Iaşi – oraşul cu cei mai mulţi preoţi
Dimensiune font:
Un recent studiu arată că, în cele mai mari cinci oraşe ale României, cele mai numeroase contracte de muncă sunt pentru asistenţii medicali şi şoferii de maşini de mare tonaj şi autoturisme * în Iaşi, prima ocupaţie cu cele mai multe contracte de muncă este cea de asistent medical generalist * mai mult, capitala Moldovei este oraşul cu cei mai mulţi profesori din învăţământul gimnazial şi preoţi din România * la nivelul întregii regiunii, „structura forţei de muncă este una specifică unei economii mai puţin orientată spre producţie“
Potrivit datelor din studiul Patronatului Investitorilor Autohtoni (PIAROM), şoferii de autocamionete, maşini de mare tonaj, camionete şi autoturisme au aproape 55.000 de contracte de muncă în Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Cluj-Napoca şi Constanţa. Totodată, asistenţii medicali generalişti însumează peste 28.000 de contracte de muncă, iar vânzătorii, peste 20.000, conform codului CAEN principal înregistrat la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, potrivit studiului privind analiza forţei de muncă la nivelul regiunilor de dezvoltare ale României, aferent anului 2015, realizat de PIAROM.
„MOLDOVA de 10“ - Un deceniu în jungla europeană
Prima ocupaţie din Iaşi cu cele mai multe contracte de muncă este cea de asistent medical generalist, cu aproape 5.300 de contracte de muncă, urmată de cea de vânzător, cu peste 4.000 contracte de muncă. Şoferul de autocamion sau de maşină de mare tonaj (2.678 contracte de muncă) completează podiumul. Menţiunile clasamentului revin muncitorilor necalificaţi la demolarea clădirilor, căptuşeli zidărie, plăci mozaic, faianţă, gresie, parchet (2.572 de contracte de muncă) şi profesorilor din învăţământul gimnazial (2.483).
În Iaşi activează mai mulţi operatori de maşini unelte cu comandă numerică, respectiv 17,55% din totalul populaţiei la nivel naţional. Mai mult, Iaşi este oraşul cu cei mai mulţi profesori din învăţământul gimnazial, factori poştali şi preoţi din România. Un număr important de contracte de muncă sunt şi în domeniul IT, Iaşul aflându-se printre cele mai importante astfel de centre după Bucureşti, Cluj, Timiş şi Braşov.
Ce se întâmplă în celelalte mari oraşe
În Timiş, cele mai multe contracte de muncă le au şoferii de autocamion sau de maşină de mare tonaj (6.736 contracte de muncă). Precum Iaşi, vânzătorii ocupă şi în acest judeţ a doua poziţie (5.950 contracte de muncă). Muncitorii necalificaţi la asamblarea şi montarea pieselor (5.634) şi cei din industria confecţiilor (5.349) se regăsesc pe lista ocupaţiilor cu cele mai multe contracte de muncă. A cincea poziţie o ocupă operatorii la maşini unelte automate şi semiautomate (4.097), care reprezintă cel mai mare număr de contracte la nivel naţional (23,78% din totalul de 17.229). Timiş este judeţul cu cei mai mulţi confecţioneri articole din piele şi înlocuitori (11,48% din 10.643 de contracte de muncă), electricieni pentru echipamentele electrice şi energetice din România.
Vasile ASANDEI: „Mai avem cu toţii de învăţat ce înseamnă performanţă“
Judeţul Cluj detronează Timişul ca număr de contracte de muncă ale şoferilor de autocamion sau de maşină de mare tonaj, aproape 10.000. Programatorii şi vânzătorii ocupă următoarele poziţiile în clasament, cu peste 4.900 de contracte, urmaţi de muncitorii necalificaţi în industria confecţiilor (3.799), asistenţi medicali generalişti (3.783), cu peste 1.000 de angajaţi mai puţin decât în Iaşi. Clujul are cei mai mulţi şefi de tren şi ingineri de cercetare în echipamente de proces din România.
Structura de personal la nivelul Moldovei
Potrivit unei alt studiu al PIAROM, Regiunea de Nord-Est (RNE) este a cincea zonă a României în funcţie de numărul de salariaţi, cu peste 511.000 de contracte de muncă. Practic, în regiune este înregistrată 10,35% din forţa de muncă a României. „Principalele industrii angajatoare din regiune sunt domeniul serviciilor, în principal comerţ şi construcţii, şi parţial industria textilă. Regiunea este cea cu cel mai mare număr de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit, cu toate că dimensiunea acestei grupe de angajaţi este relativ insignifiantă în raport cu celelalte grupe majore COR“, se arată în analiza PIAROM.
Pe de altă parte, regiunea se află pe locul al doilea la nivel naţional în ceea ce priveşte numărul de operatori la instalaţii şi maşini, asamblori de maşini şi echipamente. „Prin urmare, structura forţei de muncă a RNE este una specifică unei economii mai puţin orientată spre producţie“, reiese din analiza PIAROM. La nivelul regiunii, cele mai multe contracte de muncă sunt în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, industria alimentară, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor textule şi fabricarea de maşini.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau