Hoteluri de renume din Moldova, evaluate din cauza datoriilor
Dimensiune font:
Lichidatorul judiciar al societăţii Turism Moldova SA a anunţat că va organiza o licitaţie pentru servicii de evaluare la trei imobile deţinute de compania controlată de Dănuţ Prisecariu, aflată acum în insolvenţă * este vorba de două hoteluri din centrul Iaşului- Grand Hotel Traian şi Astoria, şi un altul din Botoşani- Rapsodia
Răscumpărarea datoriilor înregistrate de SC Turism Moldova SA trece la un alt nivel. Lichidatorul judiciar a anunţat o licitaţie pentru 24 februarie, ora 12.00, „în scopul angajării unei firme specializate pentru realizarea lucrărilor de evaluare pentru activele aflate în proprietatea societăţii Turism Moldova SA“. Concret, este vorba despre trei renumite hoteluri din Botoşani şi Iaşi. Primul pe lista activelor ce urmează a fi evaluate este Grand Hotel Traian, un hotel de patru stele aflat în Piaţa Unirii, monument istoric. Imobilul proiectat în 1882 deţine „68 de camere, un centru de conferinţe cu 3 săli multifuncţionale, cu o capacitate totală de 550 persoane“. Clădirea cu influenţe neoclasice este un simbol al Iaşului, mai ales că poartă semnătura lui Gustave Eiffel, „devenit celebru prin Statuia Libertăţii, care veghează şi acum continentul american“ şi prin Turnul din Paris, care îi poartă numele. Imobilul a beneficiat de ample lucrări de modernizare în 2006, în urma unor investiţii de peste 4 milioane de euro.
Problemele pe care le întâmpină proprietarul
Un alt imobil ce va fi evaluat este Hotelul Astoria, situat în continuarea Hotelului Traian, în acelaşi centru istoric al Iaşului. Spaţiul de cazare de trei stele deţine 36 de camere şi un centru Spa. Cel de-al treilea hotel, şi cel cu cea mai mare capacitate, este Rapsodia din Botoşani. Imobilul deţine 154 de camere, 3 săli de conferinţe care au o capacitate de 600 de persoane.
Bani de la stat pentru făbricuţe private
Turism Moldova SA este o societate pe acţiuni înfiinţată în 1991 prin reorganizarea unei foste întreprinderi cu capital de stat şi activează în „domeniul hoteluri şi restaurante, aceste activităţi asigurând cea mai mare parte a cifrei de afaceri a companiei“. Potrivit planului de reorganizare a societăţii, acţionarii persoane juridice sunt Ministerul Transporturilor, GP Hotels şi Estate Asset Company SRL, firma din urmă având şi cel mai mare pachet de acţiuni – 33,8%. La acţionari persoane fizice apar Dănuţ Prisecariu- 47,3% şi Eugenia Prisecariu- 16,2%. Aceeaşi analiză arată că firma se afla „la nivelul lunii decembrie 2014, într-o situaţie financiară grea, fiind insolvabilă şi cu risc de faliment iminent“. Totodată, la finalul anului 2014, societatea avea datorii totale de 45,7 milioane de lei. Cele mai mari datorii sunt pentru credite bancare pe termen lung, respectiv 35 de milioane de lei. Cele mai mari restanţe sunt la OTP Bank România SA, Banca Comercială Română SA şi Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Iaşi.
Printre problemele semnalate în planul de reorganizare se numără „dificultatea încasării creanţelor a reprezentat o problemă importantă cu care s-a confruntat societatea şi care a contribuit totodată la instalarea stării de insolvenţă“.
Datele fiscale depuse pe 2015 arată că societatea avea datorii totale de peste 44,2 milioane de lei. În urmă cu doi ani cifra de afaceri a societăţii a fost de 3 milioane de lei, iar anul s-a încheiat cu un profit net de 440.653 lei.
CAMPANIE EVE
„MOLDOVA de 10“ - Un deceniu în jungla europeană
„MOLDOVA de 10“ Eşecul zonelor metropolitane
„MOLDOVA de 10“- Performanţa grupurilor de acţiune locală
„MOLDOVA de 10“ - Apariţia structurilor-pilon din economia regiunii
„MOLDOVA de 10“- Lecţiile Iaşului în 10 ani ca punct pe harta UE FOTO
„MOLDOVA de 10“- Realizările pe bani UE de la polul sărăciei
MOLDOVA de 10- „Aderarea la Uniunea Europeană ne obligă să fim mai buni“
MOLDOVA de 10- „ABC-ul civilizaţiei“ în Suceava din bani europeni
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau