Firme abonate la banii Primăriei
Dimensiune font:
O amplă analiză pe ultima execuţie bugetară a municipalităţii ieşene arată în ce mod s-au cheltuit fondurile publice * demersul a fost realizat de Centrul de Resurse Juridice şi îşi propune să fie un exerciţiu de transparenţă în gestionarea bugetului local
Municipalitatea ieşeană a avut la dispoziţie un buget de peste 202 milioane de euro, în 2014. Acesta este şi cel mai recent an pentru care există finalizată o execuţie bugetară, şi care a stat la baza analizei Centrului de Resurse Juridice în cadrul proiectului „Transparenţa bugetară şi implicarea cetăţenilor în monitorizarea şi evaluarea serviciilor publice”.
Din totalul veniturilor peste 47% din fonduri au provenit din plăţile directe de la bugetul de stat din TVA şi impozitul pe venit de la plătitorii de venituri din municipiul Iaşi. Practic, acestea au contribuit la atragerea a aproape 96 de milioane de euro din bugetul de venituri. Pe de altă parte, peste o treime din buget- 36,4% a venit din fonduri europene. Astfel, sumele nerambursabile s-au ridicat la 73,7 milioane de euro. Plăţile directe de la firmele din municipiu, respectiv impozitul pe clădiri şi autoturisme, au reprezentat 5,7% din buget, respectiv 11,6 milioane de euro. Procente cu mult mai mici de 3,9% şi 3,5% au provenit din concesiuni, donaţii şi sponsorizări, dar şi din plăţile directe de la cetăţeni, respectiv impozitele pe apartamente şi autoturisme.
Undă verde la banii europeni pentru IMM
Dacă cele mai mari sume din bugetul de venituri au provenit din plăţile directe de la bugetul de stat şi din fonduri europene, cele mai mari cheltuieli au vizat co-finanţarea investiţiilor din bani comunitari- 38,5% şi cheltuielile de personal. Practic, aproape un sfert din bugetul total de 219,9 milioane de euro au reprezentat cheltuielile de personal, în timp ce peste 16% din cheltuieli au fost cele cu bunuri şi servicii, respectiv 35,4 de milioane de euro. O analiză a numărului de angajaţi ai Primăriei Iaşi arată că numărul acestora depăşeşte 5.300 de persoane. Printre cele mai multe posturi fiind la Regia de transport public, recent trimisă în faliment, care are trecute 1.265 de funcţii, Servicii Publice Iaşi cu 497 de posturi, iar Poliţia Comunitară care apare cu o organigramă de peste 300 de funcţii, în timp ce aparatul de specialitate al Primarului are 213 posturi şi Citadin -265.
La capitolul Obiective de investiţii este menţionată valoarea de 11,8 milioane de euro, din care, cele mai mari sume s-au dus spre iluminat public, modernizări străzi, reabilitări instituţii de învăţământ şi alte lucrări de construcţii. Cele mai multe investiţii de mare amploare din 2014 au fost derulate cu fonduri europene, cea mai mare parte a cheltuielilor fiind acoperită din bani nerambursabili alocaţi de Uniunea Europeană. La capitolul achiziţii publice, unul dintre cele mai mari contracte a vizat Retehnologizarea CET 2 Iaşi, valoarea fiind de peste 24 milioane de euro.
„În anul 2014, Primăria Municipiului Iaşi, inclusiv structurile subordonate, a realizat achiziţii directe (sub 30.000 de euro per achiziţie) în valoare de 232.000 de euro. În privinţa structurilor primăriei, Direcţia Locală de Evidenţă a Persoanelor a derulat cele mai multe astfel de proceduri (168), urmată de Poliţia Locală (65 de proceduri) şi de Aparatul de Specialitate al Primarului (12 posturi)“, se arată în analiza Centrului de Resurse Juridice şi Asociaţiei Funky Citizens.
Aceeaşi analiză scoate în evidenţă şi firmele care au prins cele mai mari contracte cu Primăria Iaşi şi instituţiile din subordine. „Ca urmare a realizării de proceduri de achiziţie publică, Primăria Municipiului Iaşi a semnat în 2014, 29 de contracte în valoare totală de 32,2 milioane de euro. În privinţa topului firmelor care au semnat contracte, pe primul loc se clasează asocierea SC Elsaco Electronic SRL- TMUCB SA (pentru un contract de instalaţie nouă de desulfurare în CET 2 Iaşi în valoare de 21,6 milioane de euro, urmată de SC Conest SA care a câştigat 6 contracte pentru lucrări de construcţie“, se arată în acelaşi document. În top 10 se mai află firmele Energomontaj SA, Wasval SRL, RDV Construct SRL, Loial Impex SRL, Zooprod SRL, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei- Tipografia Albina, RCI Leasing România IFN SA sau Tehnoton SA.
Ieşenii pot afla mai multe despre cheltuirea banilor publici în cadrul campaniei „Transparenţa bugetară şi implicarea cetăţenilor în monitorizarea şi evaluarea serviciilor publice”- implementat de Centrul pentru Resurse Juridice în parteneriat cu Fundaţia „Alături de Voi“ România. Materiale informative vor fi oferite în prima parte a lunii aprilie, între 4 - 7 aprilie în Piaţa Voievozilor, şi între 8 - 10 aprilie pe Bulevardul Ştefan cel Mare, între orele 10.00 şi 19.00.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau