată * recent, au fost reînnoite pentru o perioadă de 10 ani, mărcile Nichi Cristina Nichita, Cristina Nichita, Nichi * lichidatorul judiciar ar trebui să instituie sechestru asupra acestor mărci, să notifice OSIM în acest sens şi să încerce valorificarea lor în cadrul procedurii de faliment * deputatul ieşean nu exclude ieşirea de pe piaţa românească şi relocarea activităţii într-un stat cu mână de lucru mai ieftină
La data de 27 martie 2014, Tribunalul Iaşi a admis propunerea administratorului judiciar SCP Casa de Insolvenţă Homoranu SPRL, de intrare în faliment a debitoarei SC Niki SRL Iaşi, societate aflată în insolvenţă, deoarece nici reprezentanţii firmei, dar nici creditorii nu au depus în termenul legal un plan de reorganizare a activităţii.
Instanţa a confirmat în calitate de lichidator judiciar pe SCP Casa de Insolvenţă Homoranu SPRL, stabilind data de 12 mai 2014 drept termen limită de depunere a cererilor de admitere a creanţelor născute în cursul procedurii de insolvenţă. Termenul de afişare a tabelului suplimentar al creanţelor a fost 23 mai 2014, contestaţiile la acest tabel urmând a fi depuse până la 20 iunie 2014. Eventualele contestaţii vor fi soluţionate până la 4 septembrie 2014, iar tabelul definitiv consolidat va fi comunicat la 8 septembrie 2014.
Societatea Niki SRL Iaşi a fost înfiinţată în anul 1991, având ca obiect principal de activitate „Comerţul cu amănuntul al îmbrăcămintei, în magazine specializate”. La înfiinţare, actualul deputat Cristina Nichita a subscris 600.930 de lei şi şi-a asigurat astfel 98,5131% din capitalul social, iar Nicolae Neculau a venit cu 9.070 de lei, pentru 1,4869% din acest capital social. Ultimul administrator statutar al firmei a fost Zaharia Mariana Gabriela.
În anul 2009, firma a intrat în criză, valoarea cifrei de afaceri diminuându-se la aproximativ jumătate faţă de anul anterior. Căderea a continuat şi în exerciţiile financiare care au urmat, astfel încât, la finalul anului 2012, firma avea o cifră de afaceri de 1.576.572 lei, pierderi de 584.934 lei, datorii totale de 5.509.245 lei şi capitaluri proprii negative de -2.774.032 lei.
La data de 8 mai 2012, societatea a intrat în insolvenţă, în tabelul definitiv reunit al creanţelor, din decembrie 2013, figurând obligaţii de plată în valoare totală de 4.477.545.66 lei. Cel mai important creditor garantat este chiar Cristina Nichita, cu o creanţă de 1.640.625,78 lei, urmând BRD - Groupe Societe Generale SA, cu 557.060.01 lei, Fiscul, cu 428.933 lei, şi Finanţele Publice Locale Iaşi, cu 29.345 lei.
Mai urmează câteva mici creanţe bugetare, precum şi creditorii chirografari din rândul cărora se evidenţiază SC Marianto Jr SRL Iaşi, cu 1.196.972,50 lei, şi SC Marincom SRL Constanţa, cu 132.593,92 lei.
La rândul lui, regele mall-urilor, Iulian Dascălu, are patru firme înscrie în tabel: Iulius Grup SRL (69.950,70 lei), Iulius Mall Suceava SRL (66.063,40 lei), Iulius Mall Cluj SRL (65.239,63 lei) şi Iulius Mall Timişoara SRL (30.499,93 lei).
În mod curios, din acest tabel lipsea firma Nichi. CN SRL, firmă aparţinând Mădălinei Nichita, fiica Cristinei Nichita. La rândul său, Nichi. CN SRL a intrat direct în faliment în august 2013, lichidatorul judiciar al acesteia susţinând că firma are de recuperat de la Niki SRL suma de 520.374,92 lei. Această creanţă apare, în schimb, într-un tabel preliminar adiţional, din 21 ianuarie 2014.
Un alt aspect interesant este că, în declaraţia de avere depusă în mai 2014 în calitate de deputat, Cristina Nichita menţionează că şi-a împrumutat firma cu 1,718 milioane lei, dar la masa credală este înscrisă doar cu 1,64 milioane lei. Lipsesc aşadar 780 de milioane de lei vechi, bani pe care deputatul se pare că a renunţat să-i mai recupereze. www.antitepari.ro
„Şi într-o sută de ani Nichi Cristina Nichita va face haine”
Managerul brandului Nichi Cristina Nichita nu vrea să renunţe la business-ul pe care l-a consolidat în ultimii 20 de ani. Deputatul ieşean susţine că după lichidarea bunurilor care au însemnat afacerea din Iaşi nu este exclusă o relocare a activităţii în altă ţară. De asemenea, Cristina Nichita acuză importurile de produse textile ieftine şi slab calitative care contribuie la subminarea mediului de afaceri local şi naţional.
„Mă doare că după 20 de ani de muncă am ajuns în această situaţie, dar insolvenţa şi falimentul sunt o stare firească a economiei de piaţă. O situaţie creată pe baza fondului de criză. Din 2008 a început scăderea vânzărilor. Europenizarea a avut un impact important în acest sens. Ca producător în România nu am avut facilităţi. Probabil vom produce în continuare, dar în afara ţării. Noi stăm pe o avere din punct de vedere logistic, pe care o putem utiliza, iar pe viitor aceasta va fi singura opţiune, cu toate că nu este în armonie cu mine, ca om. M-am încăpăţânat să produc în Iaşi, să îmbrac femeile cu produse de calitate”, a declarat Cristina Nichita.
Aceasta susţine că o altă problemă cu care s-a confruntat pe piaţa locală este mâna de lucru slab calificată. „Eu vreau să-mi lucrez produsele în România. De trei ani încerc să angajez confecţioneri şi nu reuşesc. Este o problemă cu piaţa muncii”, a completat deputatul ieşean. Dana CHIRU
„De zece ani de zile eu consum numai produse româneşti. Din păcate, lumea poate să cumpere doar ieftin şi mult. În plus, şi evaziunea fiscală este în floare, iar eradicarea nu există. În Portul Constanţa intră marfă din China, de la Europa, din Bucureşti, nimeni nu cumpără cu acte. Noi, după ce lichidăm firma, o luăm de la început. Nichi Cristina Nichita merge mai departe. Nu va dispărea de pe piaţă”
Cristina Nichita, deputat, manager Nichi
Cât de eficientă ar fi valorificarea bunurilor?
În solicitarea de deschidere a procedurii falimentului împotriva firmei Niki SRL, administratorul judiciar susţine că societatea debitoare deţine active care pot fi valorificate în procedura falimentului. În mod cert acestea nu vor putea acoperi toate datoriile, în condiţiile în care în bilanţul aferent anului 2012 societatea figurează cu capitaluri proprii negative de -2.774.032 lei.
În procedura de valorificare a bunurilor, lichidatorul judiciar ar trebui să manifeste o grijă deosebită şi faţă de mărcile deţinute de firmă. În 2004, Niki a înregistrat trei mărci: Nichi Cristina Nichita, Cristina Nichita şi Nichi, protecţia oferită de înregistrare fiind prelungită, în ianuarie 2014, pentru încă 10 ani. Faptul că firma nu a depus un plan de reorganizare, dar şi-a reînnoit mărcile, denotă faptul că se doreşte menţinerea brandului Nichi.
Pentru a nu se întâmpla ca în multe alte cazuri, lichidatorul judiciar ar trebui să instituie sechestru asupra mărcilor şi să notifice OSIM (Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci). Rămâne de văzut dacă o va face sau se va expune unor riscuri.
Ce se întâmplă cu magazinul online al Niki SRL?
Intrarea în faliment a firmei presupune încetarea activităţii acesteia şi valorificarea bunurilor societăţii, în vederea stingerii datoriilor către creditori. Deşi sentinţa de intrare în faliment a fost emisă în 27 martie 2014, magazinul online al firmei este funcţional şi în prezent, cu oferte specifice colecţiei de primăvară-vară 2014, comercializate sub brandul Nichi Cristina Nichita.
Dubios este faptul că plata produselor achiziţionate din magazinul online se face exclusiv ramburs, ceea ce ridică mari semne de întrebare asupra fiscalizării veniturilor astfel obţinute.
Bunuri de 27.800 lei şi datorii de 322.307 lei
Şi Mădălina Ruxandra Nichita, fiica deputatei Cristina Nichita, deţine o firmă, Nichi CN SRL, societate intrată direct în procedură de faliment în august 2013.
Conform tabelului definitiv al creanţelor, societatea are datorii totale de 322.307,4 lei, din care în dreptul Fiscului figurează suma de 299.704 lei. Mai există trei alte creanţe: 1.522 lei la Administraţia Fondului pentru Mediu, 81,4 lei la Salubris SA Iaşi şi 21.000 lei la Fundaţia Terramold Iaşi.
Demn de remarcat este faptul că Salubris s-a înscris la masa credală cu suma de 81,4 lei, demers pentru care numai taxa de timbru a fost de 200 lei!
Problema creditorilor este că, în urma evaluării bunurilor firmei, a reieşit că acestea ar avea o valoare totală de 27.800 lei, sumă care, dacă ar fi obţinută la licitaţie, ar merge aproape în totalitate la evaluator şi lichidator, iar creditorii ar rămâne cu buzunarele goale.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau