Hala Centrală, gaură de 45 de milioane de lei EXCLUSIV
Dimensiune font:
Administratorul special al Halei Centrale a depus planul de reorganizare pentru compania ieşeană. In document sunt prezentate datoriile pe care afacerea lui Dănuţ Prisecariu le are. Acestea se ridică la nu mai puţin de 45,2 milioane de lei. In cazul vânzării tuturor activelor aparţinând companiei creditorii nu şi-ar putea recupera în întregime banii. Planul de reorganizare se întinde pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea de prelungire cu încă 12 luni.
Agonia unuia dintre cele mai vechi centre comerciale din Iaşi va mai continua încă trei ani. La începutul anului viitor va fi supus aprobării creditorilor planul de reorganizare al Halei Centrale. Acesta se va întinde pe o perioadă de trei ani, cu posibilitate de prelungire cu încă unul şi prevede o serie de măsuri financiare şi de marketing.
Activele Halei Centrale au avut o evoluţie oscilantă în ultimii ani. Astfel, conform planului de reorganizare, în 2012 elementele de activ înregistrau valoarea de 246.135 de lei, în 2013 erau de 35,4 milioane de lei, iar la data de 31 octombrie anul acesta ajunseseră la 32,6 milioane de lei. „Paralel cu evoluţia elementelor de activ s-a modificat şi cuantumul datoriilor societăţii, determinând modificarea activului net contabil. Aşadar, pentru activul net contabil s-a obţinut în anul 2012 o valoare pozitivă, iar în restul perioadei a înregistrat valori negative. În concluzie, valoarea activului net contabil negativă obţinută la sfârşitul perioadei analizate indică, teoretic, imposibilitatea societăţii de a-şi acoperi datoriile pe seama activelor deţinute”, se arată în planul de reorganizare al Halei Centrale. În plus, nici disponibilităţile băneşti ale companiei nu ofereau posibilitatea achitării datoriilor.
Astfel, datoriile totale ale companiei lui Dănuţ Prisecariu se ridică la nu mai puţin de 45,23 milioane de lei! Creditele bancare pe termen lung sunt cele care au cea mai mare pondere în respectiva sumă. Acestea totalizează 36,6 milioane de lei. Alte datorii însemnate sunt dobânzile la credite, în sumă de 3,6 milioane de lei şi obligaţiile neachitate către bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale şi bugetul local care se ridică la peste 3 milioane de lei. Cea mai mică datorie este cea salarială, de „numai” 22.946 de lei.
Creditorii pierd în cazul falimentului
În cazul falimentului şi a vânzării forţate a activelor societăţii, cei care au de recuperat bani de la Hala Centrală nu şi-ar primi în totalitate banii pe care îi au de recuperat. Astfel, valoarea de lichidare a companiei ar fi de 32,5 milioane de lei. „Totalul distribuirilor ce urmează a se efectua prin programul de plăţi propus prin prezentul plan este în cuantum de 14,3 milioane de lei şi ulterior se va rescadenţa datoria rămasă către Piraeus Bank România, respectiv diferenţa de 30,03 milioane de lei – total 44,4 milioane de lei, valoare mult superioară sumelor achitate în ipoteza falimentului. În plus, trebuie să ţinem cont de faptul că valoarea de 32,5 milioane de lei obtenabilă în caz de faliment este o valoare estimată pentru situaţia lichidării tuturor bunurilor din patrimoniu, fără însă a ţine cont de costurile de administrare a lichidării şi perioada de realizare a acestor tranzacţii, factorul timp putând influenţa în mod semnificativ procesul de plată a creanţelor”, se mai argumentează în planul de reorganizare. Astfel, conform rapoartelor de evaluare citate în cadrul documentului, printre bunurile care s-ar putea vinde pentru a acoperi o parte dintre datoriile societăţii se numără şi sediul televiziunii TeleM din Dealul Copoului deţinută de omul de afaceri Dănuţ Prisecariu.
Strategia de reorganizare
Concret, pentru reorganizarea companiei ieşene administratorul special propune o serie de măsuri şi strategii comerciale, de marketing, management şi financiar contabile. Printre acestea se numără atragerea clienţilor pe criterii de solvabilitate şi luarea de măsuri asiguratorii de încasare a creanţelor, monitorizarea comportamentului financiar al clienţilor cu care societatea lucrează în prezent sau luarea de măsuri pentru recuperarea creanţelor scadente şi neîncasate, apelând la instanţele de judecată. De asemenea, prin acest plan se are în vedere şi asigurarea unei creşteri mai susţinute şi a unui flux pozitiv de lichidităţi prin implementarea de acţiuni pe termen mediu şi lung şi monitorizarea rezultatelor, analiza marjelor de profit şi a sistemului de preţuri, menţinerea sub control a pragului de profitabilitate, urmărirea realizării tuturor activităţilor şi proiectelor propuse pentru perioada următoare, controlul asupra cheltuielilor efectuate şi recuperarea creanţelor dar şi lichidarea parţială a patrimoniului prin vânzarea elementelor care nu afectează activitatea societăţii. În plus, pentru recâştigarea şi menţinerea vadului comercial compania va desfăşura campanii promoţionale în funcţie de sezon, oferind premii atractive publicului. Totodată, este necesară şi derularea unei campanii de relansare a centrului comercial.
Administratorul special al Halei Centrale, Aurora Fălcuţă, va primi lunar, timp de trei ani, suma de 5.000 de lei ca onorariu, la aceasta adăugându-se un onorariu de succes de 1,5% din sumele distribuite în cazul în care creditorii garantaţi vor adjudeca bunurile, 4% din sumele distribuite rezultate din vânzarea bunurilor şi 8% din toate sumele suplimentar recuperate şi distribuite creditorilor, rezultate din urma anulării de contracte, recuperări de creanţe sau lichidări de bunuri.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau