Iaşul, în topul centrelor universitare care au atras investitori
Dimensiune font:
Datele Institutului Naţional de Statistică arată că cei mai mulţi tineri studiază în Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş * cu peste 42.000 de studenţi, capitala Moldovei este pe locul al treilea la nivel naţional în clasamentul celor mai puternice poluri universitare * cu toate acestea, Regiunea de Nord-Est este singura din ţară cu două judeţe în care nu există niciun student, respectiv Vaslui şi Botoşani * aceasta este şi cea mai săracă zonă din ţară şi a cincea cea mai slab dezvoltată din Uniunea Europeană
Potrivit unei analize a zf.ro pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică, în universităţile din România studiază peste 410.000 de studenţi. Cele mai mari centre universitare sunt în Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş. O treime din totalul studenţilor din România studiază în cele 33 de universităţi din regiunea Bucureşti-Ilfov, respectiv peste 127.000 de tineri. Pe locul secund în top se poziţionează Clujul, cu peste 50.000 de studenţi, iar pe locul trei Iaşul, cu peste 42.000, potrivit celor mai recente informaţii disponibile pe INS. Pe locul al patrulea, se află Timiş, acolo unde studiază 31.000 de studenţi. Dintre cele patru, Iaşul este cel mai „vitregit“ din punctul de vedere al investiţiilor atrase.
Industria care pune Iaşul pe hartă
Dacă Bucureşti, Cluj şi Timiş au reprezentat zone „magnet” pentru investitorii străini în ultimii ani, Iaşul a fost ocolit din cauza infrastructurii rutiere slab dezvoltate. Cu toate acestea, o industrie reuşeşte să atragă tot mai multe investiţii în cea mai săracă regiune din ţară şi a cincea cea mai săracă din Uniunea Europeană.
* sursa zf.ro
Astfel, Iaşul a fost ales de Amazon sau SCC pentru a deschide centrele principale. Potrivit rezultatelor unui studiu al Băncii Mondiale, prezentat în martie de ziarul Evenimentul Regional al Moldovei, ubniversităţile reprezintă un punct cheie în atragerea atât a tinerilor, cât şi a investiţiilor.
Motoarele inteligente ale Regiunii de Nord-Est
Studiu vorbea despre „ingredientele“ care fac dintr-un oraş unul de succes: un „mix format din densitate demografică şi economică, accesibilitate la pieţe mari (cum e cea a Uniunii Europene), universităţi atractive şi un sector al serviciilor aflat într-un proces de dezvoltare rapidă, ceea ce a încurajat creşterea într-un ritm alert a economiei acestor oraşe (aceste oraşe sunt în top în UE în ceea ce priveşte ritmul de creştere al economiei locale). Situaţia este diferită în zonele metropolitane cu un profil predominant industrial şi care au sectoare TIC, financiare şi de servicii profesionale mai puţin dezvoltate. În aceste centre urbane secundare, ritmul creşterii economice a fost mai lent cu o mai slabă atractivitate pentru forţa de muncă şi cu o mai slabă migraţie“.
În topul judeţelor cu cei mai puţini studenţi, care au fiecare mai puţin de 500 de tineri înscrişi la toate ciclurile universitare, se află judeţele Ialomiţa (179 studenţi), Vrancea (189), Covasna (340), Călăraşi (341), Neamţ (369), Sălaj (376) şi Buzău (450). La Suceava sunt peste 6.100 de studenţi, în timp ce la Bacău numărul acestora ajunge la 4.200. Pe de altă parte, Regiunea de Nord-Est este singura din ţară în care există două judeţe fără nicio universitate, respectiv Vaslui şi Botoşani.
Potrivit Eurostat, regiunea Nord-Est a României se situa în 2015 pe al cincilea loc de la coadă în clasamentul celor 276 de regiuni din Uniunea Europeană din punctul de vedere al PIB pe cap de locuitor.
Regiunea avea un PIB de 34% din media din UE, înregistrând un scor mai bun doar faţă de trei regiuni din Bulgaria şi una din Franţa. În cifre absolute, PIB-ul Regiunii de Nord-Est din 2015 a ajuns la 15,8 miliarde de euro, valoarea per capita fiind de 4.900 de euro. De aproape patru ori mai puţin faţă de PIB-ul pe cap de locuitor din Regiunea Bucureşti-Ilfov, unde valoare era de 19.300 de euro, care este cea mai bine plasată în 2015, cu un PIB per capita de 136% comparativ cu media din UE.
Numărul studenţilor a scăzut semnificativ în ultimii ani. Cei mai mulţi studenţi au fost înregistraţi în 2007, când erau înscrişi la ciclul de licenţă peste 900.000 de studenţi, potrivit zf.ro.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau