Hoteluri de lux, scoase la închiriat din cauza datoriilor
Dimensiune font:
Administratorul judiciar al SC Turism Moldova SA, care deţine mai multe unităţi de cazare din Regiunea de Nord-Est, a anunţat o nouă formă de valorificare a activelor pe care le deţine societatea falimentară a omului de afaceri Dănuţ Prisecariu * astfel, vor fi scoase la închiriere trei hoteluri, o cramă şi două restaurante
Pentru a valorifica activele deţinute de societatea Turism Moldova SA, administratorul judiciar a anunţat un mod inedit de a scoate bani din clădiri cu real potenţial turistic şi economic. Astfel, până pe 12 iulie se aşteaptă oferte pentru închirierea a şase spaţii deţinute de firma omului de afaceri Dănuţ Prisecariu. Astfel, pe lista unităţilor scoase la locitaţie se află Complexul Hotelieri Grand Hotel Traian.
Hotelul de patru stele din centrul oraşului, proiectat în 1882 de faimosul Gustave Eiffel, care deţine 68 de camere, va fi scos la închiriere pentru suma minimă de 16.000 de euro, lunar, fără TVA. Complexul Hotelier Rapsodia din Botoşani, compus din „149 camere din care 102 camere clasificate la 4 stele şi 47 camere clasificate la 3 stele, structurat pe 8 nivele“, are un preţ de închiriere stabilit la 25.000 de euro, fără TVA. Chiria percepută pentru Hotel Astoria este de 8.600 de euro, fără TVA. Hotelul de trei stele, situat pe strada Lăpuşneanu, din centrul Iaşului, are 57 de camere.
Închirierea pe perioadă nedeterminată
Un alt activ scos la licitaţie este Restaurantul Traian şi Salonul alb, cu o capacitate totală de 140 de persoane, care are o valoare de pornire de 12.000 de euro, fără TVA. Totodată, London Pub Iaşi, cu o capacitate totală de 80 locuri, „dotat perfect pentru un pub englezesc ce deserveşte o terasă exterioară de 80 locuri, amplasat în Piaţa Unirii“, are un preţ de pornire la închiriere de 3.150 de euro, fără TVA. Cel pai puţin valoros activ care poate fi închiriat este Crama din incinta Grand Hotel Traian Iaşi „de curând amenajată şi cu deschidere directă la zona pietonală Piaţa Unirii“. Cel interesat de închirierea acestui spaţiu ar trebui să achite minim 1.250 de euro, fără TVA. „Criteriul de atribuire aplicat: cea mai mare valoare a chiriei lunare oferite. Sunt excluse de la procedura de ofertare persoanele care înregistrează datorii faţă de S.C. Turism Moldova S.A. Iaşi“, se arată în anunţul publicat de administratorul judiciar. Potrivit aceluiaşi document: „Prestarea de servicii se va executa pe o perioadă nedeterminată începând cu data intrării în vigoare a contractului de închiriere, cu posibilitatea de reziliere unilaterală cu un preaviz de 90 de zile“. După înregistrarea ofertelor până pe 12 iulie, „deschiderea lor se va face în prezenţa participanţilor la o dată comunicată acestora ulterior.
Activele au fost scoase la licitaţie în mai multe rânduri, însă nu s-a prezentat niciun ofertant. Cel mai cunoscut activ, Hotelul Traian, din centrul Iaşului, a fost proiectat în 1882 de faimosul Gustave Eiffel care şi-a pus semnătura şi pe Statuia Libertăţii şi pe Turnul din Paris care îi poartă numele. Construcţia hotelului a durat trei ani şi clădirea a fost ridicată pe locul unor dughene aparţinând unui fost primar al Iaşilor, Scarlat Pastia. Acesta dorea să construiască un teatru în zonă, dar pentru că a dat faliment, proiectul a fost preluat de unul dintre creditori, societatea Creditul Urban, care i-a schimbat destinaţia în unitate de cazare.
Datorii de peste 39 de milioane de lei
SC Turism Moldova SA este o societate pe acţiuni înfiinţată în 1991 prin reorganizarea unei foste întreprinderi cu capital de stat şi activează în „domeniul hoteluri şi restaurante, aceste activităţi asigurând cea mai mare parte a cifrei de afaceri a companiei“. Potrivit planului de reorganizare a societăţii din 2015, acţionarii persoane juridice sunt Ministerul Transporturilor, GP Hotels şi Estate Asset Company SRL, firma din urmă având şi cel mai mare pachet de acţiuni – 33,8%. La acţionari persoane fizice apar Dănuţ Prisecariu- 47,3% şi Eugenia Prisecariu- 16,2%. Din cauza problemelor economice, societatea lui Prisecariu a intrat în insolvenţă în septembrie 2014 la cerere. În 2015 a fost aprobat un plan de reorganizare care nu a fost respectat, deoarece datoriile nu au putut fi acoperite. Planul de reorganizare mai arată că „la nivelul lunii decembrie 2014, într-o situaţie financiară grea, fiind insolvabilă şi cu risc de faliment iminent“.
Totodată, la finalul anului 2014, societatea avea datorii totale de 45,7 milioane de lei. Cele mai mari restanţe sunt pentru credite bancare pe termen lung, respectiv 35 de milioane de lei. Cele mai mari restanţe sunt la OTP Bank România SA, Banca Comercială Română SA şi Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Iaşi. Problemele financiare au continuat, iar datele fiscale depuse pe 2016 arată că societatea avea datorii totale de peste 39 de milioane de lei. În urmă cu un an cifra de afaceri a societăţii a fost de 3,7 milioane de lei, iar anul s-a încheiat cu un profit net de peste 1,3 milioane de lei.
Mai mult, la începutul acestui an, instanţa a decis, printr-o sentinţă executorie „începerea procedurii generale a falimentului debitorului SC TURISM MOLDOVA SA“, „dispune dizolvarea societăţii debitoare şi ridicarea dreptului de administrare al debitorului“ şi „dispune sigilarea bunurilor din averea debitorului, indisponibilizarea imobilelor, a părţilor sociale şi îndeplinirea celorlalte operaţiuni de lichidare“.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau