Fortus scapă de faliment
Dimensiune font:
Curtea de Apel Târgu Mureş a respins cererea creditorilor de intrare în procedura de faliment a companiei ieşene Fortus SA. Vestea este una de bun augur întrucât aceasta va permite, pe lângă reluarea activităţii şi a contractelor cu furnizorii şi beneficiarii, şi reluarea discuţiilor despre ridicarea unui parc industrial.
Curtea de Apel Târgu Mureş a anulat, ieri, sentinţa care condamna la moarte unul dintre cei mai importanţi actori ai economiei ieşene şi la şomaj peste 600 de salariaţi. Instanţa a decis să respingă cererile formulate de cei doi creditori care solicitau insolvenţa Fortus SA Iaşi. „Instanţa respinge cererile formulate de creditoarele societatea Security Force SRL prin administrator judiciar Omega SPRL şi societatea Suport Colect SRL privind intrarea societăţii debitoare Fortus Iaşi în procedura falimentului cu toate consecinţele juridice, anularea măsurilor dispuse de judecătorul sindic specifice dispoziţiei de intrare în faliment. Dispune restituirea cauţiunilor achitate de recurenţi pentru soluţionarea cererilor de suspendare provizorie”, se arată în încheierea şedinţei din data de 2 octombrie, decizia instanţei fiind irevocabilă.
O parte din executivul Primăriei Iaşi a fost prins la jumătatea acestei săptămâni în acţiunile de demarare a programului de salvare a combinatului Fortus. În derularea acestei operaţiuni au fost vizate trei obiective, respectiv salvarea unei părţi cât mai mari din active, salvarea locurilor de muncă şi înfiinţarea unui parc industrial. Salvarea activelor va cădea în sarcina AAAS, salvarea locurilor de muncă va fi conectată împreună cu salvarea activelor, unde va interveni AAAS şi, parţial, Primăria Iaşi, iar înfiinţarea parcului industrial va cădea exclusiv în sarcina autorităţii locale. „Toată operaţiunea este bazată pe Legea Insolvenţei şi pe faptul că noi şi AAAS-ul suntem principalii creditori în momentul de faţă, Primăria Iaşi având o creanţă la masa credală şi o creanţă curentă totalizată de aproape 11,3 milioane euro. În principiu, pe baza acestei creanţe, printr-o procedură legală, prevăzută în Codul Fiscal, de dare în plată, cu sprijinul nemijlocit al administratorului judiciar şi administratorului special, încercăm să aducem în proprietatea municipiului Iaşi, terenuri şi hale de producţie aparţinând Fortus, pe baza cărora să înfiinţăm, prin decizia Consiliului Local, un parc industrial”, a declarat viceprimarul Mihai Chirica.
Dare în plată pentru activele Fortus
Discuţiile de la Fortus s-au axat asupra modalităţii de alegere a acestor bunuri, astfel încât, atât activitatea Fortus, cât şi activitatea Primăriei, prin parcul industrial, să nu se împiedice una de cealaltă, pentru ca ele să poată funcţiona în mod independent, împreună sau parţial. În acest sens s-a avut în vedere segregarea căilor de acces, posibilitatea de utilizare a utilităţilor existente şi a celorlalte elemente care vor putea duce la buna funcţionare a celor două activităţi pe amplasamentul Fortus, motiv pentru care s-au emis şi scrisori către administratorul judiciar şi AAAS. Mai mult, într-o şedinţă extraordinară, executivul Primăriei va cere acceptul Consiliului Local privind înfiinţarea parcului industrial, printr-o procedură de dare în plată şi preluare de active de la Fortus, proiect la care se lucrează în prezent, pentru care a fost delegată o comisie care să se ocupe expres de această problemă, în care sunt implicate compartimentele economic, juridic şi tehnic.
După primul an de implementare a planului de reorganizarea companiei ieşene, veniturile din exploatare realizate s-au ridicat la 18,2 milioane de lei. Cu toate acestea, veniturile pentru această perioadă stabilite în planul erau de nu mai puţin de 40,5 milioane de lei. Concret, în ultimul an, activitatea de exploatare de la Fortus a înregistrat pierderi de 21,8 milioane de lei, faţă de cele 16,9 prevăzute prin plan.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau