Fiscul vinde tot ce găseşte la Universitatea „Petre Andrei”
Dimensiune font:
Fiscul vinde toate mărunţişurile găsite în sălile de curs şi în camerele de cămin ale Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi. O nouă licitaţie este programată în cursul zilei de astăzi. Dacă până acum Finanţele s-au axat pe bunuri imobile, cu valoare foarte mare, acum vânzările se situează în jurul sumei de maximum 1,6 milioane de lei pe pachet de active. Chiar şi aşa, doritorii se lasă aşteptaţi. Niciun ieşean nu a cumpărat caietul de licitaţii. In curând, Fiscul va organiza o nouă sesiune de vânzări şi pentru restul bunurilor imobile ale UPA din Iaşi.
scaune; imprimante; mochete; perdele; jaluzele verticale; rafturi metalice; cuiere; espresoare cafea; ustensile lucru; seturi bucătărie; paturi; noptiere; lenjerii;
Deoarece licitaţiile cu valori de milioane de lei organizate în ultimele luni au eşuat, niciun cumpărător arătându-se interesat de bunurile celei mai mari universităţi private din Moldova, Fiscul a decis să scoată la mezat şi alte active ale instituţiei de învăţământ superior. Astfel, în cursul zilei de astăzi este programată prima licitaţie pentru valorificarea unui set de bunuri mobile ale Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi. Luxoasa maşină de teren în care rectorul UPA putea fi văzut la plimbare prin municipiu este capul de listă al bunurilor scoase la mezat. Astfel, autoturismul de teren Toyota Land Cruiser, din 2005, este scos la vânzare la preţul iniţial de 47.840 de lei. Alături de acesta, Fiscul mai scoate la vânzare tot astăzi un autoturism Chevrolet Kalos din anul 2006, la preţul de 10.070 de lei. Acesta este, însă, doar primul pachet de bunuri pentru care ieşenii pot licita astăzi.
Cel de-al doilea pachet cupinde o serie de active cel puţin inedite. Astfel, executorii Fiscului au găsit de cuviinţă să scoată la mezat mărunţişurile din sălile de clasă şi din camerele hotelului Studis. „Agregate climatizare; casete luminoase; sculpturi bronz; basorelief; tablouri; plasme; laptopuri; routere; frigidere; aparate aer condiţionat; hotă; maşină gătit; vitrină frigorifică; copiator; server; sisteme de calcul; pendul mecanic; mobilier gotic; fotolii; imprimante; catedre; pupitre şi table studenţi; set dulapuri; mese conferinţă; pianină; casă de bani; televizoare; sistem sonorizare; maşini pentru numărat bani; supraveghere video; calculatoare; etc. Ansamblu obiecte de inventar constând în: aparate radio; tunere; serviete; antene; echipament TV; mobilier birou; robe şi toci; telefoane mobile; radiatoare; scaune; imprimante; mochete; perdele; jaluzele verticale; rafturi metalice; cuiere; espresoare cafea; ustensile lucru; seturi bucătărie; paturi; noptiere; lenjerii; oglinzi hol; saltele pat”, este lista completă a bunurilor scoase la vânzare astăzi la preţul-chilipir de 1,69 milioane de lei.
Toamna se numără datoriile
Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Iaşi a anunţat în luna octombrie a anului trecut executarea silită a tuturor bunurilor aparţinând instituţiei de învăţământ superior. În vârtejul executărilor a intrat şi omul de afaceri Ioan Zapodeanu care garantase cu două terenuri unul dintre împrumuturile unităţii de învăţământ.
Sumele pe care Fiscul spera să le obţină pe pachetele de bunuri scoase la licitaţie nu erau de neglijat. Cu toate acestea, valoarea lor a scăzut constant de la o licitaţie la alta. Valoarea totală a activelor care au fost iniţial scoase la mezat pe data de 17 octombrie era de nu mai puţin de 51,1 milioane de lei. Cea mai mare parte a sumei era acoperită chiar de sediul principal al Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi. Clădirea cu 13 etaje a fost evaluată la 30.930.745 de lei fără TVA. Creditori pentru respectivul imobil erau Garanti Bank, ANAF şi Biroul Executorului Judecătoresc Cornelia Anchidin. De asemenea, tot pe 17 octombrie a fost scos iniţial la licitaţie şi căminul Universităţii de pe strada Otilia Cazimir, evaluat la suma de 15.266.109 lei.
Un alt pachet de bunuri ce se regăseşte pe lista executărilor în contul datoriei Universităţii aparţine omului de afaceri Ioan Zapodeanu. În calitate de garant ipotecar, acesta ar putea rămâne mai sărac cu două terenuri, fâneţe amplasate în intravilanul municipiului Iaşi. Cu toate acestea, latifundiarul nu îşi face probleme cu privire la scăderea veniturilor proprii. „Chiar uitasem de acest lucru. Eu am pus un teren acum trei – patru ani garanţie pentru ei. Nu ştiu ce au garantat cu el. Eu i-am dat împutenicire rectorului. Dar m-am asigurat. Am un act prin care ei trebuie să îmi achite cash contravaloarea terenului în cazul în care se întâmplă ceva. Eu trebuie să văd acum cum execută terenul. Chiar dacă se vinde, eu oricum îmi primesc datoria”, susţinea, anul trecut omul de afaceri Ioan Zapodeanu.
Nici pentru clădirile UPA din Iaşi şi nici pentru mărunţişurile scoase astăzi la licitaţie Fiscul nu a găsit deocamdată cumpărători. „Nu s-a înscris nimeni la licitaţie. Noi încercăm în continuare să valorificăm bunurile debitoarei”, a precizat Maria Ţăran, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice ale Judeţului Iaşi.
Rapoartele pentru anul trecut depuse de instituţia de învăţământ superior la Ministerul Finanţelor creionează o situaţie sumbră pentru cea mai mare universitate privată din Moldova. Aceasta a intrat în 2014 cu pierderi de 607.288 de lei şi datorii de peste 30 de milioane de lei!
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau