Iaşul, în top la creşterea preţurilor la apartamente
Dimensiune font:
Un val de scumpiri s-a înregistrat la preţurile apartamentelor din marile oraşe * potrivit indicelui imobiliar realizat de Asociaţia Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România, cele mai mari majorări se regăsesc la imobilele din capitala Moldovei
În al doilea trimestru al acestui an, valoarea de piaţă pe metru pătrat a apartamentelor în bloc s-a majorat în toate marile oraşe. Potrivit indicelui imobiliar realizat de Asociaţia Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR) prin IROVAL - Cercetări în evaluare, pe baza informaţiilor strânse în Baza Imobiliară de Garanţii (BIG), cea mai mare creştere a înregistrat-o capitala Moldovei.
Astfel, dintre oraşele analizate, cele mai mari creşteri s-au înregistrat în Iaşi, unde valorile de piaţă pe metru pătrat în apartamentele în bloc au urcat în medie cu 6,11% faţă de trimestrul anterior. Creşteri importante au fost şi în Timişoara (+4,90%), Cluj-Napoca (+4,27%), Braşov (+3,62%) şi Constanţa (+2,26%).
În Bucureşti, creşterea a fost mai moderată, de 1,82%, dar per total, ritmul de creştere din majoritatea oraşelor a fost mai semnificativ în trimestrul al doilea faţă de primul trimestru.
Ce poate creşte preţul locuinţei
Potrivit unui site de specialitate, preţul unui apartament poate fi influenţat de numeroşi factori. Printre cei mai importanţi se numără zona, disponibilitatea locurilor de parcare sau garajelor, dar şi etajul la care este situat imobilul.
Cel mai mul, preţul unui apartament poate fi influenţat de zona unde se află o locuinţă. Valoarea locuinţei poate să crească chiar şi 300% dacă aceasta este într-o zonă ultracentrală. Disponibilitatea locurilor de parcare sau garajelor poate avea, de asemenea, un cuvânt important de spus în stabilirea preţului unei case. În cazul unui apartament de bloc, costul unui garaj diferă în funcţie de materialele din care este făcut şi poate ajunge la o pondere importantă din valoarea locuinţei. Un loc de parcare în faţa blocului justifică însă un plus de până la 5% la preţul apartamentului.
Deşi poate fi trecută cu vederea, lumina naturală este un factor ce are un cuvânt important de spus asupra calităţii vieţii într-un anumit loc. Prin urmare, acesta echivalează cu un plus de 5% pentru fiecare latură a casei luminată natural: astfel, dacă locuinţa este scăldată în lumină doar pe o latură (ceea ce reprezintă un minimum), aceasta va fi cu 5% mai ieftină decât una luminată pe două laturi.
Etajul este un alt element important pentru cumpărători, fapt pentru care influenţează şi preţul locuinţei. Un apartament situat la parter, într-un bloc cu lift, va fi cu 10-15% mai ieftin decât unul situat la etajele imediat superioare, în vreme ce o locuinţă amplasată la ultimul etaj va fi cu 15-20% mai ieftină decât una de la etajele intermediare.
Liniştea, favorizată de traficul redus al împrejurimilor, este un alt factor important. Astfel, dacă apartamentul dă direct spre stradă, într-o zonă intens circulată, zgomotoasă, cu tramvaie şi magazine la parter, preţul poate fi cu 10% mai mic.
O locuinţă dotată cu un sistem propriu de încălzire (centrală termică sau sobă cu gaze) va costa cu 5% mai mult decât una legată la reţeaua centralizată de termoficare sau o casă cu sobă cu lemne sau cărbuni. Înălţimea blocului are, şi ea, un efect asupra preţului. Astfel, dacă un bloc are peste cinci etaje, apartamentele acestuia trebuie să fie cu 3% mai ieftine decât cele amplasate într-un bloc cu patru etaje (şi lift) din aceeaşi zonă.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau