Genocid la Fortus!
Dimensiune font:
Vin de la zeci de kilometri pe jos sau cu bicicleta ca să poată lucra. Au un loc de muncă numai în acte, pentru că nici ei nu ştiu de când nu şi-au mai văzut în portofel salariul întreg. Cei peste 600 de angajaţi de la fostul Combinat de Utilaj Greu, actualul Fortus SA, au ajuns la limita disperării. Cu salarii neplătite în întregime de mai bine de un an, o parte dintre aceştia şi-au scos ieri, 2 septembrie, nemulţumirea în stradă. Si de această dată încercările lor au rămas fără ecou. Salariile se vor plăti când se vor vinde bunurile fostului colos industrial. Când se va întâmpla acest lucru – nimeni nu ştie.
Câteva zeci de angajaţi ai Fortus au protestat ieri dimineaţă în faţa fabricii. Nemulţumiţi că nu şi-au mai primit salariile de mai bine de un an de zile, aceştia au sperat că o discuţie cu administratorul judiciar al companiei le va putea oferi răspunsuri. Aşteptările le-au fost, însă, zadarnice. Orice discuţie cu actuala conducere a combinatului se încheie cu acelaşi răspuns: banii vor veni atunci când se vor vinde activele scoase la licitaţie. „Se tot presupune că se va vinde ceva. Suntem în prag de iarnă, avem datorii. Administratorul trebuie să respecte legea. De pe poarta fabricii au plecat mai multe produse. Au fost vândute şi noi tot nu ne-am văzut banii. Rar, se întâmplă să mai vedem două milioane jumătate, o dată la două luni. Şi sunt salariaţi care fac naveta. Nu le ajung banii nici de transport. Oamenii vin pe jos din Păcurari, din Tătăraşi. Vin cu bicicleta din Tomeşti. Va veni frigul. Cum se trezesc ei la 3 dimineaţa ca să ajungă pe jos la serviciu?”, spune unul dintre angajaţii Fortus, care lucrează de mai bine de 20 de ani în cadrul combinatului.
De altfel, acesta confirmă zvonurile conform cărora salariile s-ar acorda preferenţial. Conform acestuia, persoanele din conducere şi cele din punctele-cheie, din secţiile productive, şi-ar fi luat salariile la timp. „Îşi bat joc de peste 600 de oameni. Acesta este genocid! Discuţiile de azi (ieri, 2 septembrie – n.red.) nu au rezolvat nimic. Lumea vine la muncă doar pentru vechime”, mai spune angajatul Fortus.
Licitaţii fără succes
Săptămâna de foc de la Fortus a început chiar de luni, zi în care a fost programată penultima licitaţie pentru clădirile şi terenurile fostului Combinat de Utilaj Greu. Ultima, la valoarea de 100% a preţului de evaluare, va avea loc vineri, 5 septembrie. În cazul în care după organizarea acestora nu se va concretiza nicio vânzare, vor avea loc alte patru şedinţe la 80% din valoarea iniţială a bunurilor. Ulterior, dacă situaţia se menţine, activele imobile vor fi scoase pe piaţă la 60% din valoarea la care au fost evaluate.
Administratorii Fortus SA au publicat o listă cu 11 bunuri imobile ce vor fi vândute celui care va licita mai mult, precum şi strategia de tranzacţionare a acestora. Printre bunurile imobile scoase la licitaţie se numără inclusiv sediul central al combinatului, cu o suprafaţă de 13.133 de metri pătraţi şi teren aferent de 16.936 de metri pătraţi. Valoarea totală la care au fost evaluate cele 11 active imobile este de 38.361.182 de euro.
„Pe baza fluturaşilor de salariu emişi de companie, sunt colegi în activitate care nu şi-au mai primit banii din iunie 2013. Este un lucru normal pentru oameni să iasă în stradă, să-şi dorească să fie trataţi ca nişte cetăţeni cu drepturi” - Florin Rugină, lider al salariaţilor disponibilizaţi de la Fortus
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau